KUTSAL AĞAÇ ZEYTİN VE İKSİRİ

KUTSAL  AĞAÇ  ZEYTİN VE  İKSİRİ
ADANA
15.02.2010

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi “Her Cumartesi” etkinliklerine Zeytin Dostu Derneği Adana Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Murat ÖZTANRIÖVER’in Kutsal Ağaç Zeytin ve İksiri sunumu ile devam edildi.

 

Zeytin ağacının tarihçesi, Mitolojide zeytin, Kutsal ağaç zeytin, Dünyada zeytincilik, Türkiye‘de zeytincilik, Zeytin ağacından elde edilen ürünler, Zeytin ve ürünlerinin insan sağlığına faydaları, Çukurova‘yı Türkiye, Türkiye‘yi dünya lideri nasıl yaparız, Zeytincilik yatırımının ortalama maliyeti ve getirileri alt başlıkları olan etkinliğe yoğun katılım oldu ve ilgi ile izlendi. Zeytin ve zeytinyağına ilgi duyan meslektaşlarımız, tüketiciler,  zeytin üreticileri ve zeytinyağı sanayicilerinin ilgi gösterdiği sunum yaklaşık 2 saat sürdü. Sunum sonrası zeytin ve zeytinyağı tadımlarının gerçekleştirildiği etkinlikte zeytin ve zeytinyağının mevcut sorunları ile Doğu Akdeniz bölgesinin zeytin ve zeytinyağında geleceği de masaya yatırıldı.

ÖZTANRIÖVER, ana hedefin zeytincilik sektöründe ÇUKUROVAYI TÜRKİYE LİDERİ, TÜRKİYE‘Yİ DÜNYA LİDERİ YAPMAK olduğunu belirterek, yüksek nitelikli ve potansiyel gücü ve tarihi kimliği çok değerli bir gen kaynağının olması, toprak işleme ve tarımsal üretim konularıyla ilgili tecrübeli ve kanaatkar olmamız, ekolojimiz ve toprağımızın zeytinciliğimizin büyümesi için son derece uygun olması, Türkiye‘nin önünde olan bir çok ülkenin zeytin ekilebilir alanları dolmuşken bizim 12 milyon dekar zeytincilik yapılabilir arazimizin boş durumda bulunması, zeytini hem de zeytinyağını tüketme potansiyeline sahip olmamız, zeytinciliğin üretim ve işleme safhalarında çalışabilecek işsiz ve genç bir nüfusa sahip olmamız, son derce sağlıklı bir ürün olan zeytinyağının Çin, Japonya, Hindistan gibi ülkelerde tüketim alışkanlığının olmaması ülkemizin zeytin ve zeytinyağı açısından çok önemli avantajlardır.

Çukurova‘nın diğer bölgelere göre avantajlarını ise Türkiye‘de zeytincilik yapılan arazilerin sadece % 2‘lik bir kısmının sulanabildiğini düşündüğümüzde ve sulu tarımla susuz tarım arasındaki farkı gözönüne aldığımızda bu durum Çukurova bölgesi için büyük avantajdır. Gene bölgemizdeki geniş ve düz arazilerin sayesinde diğer bölgelerde 10 - 15 üreticinin ürettiği miktardaki ürünü bir üretici tek başına üretebilecek potansiyeli olduğunu, ancak bunun ovanın düz ve mutlak tarım arazisi olan bölgeler için değil tam tersine fakir toprakların zengin bitkisi olan zeytinin kuru mutlak tarım arazilerinde tercih edilmesi gerektiğini, zeytinin  var - yok yıllarından diğer bölgelere göre daha az etkileneceğini haliyle de  Çukurova‘da zeytin ve zeytinyağı konusunda markalaşmayı daha kolay hale getireceğini ve dünyadaki en kaliteli zeytin ve zeytinyağları ile rekabetin önünü açılacağı belirtildi.

Toplantı üreticilerin sorunlarının çözümü için kooperatifleşmenin gerekliliği, sektörün paydaşları için koordinasyonun ve işbirliğinin geliştirilmesinin gerekliliği, çok fazla genç fidanın bölgemizde bulunması nedeni ile birkaç yıl içinde karşılaşılması muhtemel sorunlar için bugünden çaba gösterilmesi gibi pek çok konuda karşılıklı soru ve cevaplarla son buldu.

Okunma Sayısı: 1208
Fotoğraf Galerisi