"KÜRESEL KRİZ, TÜRKİYE VE GIDA GÜVENCESİ" SEMPOZYUMU

"KÜRESEL KRİZ, TÜRKİYE VE GIDA GÜVENCESİ" SEMPOZYUMU
MERKEZ
16.10.2009

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası tarafından, "Dünya Gıda Günü" nedeniyle, "Küresel Kriz, Türkiye ve Gıda Güvencesi" konulu sempozyum düzenlendi.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası tarafından, "Dünya Gıda Günü" nedeniyle düzenlenen "Küresel Kriz, Türkiye ve Gıda Güvencesi" konulu sempozyum, 15 Ekim 2009 tarihinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde gerçekleştirildi.  

Sempozyumun açılışında konuşan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet BESLEME, Dünya Ticaret Örgütü ve IMF dayatmalarıyla tarımın yönetilemeyeceğini belirtti. "Ulusal önceliklerimiz ile tarımı yönetmeliyiz" diyen BESLEME, özelleştirmelere tepki gösterdi.

ODA Başkanımız Dr. Gökhan GÜNAYDIN, dünya gıda fiyatları endeksinin, petrol krizinin yaşandığı 1970‘li yıllar ve son dönem bir tarafa bırakıldığında, elli yıl boyunca tarihin en düşük düzeyinde seyrettiğine işaret etti. GÜNAYDIN, "Artan nüfusa bağlı olarak artan talebin varlığına rağmen, fiyat endeksinin düşük düzeyde kalması, dünya gıda arzının nüfus artışına paralel biçimde yükselmesi ile açıklanabilir. Dünyada, gıda talebi yetersizliğinden kaynaklanan bir açlık sorunu yoktur. Açlığın tek nedeni gıda üretiminin kutuplaşması ve dağıtımındaki adaletsizliktir" diye konuştu.

Türkiye‘de de bu sorunun yakıcı biçimde yaşandığını, nüfus artışına paralel bir üretim artışı yakalanamadığını ve giderek artan ölçüde dışa bağımlı bir konuma gelindiğini belirten GÜNAYDIN, "Türkiye‘nin tüm bu olumsuzları aşarak, fiziksel ve düşünsel kapasitesi yüksek bir topluluk yaratmak için halkını yeterli ve dengeli beslenme koşullarına kavuşturması gerekmektedir. Gelecek döneme ilişkin tarım planlamaları, bu gerçek göz önünde bulundurularak yapılmalıdır" dedi.

GÜNAYDIN bunun için tarıma daha fazla bütçe ayrılarak, başta sulama olmak üzere tarımsal altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve tarıma bilgi ve teknolojinin aktarılması için mühendislik faaliyetlerine ivme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal TALUĞ, tarımın sorunlarının neoliberal politikaların yükselmesi ile ilgili olduğunu belirterek, "Türkiye tarımına sahip çıkmak zorunda" dedi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, tarım sektörünün sorunlarının çözülmesi konusunda üniversite ve bilim insanlarına düşen çok önemli görevler olduğunu kaydetti.

CHP Milletvekili Oğuz OYAN, Türkiye‘nin tarımda net ithalatçı durumuna geldiğini belirterek, tarım sektöründe tasfiye politikaları uygulandığını kaydetti.

DSP Genel Başkanı Masum TÜRKER, Türkiye‘nin gıda meselesinde kendine özgü bir politikasının olması gerektiğini vurguladı.

FAO Temsilcisi Melek ÇAKMAK da sempozyumda bir konuşma yaptı.

Alanında uzman akademisyenler, siyasetçiler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı sempozyum kapsamında, "Kriz, Türkiye, Tarım ve Gıda", "Kriz Ortamının Tarım ve Gıda Sektörüne Yansımaları", "Tarım ve Gıda Sektöründe Yeni Arayışlar" başlıklı oturumlar ve "Gıda Güvenliğinin Sağlanması ve Türkiye" konulu panel gerçekleştirildi.

Ayrıca, gün boyu Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) Hayır Platformu etkinlikleri yapıldı. Bu kapsamda, dev Mısır Balonu, Çağdaş Sanatlar Merkezi önüne kurularak, GDO‘lu ürünlere karşı imza toplandı.

Okunma Sayısı: 842
Fotoğraf Galerisi