MISIR ÜRETİCİSİNİ ''STRES'' VURDU
KURAKLIK, AŞIRI SICAKLARA BAĞLI OLARAK GELİŞİM DÖNEMİNDE BİTKİLERİN STRESE GİRMESİYLE MISIRDA YÜZDE 60-70 KAYIP YAŞANDIĞI BELİRTİLDİ
Çukurova‘da, kuraklık ve aşırı sıcaklara bağlı olarak gelişim döneminde bitkilerin strese girmesiyle mısırda yüzde 60-70 kayıp yaşandığı belirtildi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, aşırı sıcak ve poyraz nedeniyle buğday, ayçiçeği ve pamuk gibi çiftçiye gelir getiren ürünlerde ciddi anlamda rekolte kaybı yaşandığını vurguladı.
Çiftçinin son çare olarak ikinci ürün diye ektiği mısırda da aynı sıkıntılarla karşılaştığını ifade eden Barut, mısırların gelişim döneminde bitkilerin strese girdiğini, bu nedenle ürünün iyi bir gelişme gösteremediğini söyledi.
Barut, tozlaşma ve döllenme döneminde sıkıntı yaşayan bitkilerde tane oluşumunun da beklenen düzeylerde gerçekleşmediğini, bunun sonucunda Çukurova‘da ikinci ürün mısır veriminde yüzde 60-70‘leri bulan kayıplar yaşandığını belirterek, şunları kaydetti: ‘‘Geçen yıllarda ortalama 800-1000 kilogram arasında değişen verim bu yıl 300-600 kilogram arasında değişiyor. Pek çok çiftçi maliyetleri karşılamadığı için ikinci ürün mısırını hasat etmeden tarlasını sürüyor. Yaşanan bu verim kayıpları tarım sektörünü ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Çiftçi, mühendis, tarım işçisi, esnaf, bu sektörle bağlantısı olan her kesimde ciddi sıkıntılar var. Devletin teşvik primi uygulaması ve bunu peşin ödemesi gerekiyor. Fiyatlar bu yıl iyi düzeylerde gerçekleşmiş olmasına karşın yaşanan verim kayıpları çiftçileri çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakıyor.‘‘
Barut, kuraklık ve küresel ısınma sorunun dünya gündeminden düşmeyeceğini, ilerleyen yıllarda bu tehlikenin büyüyerek devam edeceğini bildirdi.