MEYVE AĞAÇLARINDA YENİ BUDAMA TEKNİKLERİ SEMİNERİ
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi meslek içi eğitimleri kapsamında “Meyve Ağaçlarında Yeni Budama Teknikleri” konusunda sunum yapan Prof. Dr. Ali Küden, meyvelerin iç ve dış pazarlarda daha iyi değerlendirilmesini etkileyen kalite oluşumu üzerinde birinci derecede rol oynayan faktörlerin başında, budama tekniği ve çeşitleri geldiğini söyledi.
Bugünkü bilgilere göre, ilk meyve yetiştiricilerinin, meyve ağaçlarını budamayı bilmediğine dikkat çeken Küden; “Ancak bunların ağaçlar üzerinde yapmış olduğu gözlemler, budama kavramının oluşması ile budama anlayış ve görüşünün değişip gelişmesine neden olmuştur” diye konuştu.
Budama işleminin doğada kendiliğinden de oluştuğunu kaydeden Küden, sık taçlı ağaçların iç kısımlarında güneş görmeyen bazı dalların kuruduğunu, bu suretle ağaçlarda doğal bir seyreltme olduğunu, ancak, doğal olarak oluşan seyreltmenin, arzu edilen yerlerde ve istenilen miktar ve yeter ölçüde olmadığını belirtti.
Bunun sonucu olarak da, meyve ağaçlarında gelişme dengesinin bozulduğunu ve verimin düştüğünü söyleyen Küden meyve ağaçlarında budamanın amaçlarını şöye sıraladı:
1- Meyve ağaçlarını en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak, yani meyve ağaçlarında fizyolojik dengeyi kısa zamanda oluşturmak ve bunu uzun bir süre korumak,
2- Gövde üzerinde ana dalların sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağacının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmasını sağlamak,
3- Meyve ağaçlarının bakımı, meyvelerin derimi, zararlılarla savaş vb. teknik işlerin uygulanmasını kolaylaştırmak,
4- Kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle zarar görmüş, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş, ya da zayıf dar açılı dalları kesmek,
5- Meyve ağaçlarında ışığın ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve yaprak yüzeylerini artırmak,
6- Bazı meyve tür ve çeşitlerinde görülen periyodisiteyi önlemek veya azaltmak, yani bazı meyve ağaçlarının bir yıl bol, bir yıl az meyve vermelerini veya dinlenmelerini düzenleyerek her yıl düzenli meyve vermelerini sağlamak, meyvelerin kalitelerini iyileştirmektir.