"LODOS SU İHTİYACINI ARTTIRDI"-MERHABA

"LODOS SU İHTİYACINI ARTTIRDI"-MERHABA
KONYA
26.03.2013

Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, geçtiğimiz hafta etkili olan şiddetli lodosun suya olan ihtiyacı arttırdığını dile getirdi.

 

Konya Ovası‘nda gerek hububat, gerek yağ ve şeker bitkileri, gerekse meyve tarımı açısından her şeyin yolunda gittiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, geçtiğimiz hafta etkili olan şiddetli lodosun suya olan ihtiyacı arttırdığını dile getirdi. Hububatta çimlenmenin tamamlandığını ancak bitkinin yaprak kesimlerinde kararmalar başladığını, bunun da su ihtiyacının arttığının göstergesi olduğunu ifade eden Özkan TAŞPINAR, "Hububat şimdilerde yağan yağmurun rutubetinden faydalanıyor. Ama bundan sonra yağış düşmesi lazım yoksa sıkıntı yaşanabilir. Suya mutlak ihtiyaç duyulan bir süreç başlıyor. Yağış olmazsa susuz alanda 15 güne kadar sulama yapılması lazım. Sulanamayan yerlerde ise gelişme yavaşlar. Kardeşlenme dediğimiz süreç daha da azalır. Bitki bundan sonraki süreçte sapa kalkacak. Su olmazsa sap daha güçsüz olacak" ifadelerini kullandı.

SUYU DAHA VERİMLİ KULLANMALIYIZ

Su ihtiyacının sadece hububatta değil, bütün tarım ürünlerinde baş gösterdiğine işaret eden Özkan TAŞPINAR, "Sulu alanlara ekilen şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, fasulye gibi bitkilerin ekim zamanı başlıyor. Bu süreçte yağış düşmezse çiftçi ister istemez sulama yapmak zorunda kalacak. Bu da çiftçinin maliyetini biraz artıracak. İnşallah yağışlar devam eder. Şubat sonuna kadar çok iyi bir şekilde devam etmişti yağışlar. Kar yağmadığı için yer altı suyuna karışacak bir su da yok. Yer altı suyunda çok fazla bir çekilme meydana gelecek. Yer altı suyunu da düşünmemiz ve suyu en verimli şekilde kullanmamız icap ediyor. Aksi halde daha büyük sorunlar yaşanabilir" dedi.
Şiddetli lodosun meyve tarımını da olumsuz etkilediğine dikkat çeken TAŞPINAR, "Lodosla birlikte birçok ağaç çiçeklerini döktü. Şimdilerde yaşanacak bir don olayı bu tomurcukları öldürecek ve verim elde edilemeyecektir. Meyve tarımında yüzeysel tedbirler almak mümkün. Don olayını önleyebilmek için ağaçların yayında saman yakma, sulama yapıp nemlendirerek donu önlemeye çalışma gibi geleneksel bazı tedbirler alınabilmektedir. Fakat çiftçi zarar etmek istemiyorsa, TARSİM sigortasını kesinlikle yaptırmalıdır" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 457
Fotoğraf Galerisi