"KÜRESEL ISINMANIN BESİCİLİK VE KIRMIZI ET SEKTÖRÜNE ETKİLERİ" PANELİNE KATILDIK
ETBİR tarafından Konya’da düzenlenen “Küresel Isınmanın Besicilik ve Kırmızı Et Sektörüne Etkileri” konulu Panele Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Dr. Eyüp BAŞER konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye Et Üreticileri Birliği (ETBİR) tarafından 23 Ekim 2008 Pazar günü Konya‘da düzenlenen "Küresel Isınmanın Besicilik ve Kırmızı Et Sektörüne Etkileri" konulu Panele Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Eyüp BAŞER konuşmacı olarak katıldı.
Konya Ticaret Odası‘nda düzenlenen Panele Tarım Köyişleri Müsteşar Yardımcısı Nihat PAKDİL, ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet KAYAR, Et-Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir ULUBAŞ, Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif KARABULUT, Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ramazan GÜRBÜZ, Yılet Yönetim Kurulu Başkanı Can KILIÇ ve birçok akademisyen ile sektör temsilcisi katıldı.
Et-Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir ULUBAŞ, kurumun aniden ve topluca özelleştirilmesinin bir hata olduğunu belirterek, kurumun elinde tam kapasite kullanılan birkaç kombina kaldığını ve bunun et üreticisini çok zor durumda bıraktığını söyledi.
Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Eyüp BAŞER konuşmasında, dünyada yapılan araştırmaların, insanların ekonomik gelir düzeyinin artmasına paralel olarak, başta et olmak üzere hayvansal ürün tüketimini arttırdığına değindi. Dr. BAŞER "Dünya Gıda Örgütü, FAO‘nun verilerine göre, 1970 yılından 2002 yılına kadar, dünyada kişi başına et tüketimi, gelişmekte olan ülkelerde 11 kg‘dan 29 kg‘a; gelişmiş ülkelerde ise 65 kg‘dan 80 kg‘a yükselmiştir. Dünya ülkelerinde bugün gerçekleşen 229 milyon ton civarındaki et üretiminin nüfus artışına paralel olarak 2050 yılına kadar 465 milyon tona çıkarılması hedeflenmektedir. Bu öngörünün gerçekleşmesi halinde gelecekte tarım sektörü içinde hayvancılığın en hızlı gelişen sektör olacağını söylemek yanlış olmayacaktır"
Son yıllarda küresel ısınmaya sebep olarak atmosfere salınan sera gazlarından %18‘inin çiftlik hayvanlarından kaynaklandığını bildiren bir rapor yayınlandığını ve bu rapora göre atmosfere salınan gazlardan Karbondioksidin %9‘unun; Metan gazının %37‘sinin; Nitrojen Oksidin ise %65‘inin çiftlik hayvanlarından kaynaklandığını ve bu durumun, taşıt araçlarından salınan gaz oranlarından daha yüksek olduğunun iddia edildiğini belirten Dr.Eyüp BAŞER "Küresel ısınmanın önüne geçmek adına, bazı çevreci grupların, yakın gelecekte kamuoyuna başta et olmak üzere hayvansal ürün tüketiminin azaltılması gerektiği savını ortaya atacaklarını söylemek, hiç de kehanet olmaz sanırım" dedi.
Dünyada, atmosferi kirleten fosil yakıtların yerine kullanılabilecek temiz enerji kaynakları ve teknolojilerinin olduğunu söyleyen Dr. Eyüp BAŞER "Umarım, insanoğlu, küresel ısınmanın önlenmesi adına VEJETERYAN olmaya zorlanmaz. Tarım ve Hayvancılık Sektörünün bugünden yarına uyanık olması ve elbirliği ile durumunu güçlendirmesi için alternatifler geliştirmesi kaçınılmazdır. Bu konuda Yetiştirici Birliklerine, Odalara, Borsalara, Araştırma Kurumlarına, Üniversitelere ve daha da önemlisi Tarım ve Köyişleri Bakanlığına önemli görevler düşmektedir" diyerek konuşmasını bitirdi.