MEDYASCOPE.TV: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI BAKİ REMZİ SUİÇMEZ: "ŞEKER FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRECEK"- 16 KASIM 2021

MEDYASCOPE.TV: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI BAKİ REMZİ SUİÇMEZ: "ŞEKER FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRECEK"- 16 KASIM 2021
MERKEZ
16.11.2021

"Zincir marketlerde şeker kalmadığına dair iddiaların ardından başlayan şeker krizi devam ediyor. Şeker arzında bir sorun olmadığını açıklayan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş (Türkşeker), şeker fiyatlarına yüzde 25 zam yaptı. Medyascope yayınında Özgür Özdemir'in sorularını yanıtlayan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, özelleştirme politikaları nedeniyle bugün böyle krizle karşı karşıya kalındığını belirtirken, şeker fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini söyledi. "

 

“Özelleştirmeyle gelen sorunları yaşıyoruz

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez,  şeker üretiminde yapılan özelleştirmeler nedeniyle bugün Türkiye’nin şeker kriziyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Suiçmez, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Sorunu zam ve yüksek fiyatlar üzerinden tartışıyoruz ancak şeker çok köklü bir konu. Şekerde yaşanan özelleştirme süreci, yine getirilen kotlar, nişasta bazlı şekerlerin artırılan kotaları ve artan girdi maliyetlerinin hepsini bir arada görmezsek bu sorunu anlayamayız. Bugün özelleştirmeyle gelen sorunların sonuçlarını yaşıyoruz.”

“Yeni sistemle tam bir keşmekeş yaşanıyor”

Varlık Fonu’na devredilen Türkşeker’in hangi bakanlığa bağlanacağı belli olmadığı için Yönetim Kurulu oluşturulamamıştı. Yönetim Kurulu oluşturulamadığı için de şeker fiyatlarına herhangi bir zam yapılamıyordu. Türkşeker, geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlandı. Yapılan bu işlemle şirket Yönetim Kurulu oluşturdu ve beklenen zam yapıldı. Suiçmez, “Ülkemizde kamu yönetiminde taşlar yerinden oynamış ve kurumsal hafıza tamamen kaybedilmiş durumda. Yeni sistemle tam bir keşmekeş yaşıyoruz. Türkşeker’in hangi bakanlığa bağlanacağına bile karar verilemedi” dedi.

“Şeker fiyatlarındaki yükseliş sürecek”

Şeker fiyatlarındaki yükselişin süreceğini belirten Suiçmez, nedenlerini ise şöyle anlattı:

“Türkiye’de tarımsal üretim planlaması yapılamıyor. Kuraklık planlanması yapılmıyor. Bu konuda somut adımlar atılmıyor. Elektrikten, doğalgaza gübreye gelen zamlar nedeniyle böylesi belirsiz ve plansız bir dönemde özellikle girdi maliyetlerinin de artması nedeniyle şeker fiyatlarındaki yükseliş sürecek. Kota uygulamaları nedeniyle Türkşeker sanayiciye yeterli ürün veremezse sanayici daha pahalı olan özel sektörden ürün almak zorunda kalacak. Üretici kota nedeniyle ekebileceği alanı ekemiyor ekse bile gerekli desteği alamıyor ve bu nedenle üretimi azaltmak zorunda kalıyor.”

 

Haber: Özgür ÖZDEMİR

Özgür Özdemir

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 120
Fotoğraf Galerisi