KÜRESEL ISINMA ÇUKUROVA'YI YAKTI - YENİ ŞAFAK

MERKEZ
16.01.2007

Küresel ısınmaya bağlı olarak Çukurova'ya 68 gündür tek damla yağmur düşmedi. Eğer 10-15 gün içinde yağış başlamazsa başta buğday olmak üzere ekili tüm ürünler telef olacak.

 

ADANA
Çukurova Bölgesi‘ne 68 gündür yağış düşmemesi, tarım ve orman ürünlerini tehlikeye soktu. Yağışların kısa bir süre daha yağmaması halinde 3 milyon dekar alanda ekili buğday telef olacak. Uzmanlar, ocak ayında da yağmur yağmaması halinde, 1900‘lü yılların başlarında yaşanan kuraklığın yeniden baş gösterebileceğine dikkat çekiyor. Adana Meteoroloji Bölge Müdürü İdris Coşkun, 8 Kasım 2006 tarihinden bugüne kadar 68 gün geçmesine rağmen Çukurova Bölgesi‘ne yağış düşmediğini hatırlatarak, "En son 1900‘lü yıllarından başında böylesine bir kuraklık yaşanmıştı. 1930 ve 1940 yıllarının aralık aylarında da çok az yağış düşmüştü. Yine 1972 yılının aralık ayında yağış düşmemiş, ancak ocak ayında beklenen yağış gelmişti. Bu ocak ayında yağmur yağmayacak diyemeyiz. Şu anda tarımsal bir kuraklık var " dedi.

BİRÇOK ÜRÜNÜN FİYATI ARTACAK

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise, küresel ısınma nedeniyle oluşan kuraklığın en çok tarım sektörünü etkilediğine dikkat çekti. Buğday alanlarının büyük bir tehlike altında olduğunu dile getiren Barut, "Yağmurla çimlenmeyi bekleyen tohumlar ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Çukurova‘da her yıl 3 milyon dekar alanda, 1 milyon 200 bin rekolte buğday elde ediliyordu. Eğer bir süre daha yağmur yağmazsa, rekolte düşecek ve buğday ürünlerinden başta ekmek olmak üzere birçok ürünün fiyatı artacak" dedi. Çukurova bölgesindeki karnabahar, soğan ve patates gibi ekimi yapılan ve yapılacak olan ürünlerin de kuraklık tehlikesi altında olduğunu belirten Barut şunları kaydetti: "Şu anda yağmurun yağmaması yazın sürdürülecek ekim faaliyetlerini de olumsuz etkileyecek. Bu nedenle çiftçilerimizden imkanı olanlar ürünlerini sulamak zorundalar. DSİ‘nin Adana‘da genel bir bakım çalışması yaptığından kanallara da su verilemiyor."

YAKITTAN KAZANDIĞIMIZI SAĞLIĞA YATIRACAĞIZ

Bu arada Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Türkiye‘de küresel ısınmanın etkilerinin biraz daha fazla hissedilmeye başlandığını belirterek "Küresel ısınma siyah ile beyaz değil, arada gri tonlar da var. Biz şu an o gri tonlardayız. Hava kirliliği artabilir. Solunum hastalıklarına çok fazla para harcayacağız. Yani ısınmadan kazandığımızı sağlığa yatıracağız " dedi. Greenpeace Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı ise şöyle konuştu: "Küresel ısınma 30 yıl sonra başlayacak bir şey değil, başladı. Başladı ve ısınmanın çok ciddi zararlarını görmeye başladık. Türkiye‘de genel olarak beklenen şeyler kuraklık, çölleşme, orman yangınları ve sel felaketlerinin artması, tarımsal ürünlerde en az yüzde 30‘luk bir azalma, turizm gelirlerinin azalması."

Okunma Sayısı: 458