MISIR DOSYASI
ZMO`nun yaptığı saha araştırmasına göre, 2016 üretim sezonunda mısır ekim alanı 680 bin ha, üretim 6.400 bin ton, verim 9,41 ton/ha olmuştur. 2015 yılına göre verim ve ekim alanlarında bir miktar azalma gözlenmektedir. 2015 yılında mısır ekim alanı 688 bin ha, üretim 6.400 bin ton, verim ise 9,30 ton/ ha olmuştur.
MISIR DOSYASI
Mısır binlerce yıldan beri tarımı yapılan bir bitkidir. Ana vatanı Amerika olan mısırın buradan dünyanın her yerine yayıldığı bilinmektedir. ABD`nin New Mexico eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda, kayalardan oluşmuş barınaklarda ve mağaralarda bulunan mısır taneleri ve mısır koçanı parçalarının yaklaşık 5 bin yıllık oldukları tespit edilmiştir. Öte yandan 1954 yılında, Meksika`nın başkenti Mexico City`de yapılan arkeolojik kazılarda ise toprağın 50–60 m derinliğinde, yaklaşık 7 bin yıllık olduğu belirlenen mısır çiçek tozlarına rastlanmıştır (Geçit vd. 2009).
Mısır; tropik, subtropik ve ılıman iklim kuşaklarında yetişebildiği için dünyanın hemen her yerinde tarımı yapılabilmektedir. Günümüzde Antarktika haricinde, dünyanın her yerinde mısır bitkisi yetiştirilebilmektedir (Geçit vd. 2009).
Türkiye`de önceleri Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde önemli ölçüde birinci ürün olarak ekimi yapılan mısır, son yıllarda özellikle Çukurova, Amik Ovası, Güneydoğu ve Ege Bölgelerinde ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir.
Mısır, ılıman ve tropik bölgelerde tarımı yapılan bir bitkidir. En uygun büyüme sıcaklığı 25–30 °C arasındadır. Çimlenme için minimum sıcaklık 10 °C`dir. Mısırın vejetasyon süresi 90–120 gün arasında değişmektedir. Birinci ürün mısır için en uygun ekim zamanı nisan-mayıs dönemi, ikinci ürün için Haziran–Temmuz ortasına kadar olan zaman dilimidir (Geçit vd. 2009).
Mısır bitkisinde sulama için kritik olan 4 dönem vardır. Bu dönemlerde mutlak suretle su ihtiyacı karşılanmalıdır Bunlar; fide dönemi, tepe püskülü öncesi, koçan püskülü çıkarma ve son olarak da tane dolum (koçan dolum) dönemleridir. Ancak tane verimi açısından en kritik dönem, tepe püskülü çıkarma döneminden 2 hafta öncesi ile koçan püskülü çıkarma döneminden 2 hafta sonrasına denk gelen periyottur.
Yüksek bir verim için gelişim döneminde 400–750 mm su isteği bulunmaktadır. İyi bir verim ve kalitesi yüksek tane için toprağın organik madde ve bitki besin maddelerince zengin olması gerekmektedir. Mısır tarımı için en uygun toprak; su tutma kapasitesi, besin maddesi depolaması, işlenme kolaylığı, iyi drenaj ve havalanma özellikleri nedeniyle killi topraklardır.
Mısırı hastalık ve zararlılardan korumak için vejetasyon döneminde ilaçlı mücadele yapmak gerekmektedir.
Mısır tane hasadı, bitki yaprakları, koçan havuzları iyice sarardıktan ve tanelerdeki su oranı %20`ye kadar düştükten sonra yapılmaktadır.
Türkiye`de mısır üretiminin çoğunluğu at dişi mısır olarak gerçekleşmektedir. Karadeniz Bölgesi`nde yerel ve evsel tüketim amacıyla sert mısır üretimi yapılmaktadır. Çerezlik olarak daha çok cin ve şeker mısır çeşitleri kullanılmaktadır.
TÜRKiYE`DE ÜRETİM, TÜKETİM, İTHALAT, İHRACAT, STOK VE FİYATLAR
Ülkemizde mısır üretimi, 1950`li yıllarda ağırlıklı olarak Karadeniz ve Marmara Bölgeleri`nde yapılırken 1980`li yıllardan sonra Akdeniz ve Ege Bölgeleri`ne kaymıştır. Son yıllarda ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgesi`nde mısır üretiminde önemli miktarda artış kaydedilmiştir.
Ülkemizde tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip olan mısır, ana ürün ve ikinci ürün olarak üretilmektedir.1980`li yıllardan sonra Türkiye`de mısır üretiminde belirgin artışlar kaydedilmiştir. Bunun nedeni devletin mısır üretimini teşvik etmesi, üreticilerin modern mısır üretim tekniklerini uygulamaları, hibrit tohum kullanımının yaygınlaştırılması, mısır üretiminin sulanan alanlara kaydırılması ve belli düzeylerde gübre kullanımının sağlanmasıdır. Özellikle GAP ile sulanabilen alanlarda mısır üretiminin yaygınlaştırılmasıyla Türkiye mısır üretiminde gözle görülür bir artış olmuştur.
Çizelge 1. Türkiye 1930-2000 Yılları Tane Mısır Ekim Alanı, Üretimi ve Verimi
Yıllar |
Ekim Alanı (Bin Ha) |
Üretim (BinTon) |
Verim (Ton/Ha) |
1930 |
379 |
470 |
1,01 |
1935 |
409 |
450 |
1,11 |
1940 |
510 |
750 |
1,48 |
1945 |
510 |
290 |
0,57 |
1950 |
593 |
620 |
1,05 |
1955 |
706 |
850 |
1,21 |
1960 |
695 |
1,09 |
1,56 |
1965 |
650 |
940 |
1,45 |
1970 |
648 |
1,04 |
1,6 |
1975 |
600 |
1,2 |
2 |
1980 |
583 |
1,24 |
2,13 |
1985 |
567 |
1,9 |
3,35 |
1990 |
515 |
2,1 |
4,07 |
1995 |
515 |
1,9 |
3,69 |
2000 |
555 |
2,3 |
4,14 |
Kaynak: TÜİK 2016
1930 yılında ekim alanı yaklaşık 379 bin hektar, verim 1,01 Ton/Ha iken 2000 yılında ekim alanı yaklaşık 1,5 kat artarak 555 bin hektara ulaşmış, verim ise yaklaşık 4 kat artarak 4,14 Ton/Ha`a yükselmiştir (Çizelge 1).
Çizelge 2. Türkiye 2007-2016 Yılları Tane Mısır Ekim Alanı, Üretimi ve Verimi
Yıllar |
Ekim Alanı (Bin Ha) |
Üretim (Bin Ton) |
Verim (Ton/Ha) |
2007 |
518 |
3,53 |
6,83 |
2008 |
595 |
4,27 |
7,2 |
2009 |
592 |
4,25 |
7,18 |
2010 |
594 |
4,31 |
7,26 |
2011 |
589 |
4,2 |
7,13 |
2012 |
623 |
4,6 |
7,39 |
2013 |
660 |
5,9 |
8,94 |
2014 |
659 |
5,95 |
9,03 |
2015 |
688 |
6,4 |
9,3 |
2016 |
680 |
6,4 |
9,41 |
Kaynak: TÜİK 2016
Son yıllarda sulanabilen alanlarda mısır üretiminin yaygınlaştırılmasıyla Türkiye mısır verimi 9,41 Ton/Ha olarak gerçekleşmiştir (Çizelge 2).
Çizelge 3.TÜİK, IGC ve USDA Verilerine Göre Türkiye Tane Mısır Üretimi (Milyon Ton)
Yıllar |
TÜİK |
IGC |
USDA |
2007 |
3,53 |
3,5 |
2,9 |
2008 |
4,27 |
4,3 |
4,15 |
2009 |
4,25 |
4,3 |
4 |
2010 |
4,31 |
4,3 |
3,6 |
2011 |
4,2 |
4,2 |
3,6 |
2012 |
4,6 |
4,6 |
4,4 |
2013 |
5,9 |
5,9 |
5,1 |
2014 |
5,95 |
6 |
4,8 |
2015 |
6,4 |
6,4 |
6,2 |
2016 |
6,4 |
6,4 |
6,5 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu
Türkiye`de Tane Mısır Üretimi Yapılan İller ve Üretim Miktarları Haritası
Not: TÜİK 2016 verilerine gore hazırlanmıştır.
Ülkemizde mısır üretimi I. ürün ve II. ürün olarak farklı dönemlerde yapılmakta olup yoğun olarak Adana, Osmaniye, Hatay, Sakarya, Gaziantep, Manisa, İzmir ve Aydın illerimizde 1.ürün, Şanlıurfa ve Mardin illerinde II. ürün mısır üretilmektedir. Özellikle GAP ile günden güne artan sulanabilir alanlarla Güneydoğu Anadolu Bölgemiz de potansiyel mısır üretim alanı olma yolundadır.
Çizelge 4. Bölgelere Göre Mısır Ekiliş Alanları ve Üretimi
BÖLGELERE GÖRE MISIR ÜRETİMİ |
||||
|
2014 |
2015 |
||
BÖLGELER |
EKİLİŞ (DA) |
ÜRETİM (TON) |
EKİLİŞ (DA) |
ÜRETİM (TON) |
MARMARA |
636,925 |
575,931 |
621,512 |
560,791 |
KARADENİZ |
625,993 |
236,176 |
656,617 |
259,171 |
İÇ ANADOLU |
822,955 |
828,922 |
1.004.226 |
997,578 |
EGE |
726,518 |
756,876 |
740,826 |
775,132 |
AKDENİZ |
2.001.230 |
2.053.274 |
2.016.399 |
2.148.250 |
G.DOĞU ANADOLU |
2.027.000 |
1.916.125 |
1.723.109 |
1.630.385 |
DOĞU ANADOLU |
41,078 |
32,696 |
37,503 |
28,693 |
TOPLAM/ORTALAMA |
6.881.699 |
6.400.000 |
6.800.192 |
6.400.000 |
Kaynak: TÜİK 2016
Hammadde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliği`nde 16/05/2009 tarihinde yapılan değişiklikle yurt içine arz edilecek olan NBŞ üretiminde yerli mısır kullanılması şartı da yurt içi mısır talebinin artmasına katkı sağlamıştır.
Ülkemizde mısır üretim artışının en önemli nedenleri arasında şunları sayabiliriz.
· Hibrit tohumların kullanımı,
· Bölgeye uygun tohum çeşitlerinin seçimi,
· Yetiştirme tekniklerinin gelişmesi,
· Etlik piliç yemi üretimi başta olmak üzere yem sanayi talebindeki artış,
· İkinci ürün üretiminin artması,
· Pamuğa alternatif olarak mısır ekiminin artması,
· GAP alanında ve Ege Bölgesi`nde ekim alanı artışı,
· Dünya piyasalarında artan mısır fiyatlarının yurtiçi fiyatlara yansıması,
· Prim, gübre, mazot gibi desteklerle üretimin özendirilmesi
Çizelge 5. Türkiye`nin Yıllar İtibariyle Mısır Tüketimi ve Yeterlilik Oranı
Piyasa Yılı |
Yurt İçi Kullanım (Milyon Ton) |
Gıda Olarak Tüketim (Milyon Ton) |
Tohumluk Kullanım (Ton) |
Yemlik Kullanım (Milyon Ton) |
Endüstriyel Kullanım (Ton) |
Kayıplar (Ton) |
Stok Değişimi (Ton) |
Kişi Başı Tüketim (Kg) |
Yeterlilik Derecesi (%) |
||||
2006/07 |
4.272.400 |
1.029.500 |
14 |
2.967.000 |
151 |
110,9 |
490,5 |
- |
86,5 |
||||
2007/08 |
4.210.988 |
1.025.702 |
14 |
2.947.691 |
120,726 |
102,869 |
267,466 |
14,5 |
81,4 |
||||
2008/09 |
5.187.487 |
1.040.842 |
14,875 |
3.866.667 |
140,73 |
124,373 |
-705,948 |
14,6 |
79,9 |
||||
2009/10 |
5.153.535 |
1.203.427 |
14,8 |
3.693.760 |
117,873 |
123,675 |
-851,776 |
16,6 |
80 |
||||
2010/11 |
5.253.425 |
1.263.167 |
14,85 |
3.745.907 |
104,08 |
125,421 |
-899,581 |
17,1 |
79,6 |
||||
2011/12 |
5.168.648 |
1.217.379 |
14,725 |
3.650.304 |
164,02 |
122,22 |
-557,426 |
16,3 |
79,7 |
||||
2012/13 |
5.757.400 |
1.439.853 |
15,565 |
3.997.952 |
170,17 |
133,86 |
-36,717 |
19 |
77,5 |
||||
2013/14 |
6.649.887 |
1.160.000 |
16,5 |
5.086.000 |
215,697 |
171,69 |
-258,593 |
15,1 |
86,1 |
||||
2014/15 |
6.834.907 |
1.339.879 |
16,466 |
5.125.000 |
180,417 |
173,145 |
450,948 |
17,2 |
84,4 |
||||
|
|||||||||||||
Kaynak: TÜİK.
Mısır insan gıdası, hayvan yemi ve endüstri ham maddesi olarak kullanılan bir bitkidir. Ayrıca sap ve yaprakları hayvan yemi olarak değerlendirilmekte, kâğıt yapımı ve küçük çapta hasır el işleri yapımında da kullanılmaktadır. Bu tüketim alanlarının yanı sıra çerezlik olarak da tüketilmektedir. Mısırın son yıllarda artan üretim miktarına paralel olarak yem, yağ ve tatlandırıcı sektörü ile biyoyakıt-biyoetanol üretiminde kullanımı da artmaktadır.
Çizelge 6. Mısır Tüketiminin 2016 Yılı Sektörel Dağılımı
Kullanım Alanı |
Miktar (Ton) |
Açıklama (Ortalama) |
Yem Maddesi Olarak Kullanımı |
5.450.300 (%76)
|
2.310.100 tonu broiler ve hindi (% 42) |
2.022.000 tonu yumurta ve damızlık (% 37) |
||
1.117.600 tonu büyük- küçükbaş ve diğer (%21) |
||
Nişasta San. |
1.053.000 (%15) |
|
Mahalli Tüketim |
200.000 (%3) |
|
Endüstriyel Tüketim |
250.000 (%3) |
|
Kayıplar ve Tohumluk |
203.444 (%3) |
|
Toplam |
7.156.744 (%100) |
|
Kaynak: TÜİK, Şeker Kurumu, TÜYEM, TMO.
Türkiye mısır tüketiminde sektörel dağılıma göre en büyük pay %76 ile yem sektörüne aittir.
Çizelge 7. Türkiye`nin Mısır İthalat ve İhracat Miktarları
Yıllar
|
İthalat |
İhracat |
||||
Miktar (Ton) |
Değer (Bin $) |
Ort. Fiyat ($/Ton) |
Miktar (Ton) |
Değer (Bin $) |
Ort. Fiyat ($/Ton) |
|
2007 |
1.128.456 |
269,337 |
239 |
8,32 |
12,478 |
1,5 |
2008 |
1.151.407 |
381,938 |
332 |
15,056 |
24,948 |
1,657 |
2009 |
485,131 |
135,136 |
279 |
325,434 |
81,323 |
250 |
2010 |
452,362 |
124,157 |
274 |
10,649 |
26,006 |
2,442 |
2011 |
381,293 |
136,119 |
357 |
13,945 |
27,923 |
2,002 |
2012 |
807,48 |
245,919 |
305 |
20,359 |
33,82 |
1,661 |
2013 |
1.548.133 |
473,138 |
306 |
210,927 |
88,124 |
418 |
2014 |
1.423.595 |
350,247 |
246 |
64,618 |
63,29 |
979 |
2015 |
1.487.005 |
343,046 |
231 |
75,185 |
51,033 |
679 |
2016 |
534,791 |
128,639 |
241 |
44,136 |
49,044 |
1,111 |
Kaynak: TÜİK 2017
Ülkemiz, son dönemde mısır ithalatını ağırlıklı olarak Rusya Federasyonu, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Bosna Hersek ve Fransa`dan yapmaktadır.
Çizelge 8. TMO Mısır Alım Fiyatı (TL/Ton) ve ÜFE Artış Oranı (%)
|
TMO Alım Fiyatı (TL/Ton) |
ÜFE Artış Oranı (%) |
Yıl |
||
2007 |
- |
3,7 |
2008 |
430 |
14,7 |
2009 |
450 |
1,4 |
2010 |
490 |
9 |
2011 |
540 |
11 |
2012 |
595 |
4,6 |
2013 |
640 |
6,4 |
2014 |
680 |
9,9 |
2015 |
725 |
6,2 |
2016 |
740 |
4 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu
Çizelge 9. 2012-2016 Yılları Aylar Bazında Mısır Borsa Ortalama Fiyatı (TL/Ton)
Yıllar |
Oca |
Şub |
Mar |
Nis |
May |
Haz |
Tem |
Ağu |
Eyl |
Eki |
Kas |
Ara |
2012 |
541 |
549 |
568 |
580 |
579 |
576 |
575 |
589 |
582 |
583 |
575 |
578 |
2013 |
605 |
641 |
641 |
638 |
638 |
653 |
685 |
585 |
576 |
576 |
574 |
587 |
2014 |
612 |
626 |
664 |
709 |
740 |
772 |
782 |
677 |
671 |
677 |
686 |
689 |
2015 |
686 |
694 |
705 |
719 |
726 |
734 |
732 |
711 |
679 |
671 |
623 |
640 |
2016* |
649 |
696 |
697 |
696 |
706 |
762 |
781 |
695 |
686 |
679 |
695 |
728 |
*Kaynak: 2016 yılı Adana ve Konya Ticaret Borsası`ndan, 2016‘dan önceki yıllar ise Adana Ticaret Borsası`ndan alınan günlük fiyatlardan hesaplanmıştır.
MISIR MÜDAHALE ALIM FİYATI
Çizelge 10. Yıllara Göre TMO Mısır Alım Fiyatları (TL/Ton)
Yıllar |
Alım Fiyatı (TL/Ton) |
Fiyat İndeksi 2009=100 |
Prim Desteği (TL/Ton) |
2009 |
450 |
100 |
40 |
2010 |
490 |
109 |
40 |
2011 |
540 |
120 |
40 |
2012 |
595 |
132 |
40 |
2013 |
640 |
142 |
40 |
2014 |
680 |
151 |
40 |
2015 |
725 |
161 |
40 |
2016 |
740 |
164 |
20 |
Çizelge 11. Girdi Fiyatlarındaki Değişim
YILLAR |
FİYATI (TL/ton) |
FİYAT İNDEKSİ (2009 = 100) |
||||||
%33 AN |
Üre |
20.20.0 |
Mazot |
%33 AN |
Üre |
20.20.0 |
Mazot |
|
2009 |
479 |
630 |
520 |
2,37 |
100 |
100 |
100 |
100 |
2010 |
531 |
631 |
617 |
2,93 |
111 |
100 |
119 |
124 |
2011 |
678 |
893 |
964 |
3,61 |
142 |
142 |
185 |
152 |
2012 |
800 |
1,071 |
958 |
3,73 |
167 |
170 |
184 |
157 |
2013 |
836 |
1,018 |
873 |
4,28 |
175 |
162 |
168 |
181 |
2014 |
850 |
1,043 |
914 |
4,44 |
177 |
166 |
176 |
187 |
2015 |
893 |
1,069 |
1,145 |
3,86 |
186 |
169 |
220 |
163 |
2016 |
- |
845 |
929 |
3,65 |
- |
134 |
179 |
154 |
2017* |
- |
1.000 |
1.050 |
4,34 |
|
159 |
202 |
183 |
Not: * 2017 Yılı Temmuz ayı verileri baz alınmıştır.
Ülkemizde mısır hasadı, Çukurova ve Amik Ovası‘nda Temmuz sonu itibariyle başlamaktadır. TMO mısır müdahale alım fiyatını 2013 yılında 640 TL/ton, 2014 yılında 680 TL/ton, 2015 yılında 725 TL/ton, 2016 yılında 740 TL/ton olarak açıklanmıştır.
Tablodan görüleceği gibi; son 9 yıllık dönemde (2009-2017) mısır müdahale alım fiyatı % 64 oranında artırılmış; buna karşılık prim desteği düşmüştür. 2009 ile 2017 yıllarındaki % değişim incelendiğinde; üre gübresinin fiyatı %59, 20.20.0 gübresi % 102, mazot fiyatında ise % 83 oranında artışlar gerçekleşmiştir; yani ticaret hadleri çiftçinin aleyhine gelişmiştir
Mısır Üretim Alanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri;
1-İşletmelerin küçük, çok parçalı ve dağınık olmaları nedeniyle arazi işlerliği ve verimliliğinin düşük olması ve dolayısıyla üreticilerin yeterli geliri elde edememesi,
2-Çiftçilerin yatırım olanaklarına ulaşma ve yapısal dönüşümü sağlama olanağından yoksun olmaları,
3-Tarımda vasıfsız işgücünün varlığı,
4-Hasat sonrası depolama ve pazarlamada yetersizlik,
5-Mısır tarımı yapılan bölgelerde, gittikçe artan oranda bitki hastalıklarının baş göstermesi (Kuzey yaprak yanıklığı, Fusarium, Pythyum...) ve zararlıların baş göstermesi (bozkurt, mısır kurdu ve mısır koçan kurdu…),
6-Girdi maliyetlerinin yüksek olması (tarla kirası, gübreleme, yakıt giderleri…),
7-Aşırı azotlu gübre kullanımı,
8-Fark ödemesi desteğinin düşük olması,
9-Üretiminin yetersizliği nedeniyle ucuz GDO`lu ürünün piyasaya girmesi,
10-Sulama altyapısının yetersizliği,
11-Hayvancılık sektöründe artan yemlik mısır ve silaj talebinin karşılanamaması,
12-Yüksek teknolojili kombine makinelerin kullanımının yetersizliği,
Çözüm Önerileri
1-Arazi toplulaştırma çalışmalarına hız verilmeli.
2-Çiftçiler örgütlenme, kooperatifçilik, yatırım ve tarım danışmanlık hizmetinden yararlandırılmalı.
3-Mesleki eğitim düzenlenmeli.
4-Lisanslı depoculuğa ağırlık verilmeli, TMO imkanlarından daha fazla yararlanacak bir altyapı oluşturulmalı, tekelleşme önlenmelidir.
5-Dayanıklı çeşit kullanılmalı, kültürel önlemler ve ekim nöbeti uygulanmalıdır.
6-Örgütlenme ve kooperatifçilik geliştirilmeli, gübre ve yakıttaki vergiler düşürülmeli veya destekler arttırılmalıdır.
7-Toprak ve yaprak analizi birlikte yapılmalıdır.
8-Fark ödeme desteği artırılmalıdır.
9-Gerek ekim alanı gerekse birim alandan elde edilen verim artırılarak GDO`lu mısır ithalatı engellenmelidir.
10-Köylerin(mahalleler) ve sulama birliklerinin sulama altyapısı güçlendirilmelidir.
11-Yüksek verimli silajlık çeşitler geliştirilmelidir.
12-Ekim, toprak işleme ve gübreleme yapan kombine makinelerin kullanımı artırmak için gerekli desteklerin sağlanmalıdır.
DÜNYADA ÜRETİM, TÜKETİM, İTHALAT, İHRACAT, STOKLAR VE FİYATLAR
Dünya mısır üretimi dünya genelinde hem ekiliş alanlarındaki genişleme hem de verimdeki artışa bağlı olarak 2016/2017 piyasa yılında bir önceki yıla kıyasla 74 milyon ton artış göstererek 1.045 milyon ton seviyesine yükselmiştir. Söz konusu artışta en büyük pay dünyanın en büyük mısır üreticisi olan ABD`deki üretimin önceki sezona kıyasla 39 milyon ton seviyesindeki artışından kaynaklanmaktadır. 2015/16 sezonunda karlılığın azalmasına bağlı olarak ekiliş alanlarındaki düşüşün ardından bu sezon ekilişler 2,5 milyon ha genişlemiş ve buna bağlı olarak ABD üretimi 385 milyon ton seviyesine yükselmiştir. Bununla birlikte Brezilya ve Ukrayna`da üretim hem ekiliş alanlarının hem de verimin artması neticesinde rekor seviyelere yükselerek dünya genelindeki üretim artışında etkili olmuşlardır. AB`de kuraklık etkisi ile verimde gözlenen düşüş neticesinde bir önceki sezon 58 milyon tona gerileyen üretim, bu sezon ekiliş alanındaki daralmanın verimin hafifçe artmasıyla telafi edilmesine bağlı olarak önceki sezona kıyasla 2 milyon tonluk artış göstermiştir.
Çizelge 12. Dünya ve Başlıca Ülkelerin Mısır Üretimi (Milyon Ton)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17 |
ABD |
331 |
306 |
332 |
316 |
313 |
273 |
351 |
361 |
346 |
385 |
Çin |
152 |
166 |
164 |
177 |
193 |
206 |
218 |
216 |
225 |
220 |
Brezilya |
59 |
51 |
56 |
57 |
73 |
82 |
80 |
85 |
67 |
85 |
AB |
51 |
66 |
60 |
58 |
68 |
58 |
64 |
76 |
58 |
60 |
Meksika |
24 |
24 |
20 |
21 |
19 |
22 |
23 |
25 |
26 |
25 |
Arjantin |
22 |
16 |
23 |
24 |
21 |
32 |
33 |
34 |
40 |
42 |
Ukrayna |
7 |
11 |
10 |
12 |
23 |
21 |
31 |
28 |
23 |
28 |
Hindistan |
19 |
20 |
17 |
22 |
22 |
22 |
24 |
24 |
22 |
25 |
Türkiye |
3,5 |
4,3 |
4,3 |
4,3 |
4,2 |
4,6 |
5,9 |
6 |
6,4 |
6,4 |
Diğer |
131 |
137 |
137 |
144 |
152 |
155 |
167 |
163 |
159 |
169 |
Dünya |
799 |
801 |
823 |
835 |
887 |
874 |
999 |
1019 |
972 |
1045 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu
Çizelge 13. Dünya ve Başlıca Ülkelerin Mısır Verimi (Ton/Ha)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17 |
ABD |
9,5 |
9,6 |
10,3 |
9,6 |
9,2 |
7,7 |
9,9 |
10,7 |
10,6 |
11 |
AB |
6 |
7,2 |
6,9 |
7 |
7,3 |
6 |
6,5 |
7,9 |
6,3 |
6,6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Çin |
5,4 |
5,6 |
5,3 |
5,5 |
5,8 |
5,9 |
6 |
5,8 |
5,9 |
6 |
Kazakistan |
4,6 |
4,4 |
4,8 |
4,8 |
5 |
5,2 |
5,3 |
5,3 |
5,3 |
5,4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kanada |
8,5 |
9,1 |
8,4 |
9,8 |
8,9 |
9,2 |
9,6 |
9,4 |
10,3 |
9,3 |
Mısır |
8 |
7,9 |
8 |
7,7 |
7,9 |
7,7 |
8,1 |
8,1 |
8 |
8 |
Arjantin |
6,5 |
6,6 |
7,8 |
6,4 |
5,7 |
6,6 |
6,8 |
7,3 |
7,4 |
7,3 |
Türkiye |
6,8 |
7,2 |
7,2 |
7,3 |
7,1 |
7,4 |
8,9 |
9 |
9,3 |
10,3 |
Meksika |
3,2 |
3,3 |
3,3 |
3 |
3,1 |
3,1 |
3,2 |
3,5 |
3,6 |
3,5 |
Dünya |
5 |
5 |
5,2 |
5 |
5,1 |
4,9 |
5,5 |
5,6 |
5,4 |
5,7 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu |
Dünya üretimindeki artışta en büyük paya sahip ülke, mısır verimini rekor seviye çıkaran ABD`dir. Özellikle etanol imalatçılarının mısır talebi artmış ve bu durum ABD ve Brezilya`da üreticileri ekim alanlarını genişletme yönünde teşvik etmiştir.
Çizelge 14. Dünya ve Başlıca Ülkelerin Mısır Ekim Alanı (Milyon Ha)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17 |
ABD |
35 |
31,8 |
32,2 |
33 |
33,9 |
35,4 |
35,4 |
33,6 |
32,7 |
35,1 |
Çin |
28,1 |
29,9 |
31,2 |
32,5 |
33,5 |
35 |
36,3 |
37,1 |
38,1 |
36,8 |
AB |
8,4 |
9,2 |
8,7 |
8,3 |
9,3 |
9,6 |
9,8 |
9,6 |
9,3 |
9,1 |
Brezilya |
14,6 |
14,1 |
13 |
13,8 |
15,2 |
15,8 |
15,7 |
15,7 |
15,9 |
16,7 |
Meksika |
7,3 |
7,4 |
6,2 |
7,1 |
6,1 |
6,9 |
7,1 |
7,3 |
7,2 |
7,1 |
Endonezya |
3,6 |
3,2 |
3,1 |
2,9 |
3,1 |
3,1 |
3,1 |
3,1 |
3,5 |
3,5 |
Filipinler |
2,6 |
2,7 |
2,7 |
2,5 |
2,6 |
2,6 |
2,6 |
2,6 |
2,4 |
2,7 |
Arjantin |
3,4 |
2,4 |
2,9 |
3,7 |
3,7 |
4,9 |
4,8 |
4,6 |
5,4 |
5,8 |
Ukrayna |
2 |
2,3 |
2,1 |
2,6 |
3,5 |
4,4 |
4,8 |
4,6 |
4,1 |
4,3 |
Kanada |
1,4 |
1,2 |
1,1 |
1,2 |
1,3 |
1,4 |
1,5 |
1,2 |
1,3 |
1,3 |
Türkiye |
0,5 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,7 |
0,7 |
0,7 |
0,6 |
Dünya |
158,9 |
159,1 |
159,5 |
165,8 |
172,9 |
178,7 |
181,9 |
181,5 |
180,3 |
183,2 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu |
Dünya mısır ekim alanları, 2011 yılından beri son on yıllık ortalamanın üzerinde olup genellikle yükseliş eğilimi göstermektedir. 2016/17 döneminde mısır ekim alanlarının rekor seviyeye ulaşmıştır (Çizelge 11, Çizelge 12). Ekiliş alanlarındaki artış ya da azalmalar dünya piyasalarındaki değişkenlerden bağımsız olarak ülkelerin kendine özgü sosyo-ekonomik koşulları, nüfus hareketlerinin kontrol edilmesi ya da kırsal kalkınmanın sağlanması kapsamında verilen ürün destekleme kararları doğrultusunda gerçekleşebilmektedir.
Çizelge 15. Dünya ve Başlıca Ülkelerin Mısır Tüketimi (Milyon Ton)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17 |
ABD |
261,6 |
258 |
281 |
284,6 |
277,9 |
263 |
292,9 |
301,8 |
298,9 |
314 |
Çin |
153,1 |
157,2 |
166,5 |
174,7 |
192,9 |
200,1 |
202,4 |
208,6 |
217,1 |
225,1 |
Brezilya |
46,1 |
46,3 |
46,9 |
48,9 |
51 |
53,7 |
54,6 |
56,1 |
56 |
59,1 |
AB |
64,1 |
63,9 |
59,5 |
64,1 |
68,6 |
67,3 |
76,3 |
80,9 |
70,7 |
71,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meksika |
31,9 |
32,4 |
30,4 |
29,4 |
29,3 |
26,8 |
31,7 |
34,8 |
37,7 |
38,1 |
Japonya |
16,5 |
16,7 |
16,5 |
15,7 |
14,9 |
14,5 |
15,2 |
14,9 |
15,8 |
14,9 |
Hindistan |
14,6 |
16,9 |
15,1 |
18,2 |
17,2 |
17,3 |
19,7 |
22,5 |
22,8 |
23,6 |
Mısır |
11,2 |
12,1 |
12,7 |
12,9 |
11,9 |
11,9 |
12,6 |
13,7 |
14,8 |
15 |
G.Kore |
8,6 |
7,9 |
8,4 |
8,1 |
7,6 |
8,4 |
10 |
10,2 |
10,3 |
|
Arjantin |
6,7 |
6,2 |
6,5 |
6,8 |
5,6 |
12,2 |
13,6 |
15,1 |
16 |
16,5 |
Türkiye |
4,9 |
4,6 |
4,7 |
4,6 |
5 |
6 |
6,5 |
7,9 |
7,8 |
7,9 |
Diğer |
162,7 |
168,3 |
178,3 |
181,4 |
201,1 |
190,4 |
215 |
227,1 |
202,1 |
242,3 |
Dünya |
781,9 |
790,6 |
826,3 |
849,3 |
882,9 |
871,5 |
950,3 |
993,7 |
969,8 |
1.028,10 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu |
Çizelge 16. Dünya ve Başlıca Ülkelerin Mısır İthalatları (Milyon Ton)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17 |
Japonya |
15,2 |
16 |
16,6 |
15,7 |
14,5 |
14,5 |
15,2 |
14,2 |
14,7 |
15,4 |
Meksika |
9,3 |
7,8 |
8,4 |
7,8 |
11,6 |
5,6 |
9,8 |
10,8 |
13,8 |
14,2 |
G.Kore |
9,2 |
6,8 |
7,9 |
7,5 |
7,2 |
8,2 |
9,2 |
10,1 |
9,6 |
9,8 |
Mısır |
4,3 |
5,2 |
5,3 |
5,9 |
6,7 |
5,8 |
7,7 |
7,7 |
8,5 |
8,8 |
AB |
15 |
3,8 |
2,3 |
7,9 |
5,8 |
10,8 |
15,7 |
8,9 |
13,7 |
11,7 |
Türkiye |
1,2 |
0,5 |
0,6 |
0,4 |
0,7 |
1,7 |
1,3 |
2,1 |
1,3 |
1,3 |
Diğer |
46,9 |
44,2 |
46,2 |
48,8 |
52,8 |
53,2 |
62,8 |
71,2 |
74,2 |
73,9 |
Dünya |
101,1 |
84,4 |
87,2 |
94,1 |
99,2 |
99,7 |
121,8 |
125,1 |
135,8 |
135 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu |
2007 yılından itibaren küresel mısır ithalatı genel olarak artış eğiliminde olduğu gözlenmektedir (Çizelge 14). 2015/16 sezonunda üretimin düşmesine bağlı olarak ithalatın %8 oranında arttığı fakat 2016/17 sezonunda üretim miktarındaki artış neticesinde ithalatın bir miktar azaldığı görülmektedir. Üretimdeki artışa rağmen ithalatta önemli bir azalış meydana gelmemesinin öncelikli sebebi fiyatların düşük seyretmesine bağlı olarak dünya genelindeki tüketim miktarının artmış olmasıdır.
Çizelge 17. Geleceğe Yönelik Mısır İthalat Projeksiyonları (Milyon Ton)
Ülkeler |
2017/18 |
2018/19 |
2019/20 |
2020/21 |
2021/22 |
2022/23 |
2023/24 |
2024/25 |
2025/26 |
2026/27 |
Japonya |
15 |
15 |
14,9 |
14,9 |
14,8 |
14,8 |
14,8 |
14,8 |
14,8 |
14,8 |
Meksika |
14,7 |
15,2 |
15,6 |
16,3 |
17,2 |
17,7 |
18,2 |
18,8 |
19,2 |
19,7 |
G.Kore |
10,1 |
10,2 |
10,3 |
10,4 |
10,5 |
10,5 |
10,6 |
10,7 |
10,7 |
10,7 |
Mısır |
9 |
9,2 |
9,6 |
9,9 |
10,3 |
10,6 |
11,1 |
11,6 |
12 |
12,3 |
Tayvan |
4,3 |
4,3 |
4,2 |
4,3 |
4,3 |
4,3 |
4,3 |
4,3 |
4,3 |
4,3 |
AB |
12,7 |
12,5 |
12,4 |
12,1 |
11,7 |
11,5 |
11,2 |
10,9 |
10,6 |
10,3 |
Kanada |
1,7 |
1,7 |
1,8 |
1,7 |
1,7 |
1,7 |
1,7 |
1,6 |
1,5 |
1,5 |
Çin |
3,4 |
3,6 |
3,8 |
4,2 |
4,6 |
5 |
5,3 |
5,6 |
5,9 |
6,1 |
Türkiye |
1,5 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,5 |
1,4 |
ABD |
1,3 |
1,3 |
1,3 |
1,3 |
1,3 |
1,3 |
1,3 |
1,3 |
1,3 |
1,3 |
Dünya |
142 |
145 |
147 |
150 |
154 |
157 |
160 |
163 |
165 |
168 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu |
Çizelge 18. Dünya Mısır İhracatı ve Başlıca İhracatçı Ülkeler (Milyon Ton)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17 |
ABD |
62,2 |
45,8 |
50,7 |
48 |
42,7 |
20 |
42,8 |
47,2 |
45,8 |
56,2 |
Arjantin |
15,2 |
12,5 |
13,4 |
15,7 |
16,1 |
21,6 |
12 |
19,8 |
18,6 |
23,8 |
Brezilya |
10,7 |
6,8 |
6,4 |
11,5 |
8,5 |
26,4 |
23,5 |
20,6 |
35,9 |
16,3 |
Ukrayna |
1,6 |
5,5 |
5,3 |
5,1 |
13,6 |
13,6 |
19,9 |
18,2 |
17,3 |
18,7 |
Diğer |
11,5 |
13,7 |
11,3 |
13,8 |
18,4 |
18,1 |
23,5 |
19,2 |
18,1 |
20 |
Dünya |
101,1 |
84,4 |
87,2 |
94,1 |
99,2 |
99,7 |
121,8 |
125,1 |
135,8 |
135 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu |
ABD, Brezilya ve Arjantin gibi dünya mısır ihracatında önde gelen ülkeler grubuna son yıllarda mısır üretimi ve ihracatında büyük sıçramalar yapan Ukrayna da katılmıştır. 2016/17 döneminde bu dört ülkenin ihracatı, toplam dünya ihracatının %85`ini oluşturmaktadır.
Çizelge 19. Mısır İhracat Projeksiyonları (Milyon Ton)
Ülkeler |
2017/18 |
2018/19 |
2019/20 |
2020/21 |
2021/22 |
2022/23 |
2023/24 |
2024/25 |
2025/26 |
2026/27 |
ABD |
50 |
50 |
51 |
51 |
52 |
53 |
53 |
54 |
55 |
55 |
Arjantin |
27 |
27 |
28 |
28 |
28 |
29 |
29 |
29 |
30 |
30 |
Brezilya |
27 |
28 |
28 |
29 |
31 |
33 |
35 |
36 |
37 |
38 |
Ukrayna |
19 |
19 |
20 |
20 |
21 |
21 |
21 |
22 |
22 |
23 |
Dünya |
142 |
145 |
147 |
150 |
154 |
157 |
160 |
163 |
165 |
168 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu |
Mısır; uluslararası piyasalarda ticareti yapılan yemlik hububat içerisinde önemli bir yere sahiptir. Mısırın toplam hububat içerisindeki payının artması beklenmektedir. Mısırın payındaki bu artış, veriminin diğer hububat türlerine kıyasla daha hızlı artması, geniş iklim bölgelerinde daha dirençli ve rekabetçi olmasını sağlayabilen yeni çeşitlerinin varlığı, yem ve biyoyakıt üretiminde kullanılabilmesi sebeplerinden kaynaklanmaktadır.
Çizelge 20. Dünya ve Başlıca Ülkelerde Kapanış Mısır Stokları (Milyon Ton)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17 |
Çin |
43 |
52 |
50 |
54 |
59 |
67 |
86 |
98 |
109 |
106 |
ABD |
41 |
43 |
43 |
29 |
25 |
21 |
31 |
44 |
44 |
60 |
AB |
7 |
8 |
8 |
6 |
7 |
5 |
7 |
7 |
7 |
5 |
Meksika |
4 |
4 |
1 |
1 |
1 |
1 |
3 |
4 |
5 |
4 |
G.Afrika |
2 |
2 |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Brezilya |
9 |
8 |
6 |
7 |
5 |
9 |
14 |
8 |
6 |
8 |
Diğer |
28 |
29 |
31 |
30 |
33 |
31 |
39 |
43 |
36 |
41 |
Dünya |
134 |
144 |
142 |
127 |
131 |
134 |
182 |
207 |
208 |
225 |
Kaynak: TMO 2016 Yılı Hububat Raporu |
KAYNAKLAR
1- Elçi vd. 1994, Tarla Bitkileri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1385, Ders Kitabı:399, ISBN 975-482-224-7, A.Ü.Z.Fakültesi Halkla İlişkiler ve Yayın Ünitesi 1994, Ankara.
2- Geçit, H.H. vd. 2009. Tarla Bitkileri. A.Ü.Z.F. Ders Kitabı: 521, Yayın No: 1569, ISBN 978 -975- 482 -803-0, Ankara.
3- Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü 2016 Yılı Hububat Raporu
4-TÜİK (2016) Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı
5-TÜİK (2016) Dış Ticaret İstatistikleri Veritabanı