MAYINLI ARAZİLER TEMİZLENİP TARLA OLUYOR / ZAMAN

İSTANBUL
27.05.2013
 

TUĞBA MEZARARKALI - İSTANBUL

Türkiye güvenlik nedeniyle 1955 ile 1998 yılları arasında sınırları boyunca belli bölgelere kara mayını döşedi. Bu araziler PKK tamamen çekildiğinde temizlenerek tarla haline getirilecek. Ekilip dikilen arazilerden elde edilecek yıllık gelirin 30 milyon lirayı bulması bekleniyor.

Binlerce insanın ölümüne ve kalıcı olarak sakatlanmasına neden olan kara mayınları hayatları karartmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ağrı`da iki asker mayına basarak can verdi. Ardından Dağlıca bölgesi Bostancık köyünde yaşayan 14 yaşındaki Muğdat Çavmak, araziye döşenmiş mayına basarak hayatını kaybetti. PKK`nın Türkiye`den çekilmesi tamamlandığı zaman Hatay`dan Artvin`e kadar uzanan 2 bin 254 kilometrelik sınır hattındaki mayınlı arazinin temizlenmesine başlanacak. Ziraat Mühendisleri Odası`nın yaptığı araştırmaya göre, bu alan tarımsal potansiyele sahip. Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ahmet Atalık da bu arazilerin tarımsal üretime kazandırılmasıyla birlikte yıllık net gelirin 30 milyon TL olacağını açıkladı. Mayınlı arazilerin hemen hemen tamamının tarım yapmaya son derece elverişli, birinci ve ikinci sınıf araziler olduğuna dikkat çeken Atalık bölge hakkında şu bilgileri verdi: "Türkiye-Suriye sınırı mayınlı arazinin 3`te 2`sini kapsıyor. Bu bölgemizde mayınlı arazinin büyüklüğü 216 bin dekar. Toplam 216 bin dekar büyüklüğe sahip bu alanın 170 bin dekarı ise tarımsal üretim yapmaya uygun arazilerden oluşuyor. Bu alan da toplam alanın yaklaşık yüzde 80`ini oluşturuyor. Bu mayınlı tarım arazilerinin yüzde 26`sı Şanlıurfa, yüzde 25`i Mardin, yüzde 15`i Hatay ve Kilis, yüzde 10`u Şırnak, yüzde 9`u Gaziantep ili sınırları içinde yer alıyor. Bu arazide; buğday, arpa, mısır, mercimek, nohut, sebze-meyve, zeytin, bağcılık, bostan, antepfıstığı, badem, pamuk, fiğ ve hayvancılık yapılması öneriliyor."

 

Mayınlı arazilerin tam orta bölümünden Fırat, Şırnak`taki sınırından ise Dicle nehrinin geçtiğini vurgulayan Atalık, sulamayla birlikte elde edilen gelirin artacağını anlatıyor.  Ziraat Mühendisleri Odası`nın yaptığı araştırmaya göre, tarım yapmaya müsait 170 bin dekarlık mayınlı saha, ortalama işletme büyüklüklerine ayırınca da 2 bin 881 aile toprak sahibi olabilecek. Her bir ailenin en az 5 çalışabilir nüfustan olduğu düşünülünce, bu da 14 bin 405 kişinin istihdamı anlamına geliyor. Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, açıklanan raporla birlikte, 9 yıl boyunca hiçbir şey yapılmadığını iddia etti. Öğreten, "Şimdi de 8 yıllık bir uzatma istendi. Bu 8 yıllık uzatmaya dair bir program sunuldu. Program bize 8 yıl sonra mayınlardan kurtulacağımıza dair hiçbir garanti içermiyor. Bölge halkının güvenliği için kara mayınları bir an önce temizlenmeli." diyor. Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi de Irak ve Suriye`deki rejimin oturmamasının mayın temizleme çalışmalarını yavaşlattığını belirtiyor.

Okunma Sayısı: 690