KÜRESEL ISINMA TARIMI VURUYOR - EVRENSEL

MERKEZ
13.09.2007
 

Cumali Akkaş

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin‘de ‘Küresel Isınma ve Tarıma Etkileri‘ isimli panel düzenledi. Mersin Sanayi ve Ticaret Odası (MTSO) konferans salonunda yapılan panelde, İTÜ Meteoroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın konuşmacı olarak yer aldı.

ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın küresel iklim değişiklerinin tarım üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi. Günaydın, dünyada kapitalizmin, dinmek bilmeyen kâr hırsı ve bütün dünyayı, emeği, suyu, havayı birer üretim faktöründen ibaret görme yaklaşımı olduğunu belirtti. ABD ve Avrupa‘nın bu sorunlardan kendilerini uzak tutmaya çalıştığını ifade eden Günaydın, bu ülkelerin suyu toprağı kirleten ne kadar teknoloji, varsa onu çevreye transfer ettiklerini dile getirdi. Günaydın, "Örneğin Türkiye‘nin bugün 100 milyar dolara ulaştığını söylerken övündüğümüz ihracatımızın yaklaşık yarısı tekstilden oluşuyor. Hepimiz biliyoruz ki aslında tekstil Avrupa‘nın ve ABD‘nin terk ettiği bir ilkel üretim biçimi daha çok emek ve özellikle boyama aşamasında çevreyi kirleten bir teknoloji" diye konuştu.

Küresel iklim değişiklerinin tarımı da büyük oranda etkilediğini aktaran Günaydın, bir derecelik ısı değişikliğinin dünya buğday üretiminde 10 milyon ton düzeyinde artışa ya da azalışa neden olduğunu vurguladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın bir araya gelerek küresel iklim değişikliğine karşı komjk bir eylem raporu açıkladığını aktaran Günaydın, "Üç bakanlığın çalışmaları sonrasında açıkladıkları eylem raporu, dişlerinizi fırçalarken suyu kapatacaksınız, kışın kaloriferi 2 derece kısacaksınız arabanızı 1 dk. yerine yarım dk. ısıtacaksınız ve buna benzer önlemler. Bu önlemler işe yaramaz küresel iklim değişikliği daha da ciddiye alınması gereken bir olay" dedi.

Doğa değişime yetişemiyor

Küresel iklim değişikliklerinin yeni oluşan bir olay olmadığının altını çizen Kadıoğlu, binlerce yıl öncesinde iklim değişikliklerinin olduğunu fakat günümüzde oluşan değişikliklerin hızlı ilerlediğini ifade etti. Kadıoğlu, "Geçmişte 150 bin yılda bir derece değişiyordu. Şimdi ise bunun iki katı hızla iklim değişiklikleri oluyor. Doğa önceki değişiklerde kendisini yeni koşullara uyarlarken, şu an yaşadığımız değişikler hızlı olduğu için doğa değişikliğe yetişemiyor ve yok oluyor" diye konuştu. Küresel iklim değişikliğine neden olan gazların başında karbon ve sera gazlarının geldiğini aktaran Kadıoğlu, volkan patlaması, dünyanın şekli gibi doğal olaylarında iklim değişikliklerin de küçük bir etkisinin olduğunu belirtti, iklim değişiklerine neden olan gazların özellikle enerji tüketimi ile ortaya çıktığını söyleyen Kadıoğlu," Endüstriden gelen bu zararlı gazları azaltmak için dünyanın yeni bir sanayi devrimine ihtiyacı var" dedi. (Mersin/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 652