MALATYA İL TEMSİLCİLİĞİMİZ "MEYVE BAHÇELERİNİN BAKIMI" İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

MERKEZ
24.03.2008

Malatya İl Temsilcimiz Fevzi ÇİÇEK, "Meyve Bahçelerinde İlk Bahar Bakımı" konusunda bir basın açıklaması yaptı.

 

Malatya İl Temsilcimiz Fevzi ÇİÇEK, "Meyve Bahçelerinde İlk Bahar Bakımı" konusunda bir basın açıklaması yaptı. Fevzi ÇİÇEK‘in açıklaması şöyle:

İlimiz ve bölgemiz için oldukça önemli olan ve nüfusumuzun büyük bir bölümünü ilgilendiren tarımsal üretimle ilgili olarak İlkbaharın gelmesiyle birlikte çalışmalar başlamıştır. Tarımsal üretimde karlılığın temeli asgari masrafla birim alandan en yüksek geliri elde etme temeline dayanmaktadır.

Özellikle İlimizde tarımsal faaliyet denince akla gelen kayısı yetiştiriciliği konusunda bu dönemler en hassas olan dönemlerdir. Kayısı bahçelerinde üreticinin geçmiş yıllarda olduğu gibi ilkbahar donlarından zarar görmesi sonucu ürünün az veya hiç olmaması, kimi zaman da tam tersi yüksek rekolteden dolayı fiyat düşüklüğünden yakınarak ve haklı olarak da maddi nedenlerle takip eden süreçte meyve ağaçlarına bakmaları gerektiği şekilde bakamadıklarını üzülerek görüyoruz.

İlimizde yaygın yetiştiriciliği yapılan ve büyük alanları kaplayan kayısı bahçelerinde budama, sulama, toprak işlemenin teknik tavsiyelere uygun yapılması gerekmektedir. Üreticilerimizde çok iyi bilir ki pişkin tomurcuk soğuktan daha az etkilenmektedir. Bu nedenle sezon sonuna kadar bitki, besleme ve sulamanın yıl boyunca uygun şekilde yapılması ve yeni tomurcukların kış dinlenmesine pişkin, gelişmiş tam teşekkül etmiş olarak girmesi gerekmektedir.

Oysa fiyat, don zararları ürün azlığı veya yokluğunda olsa dahi ağaçların bakımları hem takip eden yılı kurtarmak hem ağacın sağlıklı kalabilmesi için mutlaka periyodik olarak yapılmalıdır. Kabaca; İlaçlama, budama, toprak işleme, sulama ve özellikle bitki besleme gibi temel yıllık bakım unsurları mutlaka yerine getirilmelidir.

Yine üzülerek takip ettiğimiz bariz bir aksaklığı dile getirmek istiyorum; İki yıldır İlimizde de uygulanmakta olan Tarım Sigortası nedeniyle üreticilerimizin büyük bir yanlış anlaşılma içerisinde olduğunu görmekteyiz. Bahçemizin veya ürünümüzün sigorta yaptırılması bakım çalışmasının aksatılmasına sebep değildir. Bakım aksamasından dolayı meydana gelen ürün kayıpları sigorta kapsamında da değildir.

Geçmiş yıllarda yeterli sulama yapılmaması durumunda özellikle kayısılarda meyve gözü oluşumu olumsuz etkilenmektedir. Yine Sonbahar döneminde mücadele çalışması yapılmayan bahçelerde meyve oluşumu az, hastalık ve zararlılardan daha fazla etkilenmesi sonucu buda ciddi meyve kaybına sebep olmaktadır.

Başta sonbahar döneminde Bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlama yapmayanların mutlak surette İlkbahar ilaçlamasını yapmaları gerekmektedir. Takip eden dönemlerde ise ürün çeşidi bölge şartları ve iklim durumuna göre zirai mücadele çalışmalarını aksatmamaları gerekmektedir.

Bir diğer önemli husus ise kullanılan kimyasalların içerikleri ve özellikleridir. Çiftçilerimiz zirai mücadele ilaçları tercih ederken kesinlikle Teknik Eleman nezaretinde satış yapan ve teknik özelliklerini bilen bayilerden almalarına dikkat edilmelidir. Gereksiz kullanılan kimyasallar bu gün dünyada en büyük tehlikeyi oluşturmaktadır.

Bu anlamda bütün çiftçilerimizin belirttiğimiz hususlara riayet ederek bu yıla özel daha dikkatli ve hassas davranmaları gerektiğini bir kez daha vurgulayarak bol kazançlı yıllar diliyorum.

Okunma Sayısı: 1161