MİLLİ GAZETE: BANKALAR BİRLİĞİ DE DEVREDE- 7 OCAK 2019

MERKEZ
08.01.2019

"Sanayici-esnaf konkordato sırasında, çiftçi ve vatandaş ise perişan ama devlet; futbol kulüplerinin borcu için seferber oldu."

 

 

 

İktidar partisinin tarıma yeteri kadar destek vermemesi, girdi fiyatlarına yapılan fahiş zamlar üretime büyük darbe vurdu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) verilerine göre çiftçi, 2015 yılında motorinin litresine 3,75 TL öderken 2018 yılında 6,32 TL ödemeye başladı. Gübre fiyatları ise 2015 yılında 1,95 TL iken 2018 yılında 3,02 TL’ye çıktı.

İŞSİZ SAYISI 3 MİLYON 746 BİNE ÇIKTI

2018 yılında Türk Lirası ABD Doları karşısında yüzde 30’a yakın değer kaybetti. Bu süreçte konkordato ilan eden şirketlerin sayısı giderek arttı. Başta Ulusoy, Pamukkale, Yeşil Kundura, Hotiç, Yörsan ve Beta Ayakkabı olmak üzere toplam 846 şirket konkordato ilan ederek borcunu ödeyemez hale geldiğini açıkladı. Bunun yanı sıra ekonomik kriz nedeniyle birçok işçi işsiz kaldı. TÜİK istatistiklerine göre Eylül ayında Türkiye’deki işsiz sayısı yüzde 11,4 oranına yükselerek 3 milyon 746 bine çıktı.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamada, futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının güçlendirilmesine ilişkin bir çalışmanın yapıldığı ve futbol kulüplerinin borçlarının bir bankaya devredilmesinin söz konusu olmadığı ifade edildi.

Türkiye Bankalar Birliği’nden (TBB) yapılan yazılı açıklamada, futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının bir bütünlük içinde yönetilmesini amaçlayan bir çalışmanın ilgili taraflarla iletişim içinde yapılmakta olduğu, bunun Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve TBB tarafından 27 Aralık 2018’de kamuoyuna duyurulduğu anımsatıldı.

Çalışmayla ilgili detaylı bilginin daha sonra açıklanacağının belirtilmesine rağmen bazı yazılı ve sosyal medya mecralarında gerçeği tam olarak yansıtmayan haberlerin yer aldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “TBB Yönetim Kurulu Başkanı, bu çalışmalara sadece kendi bankasını temsilen değil, futbol kulüplerinin kredi ilişkisinde bulunduğu diğer bankaları da temsilen katılmaktadır. Bankalar diğer sektör müşterilerine sundukları yapılandırma imkanlarında olduğu gibi, bu proje çerçevesinde de futbol kulüpleriyle benzer bir uygulama içerisinde olacaklardır. Futbol kulüplerimiz ile bankalar arasındaki ilişki, ticari olup, bundan sonra da aynı anlayışla devam edecektir. Bu çerçevede; futbol kulüplerimizin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu olmayıp her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecektir.”

YENİ KREDİ KULANIMI ANLAMINA GELMİYOR

“Yeniden vadelendirme ve yapılandırmada, borçların silinmesi veya piyasa normlarının dışında fiyatlama yapılması söz konusu olmayacaktır” denilen açıklamada, “Kulüplerimiz bir banka ile değil, çok sayıda banka ile kredi ilişkisi içindedir. Kulüplerimizin gelirlerinin, giderlerini karşılayacak düzeyde olduğu da bilinmektedir. Ancak, bu çalışma ile geçmişten gelen ve geleceği de etkilemekte olan borçluluk yapısının yeniden vadelendirilmesi/yapılandırılması amaçlanmaktadır. Sıkı mali kriterler getiren bu çalışma futbol kulüplerine yeni kredi kullandırımı anlamına da gelmemektedir.”

Açıklamada, çalışma ile mali bünyenin güçlendirilmesi ve futbol kulüplerinin çağdaş bir yapıda faaliyet göstermelerini temin edecek kuralların ve ilkelerin çerçevesinin belirleneceği belirtildi.

ÇİFTÇİNİN BORCU 100,5 MİLYAR LİRA

AKP hükümeti görev başına gelmeden önce yani 2002 yılında çiftçinin kredi borçları sadece 530 milyon liraydı. Aradan geçen 16 yılın ardından 2018 yılı Eylül ayı itibarıyla çiftçinin borcu 100,5 milyar liraya kadar yükseldi.

BDDK verilerine göre çiftçinin kredi borçlarında son on altı yılda 190 kat artış yaşandı. Neredeyse ipoteksiz arazi kalmadı. Ürettiği ürünü değerinde satamayan ve başta mazot ve gübre olmak üzere yüksek girdi maliyetleriyle beli bükülen, bankalara olan kredi borçları katlanarak artan çiftçi, gün geçtikçe daha zor duruma düşüyor.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 360