MANŞET GAZETESİ / BU UYGULAMA YERLİ ÜRETİMİ BİTİRİR / 03 TEMMUZ 2017
MANŞET GAZETESİ / BU UYGULAMA YERLİ ÜRETİMİ BİTİRİR / 03 TEMMUZ 2017
Bakanlar Kurulunun, enflasyonun kotrol altına alınması için yayınladığı karaname ile ithalat vergilerinin düşürülmesini eleştiren Manisa Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı İbrahim DEMRAN, bu uygulamanın ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye attığı görüşünü savundu.
Bakanlar Kurulunun 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararına göre, canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisi yüzde 135ten 26ya düşürüldü. Karkas et ithalatında ise yüzde 100 ile 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40a indirildi. Hububat ürünlerinde de indirime gidildi. Buğdayın ithalat gümrük vergisi yüzde 130dan yüzde 45e, arpada yüzde 130dan yüzde 35e, hasat için hazırlıkları devam eden mısırda ise vergi yüzde 130dan yüzde 25e düşürüldü.
YERLİ ÜRETİMİN SONU DEMEK!
Çiftçinin ürün hasadına başladığı dönemde verilen bu karara Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim DEMRAN tepki gösterdi. Üreticilerin vergi indirimi beklerken ithalattaki gümrük vergilerinin düşürülmesinin olumsuz sonuçlar doğuracağını savunan Demran" Bu uygulama yerli üretimin sonu demek" dedi.
EKİM ALANLARI 17 YILDA 17 MİLYON DÖNÜM KÜÇÜLDÜ
Tarımdaki izlenen son 17 yıllık politikalar ile ekim alanlarının 17 milyon dönüm küçüldüğüne vurgu yapan Demran, Türkiyenin bugün 4-5 milyon ton arası buğday ithal ettiğine ve arpa üretimimizin de 7 milyon tonun altına gerilediğine dikkat çekti. Meraları sanayi tesislerine açarak, gümrük vergilerini düşürerek, dışarıdan et ithal ederek, halkın ucuz et yiyemeyeceğini kaydeden Demran, buğday, arpa ve mısırdan yapılan gıdalara da asla ucuza ulaşılamayacağı görüşünü dile getirdi.
İTHALATTA 80 MİLYONUN BESLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL
İthalatın geçici bir çözüm olduğunu belirten Demran, tüketiciye fiyatların bu yöntemle daha da artacağını kaydederek şöyle devam etti.
"İthalatın bir çözüm olmadığını 2010 yılından bu yana sürekli ithal ettiğimiz et ithalatından biliyoruz. 2010 yılında 18 lira olan kıymanın 44 liraya ulaştığını biliyoruz. Her bir ithalat o an durduruyor hatta çok az bir gerileme de sağlıyor fakat hemen akabinde eski fiyatının daha da üzerine çıkıyor. Sürekli ithalatla 80 milyon halkı besleyebilmek mümkün değil. Kararname ile gıda enflasyonuna etkisi en çok olduğu düşünülen et, ekmek, yumurta gibi ürünlerin fiyatının düşürülmesi hedefleniyor. Ancak, böyle bir karaname ile gıda fiyatlarının düşürülmesi, enflasyonun kontrol altına alınması mümkün değil, İthalatla fiyatları kısa süreli kontrol edersiniz, ama üretimle her zaman kontrol edebilirsiniz."
YERLİ ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ ŞART
Tarımın tekrar eski günlerine dönebilmesi için üretimin desteklenmesi ve Türkiyedeki tarım arazilerinin doğru değerlendirilmesi gerektiği görüşünü dile getiren Demran, izlenecek yolu şöyle anlattı "İthalat yoluyla değil kendi atıl durumda bırakılan arazilerini değerlendirerek, ekonomisini daha da canlandırarak, bu üretimlerini ve yurtdışına satışlarını yapması bu ülkenin insanlarının refahına olacak bir adımdır."
GIDA GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE
Kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan ve karkas et ithalat vergileri düşürülerek korumasız bırakılan ülkenin gıda güvenliğinin tehlikede olduğunu savunan Demran, gümrük vergisi ile et. ekmek ve yumurta fiyatının kontrol altına alınamayacığını ifade etti. Bu politikalar ile üretimin sürdürülebilir olmasının mümkün olmadığını kaydeden Demran"Üretim biterse fiyatlar bugünkünden daha yüksek olur. Bu kararname hemen iptal edilmeli ve üretim desteklenmeli" dedi.