MISIRA PRİM DESTEĞİ YOLDA - 02.10.2003
İTHALİ KOLAYLAŞTIRARAK ÜRETİCİYİ ZORA SOKAN HÜKÜMET GÖNÜL ALIYOR
MISIRA PRİM DESTEĞİ YOLDA
ANKARA (CUMHURİYET BÜROSU) - İTHAL MISIRA KONAN GÜMRÜK VERGİSİNİ DÜŞÜREREK YERLİ MISIR VE PANCAR ÜRETİCİLERİNİ ZOR DURUMA SOKAN HÜKÜMET, GELECEK YIL YERLİ MISIRA PRİM VERMEK ÜZERE ÇALIŞMA BAŞLATTI. MISIRA KİLO BAŞINA 50 BİN LİRA PRİM VERİLMESİNİ İSTEYEN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BU DESTEK İÇİN MALİYE BAKANLIĞI'ndan 2004 yılı prim ödeneğinin 2003 yılına göre yüzde 84.8 arttırılmasını talep etti.
Bir süredir karşılıklı gazete ilanlarıyla sürdürülen ''şeker tartışması'' na mısıra da kilogram başına prim desteği verilmesine yönelik bir kararname taslağı hazırlayan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da katıldı. Tarım Bakanlığı, 2003'TE AYÇİÇEĞİ, ZEYTİNYAĞI, KÜTLÜ PAMUK, SOYA VE KANOLA İÇİN BELİRLENEN 264 TRİLYON LİRALIK PRİM BÜTÇESİNİN 2004'te mısırın da eklenmesiyle yüzde 488 trilyon liraya çıkarılmasını istedi.
IMF'NİN BU İSTEĞE ''SICAK'' YAKLAŞMAYACAĞI BELİRTİLİYOR. BAKANLIĞIN MISIRA PRİM DESTEĞİ GİRİŞİMİ TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN TARAFINDAN ''OLUMLU ANCAK EKSİK BİR YAKLAŞIM'' OLARAK NİTELENDİRİLDİ. GÜNAYDIN ŞÖYLE KONUŞTU: ''TÜRKİYE'de tam mısır hasadı öncesinde ithalat kapıları açılmış ve ülke ithal mısır cenneti haline getirilmiştir. AB ve ABD'NİN YAPTIĞI DESTEKLEMELERDEN DOLAYI İTHAL MISIR TÜRKİYE'ye, yerli mısır fiyatından kilogram başına yaklaşık 50 bin lira daha düşük maliyetle giriyor. Ancak bundan üretilen tatlandırıcı, şeker pancarından üretilen şeker ile aynı fiyata satılıyor. Dolayısıyla mısırın ucuz ithal edilmesi tüketiciye değil, mısır ithalatçıları ile mısırdan tatlandırıcı üreten birkaç firmaya yarıyor.''