MEMLEKET E GAZETE / TZD`NİN 68. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ VE ÖDÜL TÖRENİ / 16 HAZİRAN 2017
TZD Başkanı Demirtaş:- "Üretim Reformu Kanun Tasarısı adı altında, zeytinciliğimizi tahrip etme potansiyeli taşıyan bir üretim reformu olamaz. Tarım kaynaklarını yok ederek kalkınma olamaz. Umarım bu konu 8. kez Meclise gelmez"- AA Ekonomi Muhabiri Çakır
ANKARA (AA) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, "Üretim Reformu Kanun Tasarısı adı altında, zeytinciliğimizi tahrip etme potansiyeli taşıyan bir üretim reformu olamaz. Tarım kaynaklarını yok ederek kalkınma olamaz. Umarım bu konu 8. kez Meclise gelmez." dedi.
TZDnin 68. kuruluş yıl dönümü ve geleneksel ödül töreni, Gürkent Otelde gerçekleştirildi. Demirtaş, törende yaptığı konuşmada, tarım sektörünün en önemli sorununun finansman kaynağı olduğuna işaret ederek, tarımsal desteklemelerin yetersiz kaldığını söyledi.
Kamuoyunda "Üretim Reform Paketi" olarak bilinen tasarıdan zeytinlik sahalarla ilgili düzenlemenin çıkarıldığını anımsatan Demirtaş, "TZD olarak görüşümüz, ülkemizde zeytinliklerin, meraların ve verimli tarım alanlarının 1 metrekaresine, hatta 1 zeytin dalına bile kıyılmaması, tarım dışı amaçlarla kullanılmamasıdır. Zeytincilik üretimden sayılmıyormuş gibi, zeytinlikleri tehdit eden Üretim Reformu Kanun Tasarısı adı altında, zeytinciliğimizi tahrip etme potansiyeli taşıyan bir üretim reformu olamaz. Tarım kaynaklarını yok ederek kalkınma olamaz. Umarım bu konu 8. kez Meclise gelmez." diye konuştu.
Demirtaş, geçen yıl ilan edilen Milli Tarım Projesini anımsatarak, projeye göre tarımda kullanılan mazot bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağı sözü verildiğini ancak bu yıl bütçeye verilen vaadi gerçekleştirecek bir kaynak konulmadığını söyledi. Sektördeki üreticilerin beklenti içine girdiğini dile getiren Demirtaş, söz konusu vaadin bir an önce yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.
Türkiyede tarım ürünleri üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki farkın, olması gerekenin çok üzerinde seyrettiğine dikkati çeken Demirtaş, "Üretici kooperatiflerinin örgütlenmesini, bu kuruluşların ticaret ve ürünlerin işlenmesi alanındaki faaliyetlerini desteklememiz ve artırmamız lazım. Aksi takdirde üretici tarlasını terk ediyor ve ortaya çıkan üretim açığı ithalat yoluyla, o da yeterli olmazsa sıfır gümrüklü ithalat yoluyla giderilmeye çalışılıyor. Etten buğdaya, soğandan kuru fasulyeye kadar sıfır gümrükle ithal edilen ürünler yiyoruz. Bunlara da kendi üreticimize vermekten çekindiğimiz paraları ödüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Demirtaş, 100e yakın tarım ürününde ihracatçıyken ithalatçı konumuna geçildiğini ileri sürerek, "Şimdilik zeytini kurtardık gibi görülüyor ama tarımsal gıda ürünlerinin ithalatından kurtulamadık. Baklagiller, kuru fasulye, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve nohutta ekim alanları yaklaşık yarı yarıya düştü. Bu ürünlerde gümrük duvarları belli oranlarda düşürüldü ya da sıfırlandı. Gaziantep, Diyarbakır ve Mardinde dünyada vitamin değeri ve lezzetiyle ünlü kırmızı mercimeği ihraç ederken, Kanadadan ithal edilen kırmızı mercimeğe mahkum edildik." diye konuştu.
- AA muhabirine ödül
Törende Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngörün konuşmasının ardından, "Tarım İçin Kırsal İçin Genç Çiftçiler" konulu sunum yapıldı.
Konuşmaların ardından TZDnin geleneksel Tarım ve Gıda Ödülleri sahiplerine verildi. AA Ekonomi Haberleri Editörlüğü muhabirlerinden Merve Özlem Çakır da tarım sektörüyle ilgili başarılı haberleri dolayısıyla ödüle layık görüldü.
AA