MESLEK İÇİ EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR
“Basınçlı Sulama Sistemleri Tasarımı ve Damla Sulama Sistemlerinin Projelendirilmesi ve Sulama Tesislerinde Pompaj ve Enerji Kullanımı” konulu eğitim seminerlerine meslektaşlarımızın katılımı yoğun oldu.
Konya Şubemiz, Tarım Danışmanı sertifikasına sahip Ziraat Mühendisleri ve var olan bilgilerini yenilemek isteyen meslektaşlarımız için Basınçlı Sulama Sistemleri Tasarımı ve Damla Sulama Sistemlerinin Projelendirilmesi ile Sulama Tesislerinde Pompaj ve Enerji Kullanımı konulu eğitim seminerleri düzenledi.
Konya Şube Binası eğitim salonunda 23-24-25 Mart 2012 tarihleri arasında yoğun katılımla gerçekleştirilen "Basınçlı Sulama Sistemleri Tasarımı ve Damla Sulama Sistemlerinin Projelendirilmesi konulu eğitim semineri S.Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞAHİN, "Sulama Tesislerinde Pompaj ve Enerji Kullanımı" konulu eğitim semineri de S.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat ÇALIŞIR tarafından verildi.
II. Başkanımız Celil ÇALIŞ‘ın konuşmasıyla başlayan seminerin açılışnda, Yönetim Kurulu Yazman Üyemiz Ekrem HUĞLU da hazır bulundu. II. Başkanımız Celil ÇALIŞ şunları kaydetti;
Konya İlinde 1,8 milyon ha tarıma elverişli arazi olmasına rağmen, yaklaşık 2,2 milyon ha alanda tarımla uğraşılmaktadır. Birçok sorunun bulunduğu tarımsal faaliyetler konusunda en önemli sorun sulama konusudur. Konya‘nın yer altı ve yerüstü su kaynakları potansiyeli yaklaşık 4 milyar m3 olmasına rağmen ekonomik olarak kullanılabilir su potansiyeli 3 milyar m3 tür. Buna karşın Konya Ovası‘nın tamamıyla sulanabilmesi için 11 milyar m3 su rezervine ihtiyacı bulunmaktadır. Konya‘nın kapalı havza olması itibarı ile kendi havzası dışındaki yağışlardan yararlanma şansı jeolojik olarak mümkün değildir. Uzun yıllar ortalaması ve mevcut yağış rejimi dikkate alındığında Konya Ovası‘nın sulanması için gerekli su potansiyelini elde etmek mümkün değildir.
Oysaki Mevcut sulama sistemlerinin modernize edilmesi, yeni projelerin basınçlı sulama sistemlerine göre hazırlanması, arazi toplulaştırma işlemlerinin biran önce programlanması ve uygulanması ile yaklaşık olarak Konya‘da tarımsal sulamada kullanılan suyun 1/3‘ü tasarruf edilebilecektir. Bu nedenle üç gün sürecek olan "Basınçlı Sulama Sistemleri Tasarımı ve Damla Sulama Sistemlerinin Projelendirilmesi ve Sulama Tesislerinde Pompaj ve Enerji Kullanımı Eğitim Semineri" büyük önem taşımaktadır.