MISIRDA İTHALAT TEHLİKESİ - MİLLİ GAZETE
Destekleme primlerinin her geçen düşmesi çiftçiyi mısır ekmekten uzaklaştırırken, halen 500 bin tona yaklaşan ithalat rakamlarının da 1 milyon tonun üzerine çıkacağı belirtiliyor.
Türkiye‘nin 3.5 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenen mısır rekoltesi talebi karşılamadığı için bu yıl en az 750 bin ton mısır ithal edeceği bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, bu yıl mısır ürününden 3.5 milyon ton civarında rekolte beklendiğini ifade etti. Günaydın, mısır üretiminin 2006 yılında 3.8 milyon ton olarak gerçekleştiğini. 2007 yılında 3.6 milyon tona gerilediğini, bu yıl da 3.5 milyon ton rekolte beklendiğini belirterek, "Mısır üretimi Türkiye‘de sürekli azalıyor. Bunun nedenleri ise destekleme primlerinin her yıl düşmesidir. Destekleme Kurulu‘nun kararına göre, 2007 ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiceği, kanola, aspir, soya fasulyesine verilecek primde artış olmazken, zeytinyağı destekleme primi kilo başına 11 kuruştan 20 kuruşa çıkarıldı. Dane mısır destekleme primi ise 6.7 kuruştan 2 kuruşa indirildi. Böyle olunca çiftçi mısır ekmekten vazgeçiyor" dedi.
Destek gerçekte 1 kuruşun altına düştü
Günaydın. "İzleyen süreçte, 2006 yılında mısır üretimi 3.5 milyon tona, 2007 yılında ise 3.6 milyon tona gerilemiştir. Kilogram basına 6.7 kuruş prim ödemesi yapılmasının dahi üretimdeki gerilemeyi durduramadığı bir dönemde, dane mısıra ilişkin fark ödemesinin 2 kuruşa indirilmesinin sonuçlarını tahmin etmek zor değildir. 2 kuruşluk desteği almak için üretici fatura kesmekte, yüzde 2 stopaj vergisi ve yüzde 1 KDV ödemektedir. Bu durumda destek gerçekte 1 kuruşun da altına düşmektedir."dedi.
Bu yıl 750 bin ton mısır ithal edilecek
BU destek düzeyinin, halen 500 bin tona yaklaşan mısır ithalat rakamlarının yeniden 1 milyon tonun üzerine çıkmasına neden olacağını, arz eksikliğinin, ABD ve Arjantin‘den gelen genetiği değiştirilmiş mısır ithalatı ile kapatılacağını vurgulayan Günaydın, yağ bitkileri alt sektöründe 2 kuruşa düşürülen fark ödemesinin, ithalatı patlatıcı bir etkiye neden olacağını kaydetti. Türkiye‘nin mısır talebinin 4.5 milyon ton düzeyinde olduğunu, bu yıl rekoltenin 3.5 milyon ton düzeyinde olacağı hesaplandığı zaman en iyimser tabloyla Türkiye‘nin 750 bin ton mısır ithaline ihtiyacı olduğunu belirten Günaydın, "Türkiye‘nin 2000‘li yılların başında 1 milyon tonun üzerinde mısır ithal ettiğini biliyoruz.
Ülkemizde sonraki dönemlerde mısıra uygulanan prim sayesinde üretim artmış, 2005 yılında 4.2 milyon ton mısır üretilmiş ve hiç ithalat yapılmamıştır.
Sonraki dönemlerde fiyatlar ve primlerdeki geriye gidişlerle 3.8 milyon ton olan üretim, 3.6 milyon tona düşmüştür. 2007 ürünü için verilecek primin de 2 kuruşa inmiş olması bu yıl değil ama önümüzdeki yıl ekim sahalarını azaltabilir, önümüzdeki yıl mısır ithali 1 milyon tonu aşacak" diye konuştu.