MISIR YÜZLERİ GÜLDÜRECEK - KONYA YENİGÜN GAZETESİ - 02.10.2017

MISIR YÜZLERİ GÜLDÜRECEK - KONYA YENİGÜN GAZETESİ - 02.10.2017
KONYA
02.10.2017

Şube II. Başkanımız Prof. Dr. Süleyman SOYLU Konya' daki mısır üretimi hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Bu yıl Konya ve bölgesinde 1 milyon ton üretimin beklendiği mısırda çiftçiler hasat için gün sayıyor. Piyasa şartları bugünkü gibi giderse mısır fiyatları çiftçinin yüzünü güldürecek

Konya Ovası, son yıllarda mısırda önemli bir üretim merkezi haline geldi. Türkiye‘nin yıllık üretim kapasitesi içerisinde Konya bölgesi, ciddi bir üretim payına sahip. Bu yıl yaklaşık 1 milyon tonluk ciddi bir üretiminin beklendiği bölgenin mısır rekoltesi, Türkiye‘nin üretiminin yaklaşık yüzde 15‘ine karşılık gelmesi tahmin ediliyor. Çiftçi ise mısırda hasat için gün sayıyor. 15 Kasım itibari ile mısır hasadının başlamasının beklendiği bölgede, hasadın yaklaşık 1 ay süreceği belirtiliyor. Uzmanların arazilerde yaptığı incelemede, mısırda bölgede herhangi bir sorun görünmüyor. Hatta bölge mısırı, Türkiye‘nin "en sağlıklısı" olarak ele alınırken, arz-talep nedeniyle bu yıl mısır fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldüreceği tahmin ediliyor. 

HASAT 15 EKİM‘DE YOĞUNLAŞIR

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube II. Başkanı ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, mısırın tarlalardaki durumu ve hasatla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. "Mısır hasadının normal tarihinde gerçekleşmesini bekliyoruz" diyen Soylu, "Bu yıl İlkbahar soğuk ve yağışlı geçti. Haziran ayı da serin geçti. Bundan dolayı, mısır hasadının geçen yıla oranla daha geç yapılacağını tahmin ediyorduk. Ama Ağustos ve Eylül ayının sıcak geçmesi bu açığı kapattı. Hasadın yine normal beklenen tarihte gerçekleşeceğini bekliyoruz. Bu anlamda mısır hasadı 15 Ekim‘den itibaren yoğunlaşarak, 15 Kasım‘a kadar büyük oranda tamamlanır. Aralık ayına hasat çok kalmaz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

10-201 GÜN İÇİN İDEAL DURUMA GELİR

Mısırdaki nem oranının fiyatının belirleyici olduğuna dikkat çeken Soylu, geçtiğimiz günlerde arazilerde yaptıkları incelemeler ile nem oranlarını ölçtüklerini söyledi. Mısır nem oranında Türk Mahsulleri Ofisi‘nin (TMO) ideal alımının yüzde 14 olduğunun bilgisini veren Soylu, bölgedeki mısırın nem oranlarıyla ilgili şöyle devam etti, "Nem yükseldikçe fiyat düşer. Örneğin yüzde 14 nemde fiyat 760 TL ise, yüzde 15-16 nemde 700 TL‘ye düşer. Nem yükseldiği için, depolama sorunundan dolayı alıcı olmuyor. Bölgedeki incelemelerimizde şu anda nem oranları 15-35 arasında değişiyor. Genel ortalama yüzde 25‘ler civarında. TMO‘nun istediği seviyeyi yüzde 14 olarak düşünürsek, bu 10 puanlık nem farkı da 15-20 gün içinde düşer. Böylece bu bölge için en ideal hasat duruma gelir."

‘MISIR BU YIL DEĞERLENECEK‘

Mısır fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Soylu, mısırın bu yıl fiyat bakımından çiftçiyi mutlu edeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü, "Arpa fiyatları bu yıl çok yüksek. Arpa hayvan beslemesinde kullanılıyor. Mısır da büyük oranda hayvan beslemesinde kullanılıyor. Dolayısı ile yem hammaddelerin pahalı olmasından dolayı, TMO bu yıl taban fiyat olarak 760 TL belirledi. Güneydoğu‘da hasat erken başladı orada da mısır fiyatları 760-800 arasında değişiyor. Hasat sezonunda durum böyle olursa, muhtemelen hasattan sonra da fiyatlar bu civarlarda olur. TMO‘nun fiyatının altına inmez diye düşünüyorum. Ama geçen sene farklıydı. TMO‘nun fiyatının altındaydı mısır fiyatı. Bu nedenle çiftçi TMO‘ya çok yüklendi, randevu alamadı. Sebebi piyasada fiyat düşüktü. Ama bu sene TMO ile aynı ya da yüksek seviyelerde gidiyor fiyatlar. Dolayısı ile çiftçi bu sene o sıkıntıyı çekmeyecek, mısır biraz daha değerlenecek. Taleplerin yoğun olduğu söyleniyor. Bu da dikkate alındığı zaman, bu hava mısırın bu sene değerleneceğine işaret ediyor olağanüstü bir şey olmaz ve bu şartlar devam ederse."

‘EN SAĞLIKLI MISIR BÖLGEDE‘

Bölgedeki mısır rekoltesini ve mısırın durumunu da değerlendiren Soylu, "İç Anadolu bölgesinde mısırlar Türkiye‘de en sağlıklı mısırlar" dedi. Bunun en büyük nedeninin bölgede ilaç kullanımının olmaması olduğuna işaret eden Soylu, "Bölgenin yoğun zararlıları yok. İklim kuru bir iklim. En sağlıklı ürün bu nedenle Konya-Karaman-Aksaray bölgesindeki mısırdır. İlaçla mücadele yapılacak bir durum yok" şeklinde konuştu. 

YAKLAŞIK 1 MİLYON TON ÜRETİM BEKLENİYOR

Mısırda bölgenin rekolte beklentisiyle ilgili ise Soylu, "Konya-Karaman-Aksaray havzasında 1  milyon tona yakın rekolte bekleniyor. Bu da ciddi bir rakam. Türkiye‘de bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın açıkladığı 5,9-6 milyonluk bir üretim beklendiği yönünde. Konya‘nın payı bu anlamda çok iyi. Bir de Güneydoğu‘da pamuğa teşvik verildiği için çiftçiler pamuğa yüklendiler. Bu anlamda o bölgede mısır ekim alanı düştü. Bu rakamlarla Konya, Türkiye‘deki üretim payı anlamında yaklaşık yüzde 15‘ine denk geliyor" dedi. 

Okunma Sayısı: 152
Fotoğraf Galerisi