MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA VE SOSYAL HAYATLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ (METİP)
MEVSİMLİK İŞÇİLER İÇİN PROJE ÜRETİLDİ
TMMOB
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞI
BASIN AÇIKLAMASI
MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA VE SOSYAL HAYATLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ (METİP)
Toplu taşıma veya özel araçlarımızla bir yerlere giderken arazide zaman zaman çadır ve barınaklarda kalan insanlar görmekteyiz. Hiç merak ettik mi kim bunlar susuz, elektriksiz nasıl yaşarlar diye; Mevsimlik İşçiler
Bilindiği gibi tarımsal üretim yılın belli mevsimlerinde yoğunluk kazanır. Tarımsal üretimin yoğunlaştığı bahar ve yaz dönemlerinde tarımda mevsimlik ve gündelikçi işçiler çalıştırılır. Mevsimlik işçiler sadece topraksız köylülerden oluşmaz, az topraklı köylülerinin de ek gelir sağlama amacıyla sürdürdükleri bir uğraştır.
Mevsimlik işçiler için çalışma mevsiminde çalışacakları süre kısadır. Bu süreyi iyi değerlendirmek zorundadırlar. Bu kısa zamanda daha fazla kazanç elde etmek, çalışamayacakları yılın diğer zamanında biraz daha rahat edebilmek için götürü usulüyle (parça başı, kilo başı, dönüm başına) iş yapmak üzere de anlaşabilmektedirler. Günde ne kadar çalışacağı artık vücudun tükenmesine endekslidir. Mevsimlik işçi olarak çalışan kadınlar hem tarlada hem de barınak ve çadırlarda yemek, temizlik işlerini yapmaları nedeniyle daha çok yorulmaktadırlar. Bütün bu saydıklarımızdan dolayı kadın işçiler; ezilen ve erkeklere göre iki kez daha fazla çalışan kesimdir.
MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA VE SOSYAL HAYATLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ (METİP) tüm bu sıkıntılara çözüm olacak mı?
METİP projesi ile mevsimlik gezici tarım işçilerinin güvenli ulaşım, altyapı‘ya sahip barınma alanları, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçların karşılanması amaçlanmaktadır Mevsimlik işçilerin yoğun olarak çalıştıkları bölgelerde ya da köylerin belirli noktalarında Özel idareler tarafından Temiz su Elektrik ve tuvalet banyo, mutfak ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri Sosyal mekânların yapılmasına başlanmıştır. Bu projenin hayata geçmesi ile birlikte Mevsimlik işçilerin bir sosyal güvenceye kavuşmaları, her yıl bir insanlık dramına dönüşen kazalara davetiye çıkaran minibüs ve kamyon kasalarındaki insanlık dışı yolculuk tarzı taşınmaları son bulacaktır. Bu proje ile birlikte İşçi çocuklarını okula gitmeleri için gerekli çalışmanın başlatılması da güzel bir gelişme olmuştur.
İyi niyetle başlanılan bu projenin uygulamada oluşabilecek sıkıntılarının şimdiden görülmesi gerekmektedir. Bu projede en önemli sıkıntı işçilerin köyün tek bir noktada yerleşmesini amaçlamaktadır. Bunun yerine köy veya ilçelerde en az iki veya daha fazla noktaya yerleşim yapılarak projenin parçalı uygulanması daha uygun olacaktır. Yerleşim yeri tek nokta olduğu zaman öğle yemeği ve ulaşım gibi problemler ortaya çıkacaktır. İşçiler zaman kavramından dolayı çalıştıkları araziye yakın olmak istemektedirler. Bu yüzden çalışma alanlarına uzak olan sosyal yerleşme yerlerinde kalmayı tercih etmeyeceklerdir. Bu konulara dikkat edilmediği taktirde yapılan maddi ve manevi tüm çabalar boşa gidecektir.
Ziraat Mühendisleri Odası olarak Bu projeyi düşünen uygulamaya konmasında emeği geçen herkese teşekkür eder. Kamuoyuna saygıyla arz ederiz. 30.06.2011
FAHRETTİN AÇIKGÖZ
Ziraat Mühendisleri Odası
Kayseri Şube Başkanı