MANİSA TARIMINDA DEVRİM YAPILABİLİR-MANŞET GAZETESİ-14.03.2014
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, Avrupa‘ya uyarlı dünyada başarıya ulaşmış tarım sistemlerinin devreye sokulması durumunda Manisa`da muazzam bir ekonomik devrim yaratılabileceği görüşünü savundu.
Dünya‘nın en önemli tarım bölgelerinden biri olan Manisa, tarım çalışanı bakımından 449 bin kişi ile Türkiye tarım istihdam rakamlarında zirvede yer aldı, fakat Manisa tarım istihdamında kan kaybetti.
Manisa‘da yerli çiftçinin ekonomik sebeplerden dolayı sanayi sektörüne kaydığını ve durumun bölgede tarımın geleceği adına kaygı yarattığını belirten Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, bölgede Avrupa dünyada başarıya ulaşmış tarım modellerinin uygulanması gerektiğini ifade etti. Şenay, "Bir parça azalma veya artma kabul edilebilir sınırlar, fakat geçmişe yönelik bakarsanız mesela 2005 yılından 2015 yılına kadar değerlendirecek olursak Türkiye genelinde ve Manisa‘da tarımdan sanayi sektörüne kayma söz konusu. Bu kaymanın altında yatan sebeplere inmek gerekiyor. Bu sebeplerden en önemlisi insanlar artık çocuklarının belli bir maaşla, sigortalı olarak çalışmasını arzu ediyor. Yani tarım sektöründeki gelecek onları kaygılandırıyor. İnsanlar tarımda gelecek görmüyorlar. O nedenle yeni nesil çocuklarını sanayi sektöründe çalışması yönünde yönlendiriyor. Belki asgari ücretle çalışıyor ama, her ay düzenli geliri var, garantisi var diye düşünerek hareket ediliyor.
MANİSA ÇİFTÇİSİ SANAYİYE KAYIYOR
Manisa‘da tarım çalışanı açısından ciddi bir açık var, tarım çalışanları Manisa‘ya dışarıdan getiriliyor. 6 aylık bir dönemde tarım sektöründe özellikle bağcılıkta hasat dönemlerinde çalışanlar dışarıdan temin ediliyor, açık bu şekilde kapatılıyor. Çünkü Manisa‘nın yerli çiftçisi genellikle yeni neslini sanayiye kaydırıyor. Eskiden aile fertlerinin hepsinin üretime girmesi sağlanıyordu ve bu şekilde herkes hayatını devam ettirebiliyordu. Fakat gelinen noktada şu anki gelir çiftçilerin geçim rakamlarını karşılamıyor. Tarımda fiyatlar iyileştirilirse ve bir takım garantiler sağlanırsa tarım sektöründe yaşanan bu kayma duracak ve geri doğru bir yönelim olacaktır.
GELECEĞE UYGUN TARIM MODELLERİ
Tarım arazilerin korunması ve bu bölgelerde düzenli ürün planlamasıyla daha yüksek ürün kalitesi ve daha yüksek ürün miktarı sağlanmalı. Bu noktada Ziraat Mühendisliği‘nin tarımın içine daha fazla adapte edilmesi gerekiyor. Ziraat mühendisliğinin tarıma daha fazla adapte edilmesinden sonra ise Dünya‘da ve Avrupa‘da başarı sağlanmış tarım modelleri uygulanmalı. Kooperatif tarzı birlikler olabilir. Ama bu birlikleri kastederken şu an Türkiye‘de uygulanan sistemlerden bahsetmiyoruz, Avrupa‘yı uyarlı sistemlerden, Dünya‘da başarıya ulaşmış sistemlerden bahsediyoruz. Bunların devreye girmesi gerekiyor. Başarılı ve bölgeye uygulanabilir tarım sistemleri Manisa‘da devreye sokulabilirse muazzam bir ekonomik devrim yaratılabilir tarımda. Çünkü burası dünyanın en önemli tarım bölgelerinden biri ve şu anki 449 bin kişilik istihdam çok ciddi bir rakam. Geleceğin tarımda olduğu göz önünde bulundurulmalı ve Manisa‘da geleceğe uygun tarım modelleri belirlenmeli.
MANŞET GAZETESİ-TUNAY AKTAŞ-14.03.2015