KÜRESEL KRİZİN EŞİĞİNDE TARIM SEMPOZYUMU
Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 166 ncı Yıldönümü nedeniyle düzenlenen sempozyumda, son on yıldaki tarımsal girdi ve destekler masaya yatırıldı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası`nca (ZMO), Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 166 ncı Yıldönümü nedeniyle 11 Ocak 2012 Çarşamba günü, "Küresel Krizin Eşiğinde Tarım" konulu bir Sempozyum düzenlendi.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi`nde yapılan sempozyumun açılışında konuşan ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, tarım sektörü ve çalışanların "ulusal varlığın temeli, kökü" olduklarını söyledi. Uluslararası ekonomik krizin bugün tüm Avrupa`yı sardığını ve 2008 yılından beri gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışın sürdüğünü anlatan TUNCER, şöyle konuştu:
"Bu artışlara gerekçe olarak ‘petrol fiyatları, kuraklık ve tarımsal ürün yetersizliği` gibi nedenler öne sürülmektedir. Ancak hepimiz biliyoruz ki, asıl sorun, 1990`lı yıllardan itibaren tarımın serbest piyasa içine alınmasıyla gıdanın egemenliğini eline geçiren küresel şirketlerin yaptığı spekülasyonlardır. Gıda fiyatlarının küresel şirketlerce yükseltilmesi sonucu milyonlarca insan yoksulluğa mahkum edilmiş, milyonlarcası da açlar ordusuna katılmıştır."
Türkiye`nin krizden etkilenmeyeceğini düşünmenin yanlış olacağını belirten TUNCER, bu kapsamda tarım sektörünün durumu hakkında bilgi verdi. Son 10 yılda toplam işlenen alanların yaklaşık 2,5 milyon hektar azaldığını, üreticinin Ankara`nın yüzölçümü kadar toprağı işlemekten vazgeçtiğini bildiren TUNCER, mısır, çeltik, ayçiçeği ve meyveler dışında bitkisel üretimde de artış olmadığını kaydetti.
Tarımsal ithalatta ise patlama yaşandığını belirten TUNCER, Türkiye`nin artık kurban edeceği hayvanı dahi dışarıdan satın almak zorunda kalan bir ülke haline geldiğini söyledi. TUNCER, şu görüşleri dile getirdi:
"2006 yılında Tohumculuk Kanunu çıkarıldığında ODA`mız, kamunun tohum alanından tümüyle çekileceğini ve tohum işinin çokuluslu şirketlerin yönetimine geçeceği uyarısında bulunarak bu düzenlemeye karşı çıkmıştı. Aradan 5 yıl geçti, bugün ülkemizde serin iklim tahılları tohumluklarının dışında tohumluk tedarikinde yabancı sermayeli veya yabancı ortaklı şirketler piyasaya hakim olmuşlardır. Örneğin 2010 yılında Hibrit mısır tohumluğunun yaklaşık %60`ı 5 yabancı şirket tarafından sağlanmıştır. Ayçiçeğinde 3 yabancı şirketin toplam payı %90`ın üzerindedir. Pamukta ise 2 yabancı şirketin toplam payı %45`e ulaşmaktadır. Üzülerek söylüyoruz ki, Ziraat Mühendisleri Odası bu konuda haklı çıkmıştır. Eğer tohumunuza sahip değilseniz, tarımınıza da sahip olamazsınız..."
TUNCER, konuşmasında şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve Biyogüvenlik Kurulu tarafından GDO`lu yemlere izin verilmesine de karşı çıktı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, mühendislik öğreniminde yeni yönelimlere dikkat çekerken, tarımsal teknolojinin üretimi ve uygulanmasının önemine işaret etti. "Gelişen teknoloji, özellikle mühendislikte kendini yenilemeyi ve yaşam boyu öğrenen kişi olmayı gerekli kılmaktadır" diyen ÇOLAK, bu konudaki görevin ziraat fakülteleri ve meslek odalarına düştüğünü kaydetti. ÇOLAK, "Üniversite, sanayi ve meslek odaları karşılıklı iyi bir etkileşim içinde olmalı, yaşam boyu öğrenmenin gerekli olduğu inancına sahip, etik ve mesleki sorumluluk bilincinde mezunlar yetiştirmelidirler" diye konuştu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hamit AYANOĞLU, toplum mühendisliği, mühendislik ve fizibilite noktasında eksiklerimiz olduğunu belirterek, tarımsal eğitimin önemine dikkat çekti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN, girdi ve çıktı piyasalarında oynanan oyunların Türkiye`de tarımı bitirme noktasına getirdiğini belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye`de tarım desteklenmiyor, vergilendiriliyor. Son 10 yıl boyunca tarıma verilen en büyük bütçe 6-6.5 milyar lira düzeyindedir. Kaldı ki 2006 yılında çıkarılan tarım kanunu uyarınca 2007-2011 arasında üreticiye hak ettiği halde verilmemiş olan tarımsal destek miktarı 25 milyar liranın üzerindedir. Tarıma 6.5 milyar lira destek verilirken, yalnızca mazot üzerindeki dolaylı vergiyle tarımdan ve çiftçinin cebinden 8 milyar lira vergi alınmaktadır. Hesabı açıktır, bugün 3.8 liraya satılan mazotun 1.5 lirası mazot parası, 2.3 lirası ise ÖTV ve KDV toplamıdır."
Türkiye`nin en temel sorunlarından birinin yatırımsızlık olduğunu anlatan GÜNAYDIN, şu görüşleri dile getirdi:
"Yılda 400 bin hektar alanı sulamaya açarsak, 10 yılın sonunda sulama yatırımlarını tamamlayacağız. Ama son 10 yılın ortalaması 35-40 bin hektardır! Türkiye yılda 1 milyon hektar arazi toplulaştırması yaparsa, 13 yılda toplulaştırmanın sonuna gelecek. Son 10 yılın ortalaması 100 bin hektar bile değildir. Bu yatırım hızıyla gidersek Türkiye`de arazi toplulaştırmasını ancak 130 yıl sonra tamamlayabileceğiz. Sonuç olarak, gübrede, ilaçta, girdi piyasalarında, buğdayda, arpada, mısırda, çeltikte tümüyle piyasaya terk edilen üretici, iç ticaret hadlerinin sarmalı içinde ezilmektedir."
Ödül Töreni
Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Ziraat Mühendisleri Odası 2011 Yılı Bilim Ödülleri, Prof. Dr. Uygun AKSOY, Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ, Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ ve Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN`e verildi.
ZMO Hizmet Ödülleri, Prof. Dr. Gülcan ERAKTAN, Prof. Dr. Neşet KILINÇER, Dr. Salim ERBAŞ ve Sami KAMBUROĞLU`na sunuldu.
ZMO Teşvik Ödülü`nü de Hatice ÜNAL aldı.
Törende, TRT Anadolu`da yayınlanan "Türkiye`de Tarım Programı"nın sunucusu Asiye Yıldırım ve Kanal B`de yayınlanan "Bizim Topraklar Programı"nın yapımcısı ve sunucusu Erdal KUMBASAR`a Basın Ödülü verildi.
Meslekte 50. yılını dolduran üyelerimiz de törenle plaketlerini aldılar.
Ödül töreninden sonra Sempozyuma geçildi. "Girdiler", "Destekler" ve "Sektör Analizi" başlıklı 3 ayrı oturumun yapıldığı toplantıda, alanında uzman akademisyenler ve sektör temsilcileri sunum gerçekleştirdiler.
Sempozyumun tamamlanmasının ardından kokteyl verildi.
Etkinliğimiz aynı günün akşamında ZMO Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Korolarının konseri ile sona erdi.