MERHABA GAZETESİ: SON YAĞIŞLAR REKOLTE KAYBINI ÖNLEDİ - 18 MART 2021

MERHABA GAZETESİ: SON YAĞIŞLAR REKOLTE KAYBINI ÖNLEDİ - 18 MART 2021
KONYA
19.03.2021

Şube Başkanımız Murat AKBULUT, "Mart ayı yağışları olmasaydı Ova`da rekolte kaybı yüzde 50`yi bulabilirdi" dedi

 

Her yıl kuraklık endişesinin yaşandığı Konya Ovası`na Mart ayında çiftçiyi sevindirecek oranda yağış düşüyor. Bahar gübresini toprakla buluşturan, mısır, ayçiçek, pancar gibi ürünlerin ekimi için toprak hazırlığını yapan çiftçinin yüzünü son yağışlar güldürüyor. Çiftçiler, yağışların böyle devam etmesi durumunda verimin artacağını söylüyor.

YAĞIŞ, GÜBRELERİ ERİTECEK

Şube Başkanımız Murat AKBULUT, Mart ve Nisan yağışlarının üreticiler açısından oldukça önemli olduğuna değindi. Araziye atılan gübrelerin eriyip, fayda sağlaması için bu dönemde yağışların olması gerektiğine vurgu yapan AKBULUT, “Konya Ovası`nda gübreler atıldı. Çiftçinin gözü havadaydı. Yağış da düştü. Yağan yağışlarla birlikte gübreler, araziye fayda sağlar pozisyona geçecek. Mart ayındaki yağışlar, bu şekilde devam ederse yağış miktarı fayda verici ve beklenilen düzeyde olacak” dedi.

REKOLTE KAYBI YÜZDE 50`Yİ BULABİLİRDİ

“Mart ayında yağışın olması üretim ve üretici açısından oldukça sevindirici” diyen Başkanımız AKBULUT, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nisan ayında da yağışa çok ihtiyacımız olacak. İnşallah Nisan ayında da beklenilen oranda yağış düşer. Nisan ayında yağış olursa, rekolte kaybının yaşanmayacağı bir yılı yaşarız. Çiftçilerimiz şimdilik yağışlardan memnun. Ekim ve Kasım ayında ciddi bir kuraklık yaşanmıştı. O kuraklık, çiftçimize kayıplar yaşatmıştı. Bu yağışlarla Ekim-Kasım ayındaki kuraklık endişesini minimize edeceğiz. Eğer bu dönemde Ova`ya yağış düşmemiş olsaydı, Ekim ve Kasım ayındaki afetle birleşince ortaya çok vahim bir tablo çıkardı. Rekolte kayıpları yüzde 50`leri bulabilirdi.”

YAĞIŞ ÇİFTÇİ İÇİN HER ZAMAN BEREKETTİR

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Konya Ovası`ndaki yağış miktarının az olduğunu, bugünlerde etkili olan yağışın da çiftçiye ve Ovaya rahat bir nefes aldırdığını dile getirdi. Şehirde kuraklık sıkıntısı çekildiğini, güz döneminde beklenilen yağışın yeterli oranda düşmediğini aktaran Üner, “Bu yağışlar, inşallah güz dönemindeki yağış azlığının telafisi niteliğinde olur. Çoğu çiftçi, bahar gübresini attı. Bundan sonraki tüm yağışlar, çiftçimiz için umut olacak. Yağış, ürünlerin çıkışını da olumlu anlamda etkiler. Ürün verimini artırır. Toprak hazırlığı yapan çiftçi için de yağış berekettir. Toprağın neminin artması demek, ürünlerin daha hızlı büyümesi demek anlamına gelir. Çiftçinin mısır, ayçiçeği, pancar ekimi için toprak hazırlığı başladı. İnşallah bundan sonraki süreçte bu yağışların devamı gelir. Yağışın olması demek çiftçinin enerji maliyetinin azalması demek. Konya`nın yer altı su seviyesinde ciddi azalmalar var” şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI: EMRE ÖZGÜL

Okunma Sayısı: 154
Fotoğraf Galerisi