MEYVEYİ DON VURDU, ÜRETİCİ ENDİŞELİ – ZAMAN
Akdeniz sineği dolayısıyla geçen yıl ihracatta sıkıntılar yaşayan meyve üreticileri şimdi de don olaylarının verdiği zararla karşı karşıya.
Nisanda meydana gelen don yüzünden yaz meyvelerinin rekoltesinde büyük düşüş olacağı tahmin ediliyor. Üretimde meydana gelecek düşüşün, pazar fiyatlarında yükselişe yol açacağı endişesi hakim.
Rize’de çay üreticisini kara kara düşündüren don, Malatya’da kayısıcıları üzdü. Don, dünya kuru kayısı üretiminde yüzde 90 paya sahip olan Malatya’nın Hekimhan, Doğanşehir, Darende ve Kuluncak ilçelerinin yüksek kesimlerinde zarara sebep oldu. Sakarya’da ise don, fındık ve meyve bahçelerini vurdu. 26-27 Nisan tarihleri arasında sıcaklığın eksi 3 dereceye kadar düşmesi fındık ve meyve bahçelerinde büyük zarara yol açtı. Don, Geyve ve Pamukova’daki elma, kiraz ve ayva bahçelerini de etkiledi. Bolu’nun Mudurnu ilçesi ile Çorum’da ise ceviz ağaçları zarar gördü. Çorum’da ayrıca diğer meyve ağaçları, sebzeler ve üzüm bağları da zarar gördü. Konya ve Karaman’da yine don sebebiyle domates ve mısır toplam üretiminde yaşanması muhtemel düşüş miktarı ise yüzde 30 olarak tahmin ediliyor. Beyaz kirazın merkezi konumunda olan Konya Ereğli’de beklenen düşüş oranı ise yüzde 80. Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz’ın don yüzünden elmada yüzde 90’lara varan zararın yaşandığını açıklaması, üreticinin içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde fındık ve meyve bahçelerinde meydana gelen don da üreticiyi zor durumda bıraktı. Son olarak kirazıyla ünlü Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde yaşanan don yaklaşık 13 bin dekar meyve bahçesini kuruttu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, don felaketinin üretimde düşüşe sebep olacağını, bu yüzden meyve ve bazı sebzelerin fiyatında artış meydana geleceğini belirtiyor. Günaydın, oluşturdukları komisyonların donun yol açtığı zararı belirleme çalışmalarını sürdürdüğünü kaydediyor.
Uğur Sağındık Antalya