MEYVE BAYRAMI

MEYVE BAYRAMI
ADANA
19.06.2014

Adana'da özel bir fidancılık firmasının ıslah ettiği ve Japon Erik grubunda ilk Türk çeşidi olan ‘Cemre' adlı Japon erik çeşidi büyük beğeni gördü.

 

Kozan Yolu üzerindeki Gökbuket Beldesi‘nde meyve bahçesinde yetişen meyveler kamuoyuna tanıtıldı.  Geleneksel hale getirilen ve bu yıl 8`ncisi düzenlenen ‘Meyve Bayramı‘nda  yetiştirilen sert çekirdekli meyveler davetlilerin beğenisine sunuldu. Programda, firmanın ıslah ettiği ve Japon Erik grubunda ilk Türk çeşidi olan ‘Cemre` adlı Japon erik çeşidi de misafirlere tanıtılırken, bu eriğe üreticilerin yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, Geleneksel hale gelen Meyve Bayramlarında artık kendi ıslah ettikleri çeşitleri tanıtmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını söyledi. 

Cemre`nin Türkiye`nin ilk Japon grubu erik çeşidi olduğunu belirten Tanrıver,  "Cemre"nin tescillenerek Türkiye Milli çeşit listesine eklendiğini ve korumaya alındığını belirtti.

Meyve Çeşitleri Artacak

Tanrıver; "Milli çeşit statüsüne giren ıslah ettiğimiz eriğimiz olgunlaşma dönemi ve kalite kriterleri açısından rakiplerinden daha öne geçmiştir. Şu an herkes özellikle bu çeşidi merak ediyordu. 8. Yılımızda artık kendi çeşitlerimizi tanıtmak bize ayrı bir gurur verdi. Seneye tescil edilmiş ve FYD testleri halen devam eden 15 çeşidimizin daha tanıtımını yapmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki meyve bayramlarımızda kendi ıslah parsellerimizden çıkan çeşitlerimizin tanıtımı artarak devam edecek" dedi.

Türkiye Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver "Diğer bölgelerdeki meyveler çıkmadan bizim orta mevsim çeşitlerimiz bile piyasaya çıktı. Onun dışında bölge erkencilikte diğer bölgelerden çok daha önde. Erkenci meyve gruplarında şansımız arttı ve diğer bölgelerde çıkmadan biz pazarda ürünümüzü satar olduk" dedi.

Meyve Bayramına Sarıçam ilçe Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Adana İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan,  Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç; Adana Organize ve Sanayi Bölgesi  Başkanı Bekir Sütçü,  çok sayıda işadamı, üretici ve ihracatçı katıldı.

Okunma Sayısı: 133
Fotoğraf Galerisi