KÜRESEL ISINMA MERSİN'DE MASAYA YATIRILDI - DÜNYA
Derya EĞRİCAN GÜLEÇ - MERSİN
Mersin Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından "Küresel Isınma ve Tarıma Etkileri" konulu panel düzenledi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu‘nda gerçekleştirilen Panele panelist olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, geçmişten bugüne iklimde meydana gelen değişimleri anlattığı konuşmasında, küresel iklim değişikliğinin yüzde 90‘ına insanların neden olduğunu söyledi. Sera gazlarının etkisine dikkat çeken Kadıoğlu, sera gazlarının kaynağının sanayi kuruluşları olduğunu anlam. Bu gazların Kuzey ülkelerinde yoğunlaşmasına karşın en çok zararı güneydeki ülkelerin gördüğüne değinen Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, "Fransız İhtilali gibi toplumsal olayların temelinde bile iklim değişimi ve beraberinde gelen açlık ve kuraklık gibi unsurlar yatıyor. İnsanoğlu, 3‘üncü bin yıla üç önemli sorunla giriyor. Bunlar, küresel iklim değişimi, hızlı nüfus artışı ve küresel terörizm tehlikesidir" diye konuştu.
Türkiye‘de Afrika koşulları oluşacak
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın ise BM‘nin 3 bin bilim insanına hazırlattığı iklim değişikliği raporuna göre iklim kuşaklarının 150 ile 500 km kadar kuzeye doğru kayacağını bunun da 50 yıllık süreçte Türkiye‘de Kuzey Afrika koşullarının egemen olmasına neden olacağını söyledi. Rapora göre Karadeniz Bölgesi‘ndeki küçük bir bölge dışında Türkiye‘nin genelinde yağışların azalacağını ifade eden Günaydın, kış ve yaz sıcaklık değerlerinin artacağını, bunun da tarımı olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Kapitalizmin bitmek bilmeyen kâr hırsının bütün dünyayı, emeği, suyu, havayı birer üretim faktörü olarak görmesinin dengeleri altüst ettiğini vurgulayan Gökhan Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD ve Avrupa‘nın bu dönemde sorunlardan uzak kalmaya yönelik politikaları vardır. Kendi ülkesinde suyu toprağı kirleten ne kadar teknoloji, varsa onu çevreye transfer ediyorlar."