MİLLİ GAZETE: DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİ GİDEREK AZALIYOR - 04 EKİM 2018

MERKEZ
04.10.2018

Dünyada buğday üretimi giderek azalıyor. Ekim alanlarının daralması ve buğdayı vuran hastalıklardan dolayı buğday üretiminde bu yıl verim ve kalite düşüklüğü bekleniyor. Bir zamanların tarım ülkesi Türkiye`nin ihraç ettiği stratejik ürün olan buğdayı bugünlerde ithal eder duruma düştüğünü söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, iktidarın tarım politikasına eleştirilerde bulundu. Güngör, "Türkiye`de bakandan bakana değişen tarım politikaları var" dedi.

 

 

Dünyada iklim değişikliği ile beraber buğday üretimi azalıyor. Ülkeler kendi vatandaşının gıda ihtiyacını karşılamak için ihracattan vazgeçiyor. Bu konuda Rus yetkililer bir açıklama yaparak, ‘stoklarının kendi ülke vatandaşına yeterli olduğunu, bu nedenle ihracat yapmayacaklarını’ belirttiler. Türkiye’nin ise tarım politikaları ithalatı çözüm yolu olarak görüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 250 bin ton buğday ithal etmesinin ardından yıl sonuna kadar 500 bin ton daha ithal edeceğini açıkladı. Uzmanlar, ithalata son verilerek ithalata verilecek paralarla yerli üreticinin desteklenmesi çağrısında bulunuyor.

TARIM ALANLARI DARALIYOR

Türkiye’de 2000 yılında 92 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılırken, 2017 yılında 77 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılmıştır. Buğday üretimi ise 2016 yılında 20 milyon 600 bin ton iken 2017 yılında yüzde 4,4 artışla 21 milyon 500 bin ton olmuştur. Aynı dönemde 49 milyon ton buğday ithal edilmiş, karşılığında 13 milyar dolar ödemişti. Bu yılın ilk yarısında 3 milyon ton buğday ithal edilerek 634 milyon dolar ödemişti. 2018 yılında ekim alanlarının daralması, girdi maliyetleri, verilen teşvikler, doğal afetler, buğday hastalıkları nedeniyle verim ve kalite düşüklüğü beklenmektedir. 2018 yılında buğday ekim alanının 76 milyon dekar, üretimimizin 19,5 milyon ton civarlarında olacağı uzmanlar tarafından tahmin ediliyor.

DESTEK BİR ANLAM İFADE ETMİYOR

Gazetemize açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, devletin buğday üreticisine verdiği desteği eleştirerek, “2018 yılında gübre fiyatları yüzde 100’ün üzerinde zamlandı, bakanlık tarafından gübreye yüzde 15’lik indirimin, stoklarla sınırlı olduğu yönündeki açıklama ise yapılan zammın yanında devede kulak kaldı. Aynı şekilde, mazot, kimyasal ilaç, tohum gibi tarımın önemli girdi maliyetleri her geçen gün artar iken devletin üreticiye verdiği teşvik miktarının 5 kuruştan 10 kuruşa yükselmesi bu maliyet artışı karşısında bir anlam ifade etmemektedir” dedi.

İTHALATA SON VERİLMELİ

“Türkiye’de bakandan bakana değişen tarım politikaları var” diye vurgulayan Güngör, ithalata ödenen büyük paralarla üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Güngör, şunları kaydetti: “Buğday üretiminde bütün bu olumsuz faktörlere iklim değişikliğini de eklersek, Ziraat Mühendisleri Odası olarak eğer gerekli destek sağlanmaz ise 2019 yılında üretimimizin 17-17,5 milyon ton olacağını tahmin etmekteyiz. Türkiye nüfusu her sene göçmenlerin de katılması ile katlanarak artarken, buğday ekim alanları ve üretim miktarı azalıyor. Ülkeler buğday ihracatından vazgeçiyor. Bizim için tek çözüm yolu üreticinin desteklenmesi ve üretimin artırılmasıdır.”

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 618