MEZOPOTAMYA AJANSI: `ZEYTİNLİKLER İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ`- 4 MART 2022

MEZOPOTAMYA AJANSI: `ZEYTİNLİKLER İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ`- 4 MART 2022
MERKEZ
05.03.2022
 

HABER MERKEZİ - Şirketlerin kârı için zeytinliklerin yok edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden ekolojistler, toplumsal ve hukuki yollarla mücadelelerini sürdürecekleri söyledi.

Doğayı ve tarımı korumaya yönelik çalışmalar yürüten meslek odaları, “Maden yönetmeliğindeki değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” ile ilgili ortak basın toplantısı düzenledi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) konferans salonunda gerçekleşen basın toplantısına, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAY-KOOP), Tarım Orkam Sen, Kırsal Çevre, Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Proje Danışmanlığı (TARGEV), Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Tüketici Hakları Derneği, TÜM KÖY SEN, Türkiye Biyologlar Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği, Türkiye Ziraatçılar Derneği, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) ve Veteriner Hekimleri Derneği katıldı.
 
ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, asırlık zeytinlerin belli şirketlerin karı için taşınmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.  Suiçmez, “Anayasa ve de yasalardaki koruyucu hükümlere rağmen 2002 yılından beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişiklikleri, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal mücadelesi ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durduruldu” diye konuştu.
 
‘ZEYTİNLİKLER TALAN EDİLECEK’
 
2017 tarihli Maden Yönetmeliği`nin 115’inci maddesine, 1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmî Gazete‘de yayınlanan değişiklikle eklenen fıkranın zeytinliklerin ölüm fermanı olduğunun belirten Suiçmez, “Anayasal Hukuk Devletinde ‘Normlar Hiyerarşisi’ ne göre; Yasalar Anayasaya, Yönetmelikler ise Yasalara aykırı düzenlenemez. Anayasa`nın 44’üncü ve 45’inci maddeleri; tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunması düzenlemektedir. 2017 tarihli Maden Yönetmeliği zaten gerekli istisnaları madencilik lehine vermişken, 1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile Ege`de ve de ülkemizin her yerindeki zeytinliklerimizin talanına normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlanmaktadır” dedi. 
 
‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’
 
Suiçmez, tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri ve ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Suiçmez, devamında şunları kaydetti: “Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı`nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez. Bir yandan kamuoyunu doğru bilgilendirerek ülke düzeyinde toplumsal mücadelemizi sürdüreceğiz. Diğer yandan eş zamanlı olarak yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadelemizi sürdüreceğiz, idari ve hukuki süreci işleteceğiz.”
 
ADANA
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu`na (KESK) bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Adana Şubesi ve Adana Veteriner Hekimler Derneği, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası`nda (Eğitim Sen), “Maden yönetmeliğindeki değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” ile ilgili ortak basın toplantısı düzenledi. Tarım Orkam-Sen Adana Şube Başkanı Yılmaz, “Maden yönetmeliğindeki değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe" dikkat çekerek, "Tam da şimdi zeytinliklerimizi korumak zamanıdır. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez" dedi.
 
MERSİN
 
Tarım Orkam Sen, Mersin Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası Mersin şubelerinin oluşturduğu Tarım ve Çevre Platformu, “Maden yönetmeliğindeki değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” ile ilgili Mersin Ziraat Odası önünde açıklama yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, “Zeytinliklerimizi korumak zamanıdır” dedi.
 
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı olurken, herhâlde bu iklim kelimesinin ne demek olduğu şu son yönetmelikle anlaşılmamış olsa gerek. Bu doğanın bozulmasına tabii ki karşı olacağız. Elbette ki yeraltı madenlerin, rezervlerin çıkması önemli ülke ekonomisi için. Bizler bunlara karşı değiliz ama doğayı bozarak, ağaçları, ormanları, zeytinlikleri katlederek böyle bir girişimin doğru olmadığını söylüyoruz. Elbette ki sanayi de olmalı bu ülkede, tarım da olmalı ama çevreye ve insana da değer vererek olmalı” dedi.
 
Tarım Orkam Sen Genel Sekreteri Gazi Düz ise, “Doğa talanına artık dur denilmesi gerekiyor. Bugün doğayı yok edecek şekilde yöntemleri kullanarak geleceğimizi yaratamamayız. Geleceğimizi ancak doğayla beraber, doğaya kendimizi adapte ederek kurabiliriz” ifadelerini kullandı.
 
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Tarım topraklarımızın ne maden alanlarına, taş ocağı alanlarına, ne beton bloklara hibe edilmesini asla istemiyoruz. Varlık sebebimiz budur. Bir tane zeytin ağacımızın dahi kaybolmasını, istemiyoruz” dedi.
 
MUĞLA  

Muğla Milas ilçesinde de Akbelen Ormanı’na açılmak istenen madene karşı direnen köylülür de yeni maden yönetmeliğine karşı İkizköy`de basın açıklaması yaptı. Açıklamada sık sık “Zeytin için adalet”, “Akbelen için adalet”, “Akbelen ormanını vermeyeceğiz” sloganları atıldı. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP`li milletvekilleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

İkizköylüler adına konuşan Nejla Işık, 3 yıldır zeytinlerinden, topraklarından ve ormanlarından vazgeçmediklerini söyledi. Gerekirse zeytin ağaçlarına kendilerini zincirleyeceklerini belirten Işık, "Biz altın istemiyoruz, altın renginde zeytinimiz var. Bizim zeytinyağımız berekettir, ata mirasıdır. Torunlarımıza bırakacağımız mirasımızdır. Zeytinlerimize göz diktiler. Kömür mi yiyeceğiz, taş mı yiyeceğiz? Biz zeytinciyiz, üretmek istiyoruz. Bu fermanı çıkaranlar, kömür yesinler, elektrikle idare etsinler, çimento yesinler” dedi.

HER YERDE DİRENİŞ VAR

Ekolojist Avukat Arif Ali Cangı da, şöyle konuştu: "Şimdi anlaşılan bürokratlara imza attıramadıkları için bu yönetmelik değişikliğini yaptılar. Bürokratlar, aman ha imza atmayın siz sorumlu olursunuz. Kanuna aykırı yönetmelik uygulanmaz. Yarın öbür gün sorumlu olmak istemiyorsanız imza atmayın. Zeytinlikler, gıda krizi için çaredir. Gıda krizini önleyecek bir nimettir. Zeytinleri korumak hepimizin boynunun borcudur. Şimdi, zeytin ittifakı yapma zamanı.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise, "Ey AK Parti. Bak vatandaşlar, zeytin için adalet diyorlar. Kendileri için değil, zeytin için adalet diyorlar. Zeytini savunmak için her vatanseverin boynunun borcudur. Maden şirketlerinin adresine teslim bu yönetmeliği ya iptal edersiniz ya da biz yırtıp atmasını çok biliriz. Bundan sonra direniş her yerde” diye konuştu. 

İSTANBUL 

İklim Adaleti Koalisyonu da, "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile karşı Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Bir avuç zengin için zeytinime dokunma, yönetmeliği geri çek” pankartı açılırken , “Şirketleri değil gezegeni kurtar”, “Zeytinliğime dokunma”  ve “Ormanlar, nehirler sermaye değiller” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da destek verdi.

Açıklama öncesinde söz alan HDP’li Züleyha Gülüm, güne talan haberleri ile uyanıldığını söyleyerek, “Talan etmedikleri yer kalmadı. Gerçekten zulümleri bitmiyor. Sürekli kar hırsı, her şeyi para olarak gören zihniyet bizim geleceğimizi yok ediyor. Şimdi de sıra zeytinlerimize geldi. Zenginler daha zengin olsun diye sizin hayatınızı yok edeceği diyorlar. Sadece bugünü değil, geçmişimizi, geleceğimizi de yok etmekten bahsediyorlar. Zeytin ağaçlarımıza dokundurmayacağız. Doğamıza karşı yaptığınız her türlü talanı geri çekmenizi sağlayacağız. Biz burada duruyorken siz isteklerinizi gerçekleştiremeyeceksiniz” diye belirtti.

‘HEVESİNİZİ KESECEĞİZ’

Ardından söz alan HDP’li Musa Piroğlu de “Bu sorunların çözüm yeri meclis değil. Çünkü meclisteki çoğunlukları sadece parmak kaldırmaya geldikleri oylamalarla bu yönetmelikleri kanun haline getiriyorlar. 83 yıllık bir kanunu tek bir imza ile yok sayıyorlar. Yüzlerce, binlerce yıllık ağaçları tek bir imzayla kökünden kesmeye kalkıyorlar. Sizin bu hevesinizi biz keseceğiz. Yan yana gelerek sizi yıkacağız” şeklinde konuştu.

KİMİN YARARI?

Açıklamayı ekoloji örgütleri adına okuyan Burcu Kiriş ise, yapılan değişiklik ile iktidarın zeytinlikleri maden projeleri ve kömüre feda etmek istediğinin altını çizdi.  Yapılması planlanan değişiklikte, “Zeytinlikler kesilmeyecek, nakledilecek” şeklindeki açıklamaları inandırıcı bulmadıklarını vurgulayan Kiriş, “Ayrıca nakledilmesine de razı değiliz. Dokunmayın yeter.78 bileşenden oluşan İklim Adaleti Koalisyonu olarak tüm ekoloji örgütlerini, sektör örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini ve demokratik kitle örgütlerini söz konusu yönetmelik değişikliğine karşı ortak olarak mücadele etmeye ve yönetmeliğin iptali için yığınsal dava açmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

 

Okunma Sayısı: 89
Fotoğraf Galerisi