MERHABA GAZETESİ: YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYE UMUT OLDU- 19 KASIM 2019

MERHABA GAZETESİ: YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYE UMUT OLDU- 19 KASIM 2019
KONYA
20.11.2019

Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman SOYLU Bölgemizdeki Son Yağan Yağışlar Hakkında Açıklamalarda Bulundu.

 

 

Yaklaşık 4 buçuk aydır yağışın düşmediği Konya Ovası`nda geçtiğimiz hafta etkili olan yağış, yüzleri güldürerek, çiftçiye umut oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Konya`ya çimlenmeye yetecek kadar yağış düştü” dedi.

Konya Ovası`na yaklaşık 4 buçuk aydır yağış düşmüyordu. Yüzde 80`inin kuru ekim yaptığı Konya çiftçisinin gözü havadaydı. Kuraklık alarmının çaldığı ve çiftçiyi endişelendirdiği günlerde camilerde sürekli yağmur duaları yapılıyordu. Borcu gelirinden fazla olan çiftçi, toprağına yağış düşmediği için su kuyularını çalıştırmış ve mecburen ekstra bir yükün altını girmişti. Geçtiğimiz hafta Cuma günü etkili olan yağış, az da olsa hububat çiftçisine umut oldu. Bu yağışla birlikte Konya çiftçisinin yüzü güldü. Konya`da tarlalara ekili ürünlerin çimlenmesine yetecek kadar yağışın düştüğü öğrenildi. Yeni sezonun Konya tarımı ve çiftçisi adına iyi gitmesi için geçtiğimiz hafta etkili olan yağış gibi 2-3 kez daha yağışın olması gerektiği dile getiriliyor.

RAHAT NEFES İÇİN 2-3 DAHA YAĞMALI

Konya`da geçtiğimiz Cuma günü yağan yağmurun toprağa az da olsa nefes ve çiftçiye de umut olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Konya ve ilçelerine ekili ürünlerin çimlenmesine yetecek kadar yağış düştü” dedi. “Hububat çiftçisine bu yağış geç de düşse umut oldu” diyen Soylu, “10 milimetrenin üzerinde yağan yağışlar, şuanlık çimlenmeye yeter. Ama gelecek açısından bu yağışlar yeterli değil. Çiftçinin daha rahat bir nefes alabilmesi için aynı şekilde 2-3 kez daha yağışın düşmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

TOPRAK 4 AY SUYA HASRET KALDI

Hububat çiftçisinin yaklayık yüzde 80`inin kuru ekim yaptığının altını çizen Soylu, çiftçinin gözünün 4-4 buçuk aydır havada olduğunu aktardı. Geçen Cuma etkili olan yağışın ürün çıkışını sağlamaya yetecek fakat sağlıklı bir çıkış için yine de yağışın gerekli olabileceğini sıklıkla vurgulayan Soylu, şunları kaydetti: “2020 yılının ilkbahar aylarının ve sonraki tarım sürecinin rahat geçmesi adına yağışların muhakkak artması gerekir. Ayrıca olaya sadece tarımsal boyuttan bakmak da doğru olmayacaktır. Çünkü barajlarımızdaki doluluk oranları da minimum seviyeye inmiş gözüküyor. İçme suyumuzun temini ve su kaynaklarımızın devamlılığı bakımından da yağış önemli. Konya`nın her ilçesine aynı oranda yağış düşmüyor. Çünkü bu şehir, çok büyük bir coğrafyadan oluşuyor. İlçeler arasında yağışlarda ciddi farklılıklar var. Yağışın düşük olduğu bölgelerde önümüzdeki günlerde yağışın daha fazla olması gerekir. Mesela Karapınar`da etkili olan yağış orta seviyelerde diyebiliriz. Toprak, 4 ay suya hasret kaldı. Geçtiğimiz hafta etkili olan yağış ise toplamda 1 gün sürdü. Toprağın içinin tamamen suya aç olduğunun bilinmesi gerekir. 2-3 kez daha yağışın etkili olması lazım. Toprağın suya tam doyması için yeni yağışlar bekleniyor.”

YAĞIŞ İLÇELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERDİ

Konya`da yağış, merkez ilçeler dışında en fazla 17,7 milimetre ile Taşkent`e düştü. Ilgın`a 17,4 milimetre, Hüyük`e ve Seydişehir`e 17 milimetre, Derbent`e 16,7 milimetre, Doğanhisar`a 16,6 milimetre, Bozkır`a 16,4 milimetre, Karatay`ın Göçü tarafına 16,2 milimetre, Meram`a 16,1 milimetre, Derebucak`a 15,9 milimetre, Selçuklu`ya 15,7 milimetre, Beyşehir`e 14,8 milimetre, Güneysınır`a 14,5 milimetre, Hadim`e 14,2 milimetre, Yalıhüyük`e 14,0 milimetre, Akşehir`e 13,0 milimetre, Tuzlukçu`ya 12,0 milimetre, Ahırlı`ya 11,0 milimetre, Kadınhanı`na 10,9 milimetre, Karapınar`a 10,2 milimetre, Altınekin`e 9,9 milimetre, Yunak`a 8,2 milimetre, Sarayönü`ne 7,5 milimetre, Cihanbeyli`ye 5,6 milimetre, Halkapınar`a 5,2 milimetre, Çeltik`e 5,1 milimetre, Ereğli`ye 4,6 milimetre, Kulu`ya 3,6 milimetre ve Emirgazi`ye 2,8 milimetre yağış düştü.

Okunma Sayısı: 181
Fotoğraf Galerisi