MISIR ŞURUBU KOTASI %1-2`LERE DÜŞÜRÜLMELİ - HÜRRİYET
Yalçın BAYER - YETER SÖZ MİLLETİN
TÜRKİYE, tek başına AB`nin yarısı kadar nişasta sazlı şeker (NŞB) üretiyor.
Mısır şurubundan ‘tatlı` üretmek başarı değil tabii... Ama bizim şekerpancarı üreticileri ve kooperatifleri buna karşı direnemiyor. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık bu konuda bir açıklama göndermiş; önce şu tespiti yapıyor:
"AB`de şekerpancarı üretimi yapan ülkeler şekerini pancardan, şekerpancarı üretimi yeterli olmayıp mısır üretimi bulunan ülkeler ise mısırdan üretmektedir. Her iki ürünün üretiminin yetersiz olduğu ülkelere ise şeker üretim kotası tahsis edilmemektedir."
Avrupa`da pancar şekeri üretiminde Fransa ve Almanya`nın ardından üçüncü sırada gelen Türkiye`de ise Şeker Yasası ile Şeker Kurumu`nun şeker üretimine getirdiği kotalar sonucu şekerpancarı üretimi baskılanmakta, net ithalatçı konumda olduğumuz ve bu çerçevede her yıl yaklaşık 1 milyon ton dış alım yaptığımız mısırdan NBŞ üretiminin önü açılmaktadır. Bu durum hiçbir yönüyle AB`nin mevzuatı ve uygulamaları ile bağdaşmamaktadır.
Atalık`ın çözüm önerisi şöyle: Türkiye şekerini şekerpancarından üretmeli, sadece gıda dışı sektörlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla NBŞ kotası %1 veya %2`lere düşürülmelidir.