KURU FASÜLYE TARLADA 3,5 MARKETTE 15 LİRA

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ fasülyede fiyat artışı ile ilgili basına açıklama yaptı
Türkiyenin kuru fasulye üretiminin yüzde 35inin gerçekleştirildiği Konyada temizlenmiş, tencereye girecek vaziyetteki kuru fasulyenin kilogramı 4,5 liradan satılırken, marketlerde ise ürünün kalitesine göre fiyatı 7,90 ila 15 lira arasında değişiyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru fasulye üretiminin yüzde 60ını Konya Ovası Projesi bölgesindeki Konya, Aksaray, Karaman ve Niğdenin ürettiğini belirterek, bu üretimin her geçen yıl azaldığını dile getirdi.
ÇALIŞ, Türkiyede 2000 yılına kadar 180 bin hektarda kuru fasulye yetiştirildiğini, bugünlerde ise ekim alanının 84 bin hektara düştüğünü ifade etti. Kilogram bazında priminn bakliyata da uygulandığını, buna karşın üreticinin buğday ve mısıra yöneldiğini ifade eden ÇALIŞ, "Üreticimiz daha zahmetli olan bitkileri ekmiyor." dedi.
Türkiyede üretilen 235 bin ton kuru fasulyenin 70 bin tonunun Konyada yetiştirildiğini kaydeden ÇALIŞ, "Türkiyenin fasulye üretiminin yüzde 35ini Konya karşılıyor." ifadesini kullandı.
AYNI KALİTE FASULYE 4,5 LİRA
ÇALIŞ, geçen yıl nohutta yaşanan spekülasyonların bu yıl kuru fasulye fiyatı üzerinde sürdürüldüğünün altını çizerek, şöyle devam etti:
"Bu, üreticiyi de toptancısını da olumsuz etkiliyor. Kuru fasulyenin kilogramının 8, 10, 16 ve 23 liradan fiyatlandırılması aldatıcı yaklaşımlardır. Üretimin merkezi Konyada kuru fasulyenin fiyatı 3,5 liradır. Temizlenmiş, tencereye girecek vaziyetteki kuru fasulye ise 4,5 liradan toptancısından satılmaktadır. Bugün marketlerde paketlenmiş ürünler ile aynı fasulye toptancıdan 4,5 liradan temin edilebilir. Bu fiyat spekülasyonları ile üreticinin ve tüketicinin mağdur edileceği ortadadır. Bundan geri dönülmesi gerekiyor."