MÜHENDİSLİK MİMARLIK HAFTASI PANEL –KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER 19.10.2011

MÜHENDİSLİK MİMARLIK HAFTASI PANEL –KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER 19.10.2011
İZMİR
10.11.2011

Haftanın üçüncü gününde Kanun Hükmünde Kararnameler konuşuldu.

 

Mühendislik Mimarlık Haftası‘nın ikinci günü 19 Ekim‘de MMO Tepekule Kongre Merkezi‘nde AKP Hükümeti tarafından çıkartılan KHK‘lar konuşuldu. Şube Başkanımız Ferdan ÇİFTÇİ‘nin kolaylaştırıcılığında yapılan Panelin Konuşmacıları Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan TOPAL, Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Melih YALÇIN ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Burcu SILAYDIN AYDIN oldu.

Panelin ilk konuşmacısı olan Hasan Topal, Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) dair en çarpıcı durumun, "dünya kanunlar tarihinde ilk kez yasa yerine geçen bir KHK düzenlemesi yapılması" olduğunu ifade etti. 644 sayılı KHK`nin SİT alanlarına dair parçalı bir koruma yapısını gündeme getirdiğine işaret eden Topal, "Daha önceki metinler koruma planlarından bahsederken bu yeni metinlerde planlardan bahsedilmiyor. Ayrıca koruma kavramının içinden doğal alanların dışlandığı dikkati çekmekte" dedi.

Topal, KHK ile SİT alanlarının onayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılır hale geldiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu alanların hepsinin kaderi, Çevre ve Şehircilik Bakanı`nın tekelinde olacak. Bugüne kadar Koruma Kurulu kararları ancak yargı denetimiyle sorgulanırdı. Şimdi bu sorgulama hakkı Koruma Yüksek Kurulu`nun eline geçti. 648 sayılı KHK ile bazı belediyelerin Koruma Bölge Kurulu`na kabul ettiremediği kararların önünün Koruma Yüksek Kurulu kararı ile açılması sağlanabilir. Ayrıca Koruma Bölge Kurulları`nın toplantılarına ‘davet` şartı getirilmesi ile meslek odalarının bu toplantılara katılımı engellenebilir."

"Tüm ülke kentsel dönüşüm alanı"

648 sayılı KHK`nin kentsel dönüşüm ile ilişkili kısımlarına değinen Hasan Topal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın depreme dayanıksız yapı ve bölgelerde kentsel dönüşüm yetkisi aldığının altını çizerek, "Bu anlamda neredeyse bütün Türkiye kentsel dönüşüm alanı. Bakanlık, koordinatör bir kurum olmak yerine bütün yetkileri elinde tutan bir kurum oluyor. Aşırı merkeziyetçiliğin yaratacağı durum günümüzün demokrasi anlayışıyla bağdaşmıyor" dedi.

Topal`ın ardından söz alan Burcu Sılaydın Aydın ise 648 sayılı KHK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın gerekli gördüğü hallerde 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına bile müdahale edebilir bir yetki ile donatıldığına dikkat çekti. Aydın, "KHK`lar bu haliyle tüm yerel mekanizmaları işlevsiz hale getirmekte. Böylece kamu arazilerinin yapılaşmaya açılmasına merkezden izin verilebilmektedir. Bu durumun planlamada ne gibi sorunlar yaratacağını zaman içinde göreceğiz" şeklinde konuştu.

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Şubemiz Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın da KHK düzenlemesi ile kurulan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü`nün işinin, TMMOB`ye bağlı odaların uygulamalarını denetlemek olduğuna dikkat çekti. TMMOB`nin yetkilerini gaspa yönelik düzenleme ve mevzuatlara dikkat çeken Yalçın, "Bakanlık, yeni düzenleme ile meslek odalarını aşarak meslek mensubu ile doğrudan ilişkiyi amaçlıyor. 644 sayılı KHK, meslek odaları ile Bakanlık arasında hiyerarşik bir ilişki yaratmakta" dedi. İktidar tarafından "AB`nin çok ilerisinde bir ülke projeksiyonu" çizildiğini söyleyen Yalçın, "Oysa ülke plansız gelişiyor, demokrasi geriliyor. Dünyanın en çok biber gazı kullanılan ülkesiyiz. Geçmişteki siyasi yapılanmanın ne kadar krizi varsa, bu hükümet o krizleri fırsata çeviriyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından salondaki izleyicilere söz verilerek görüşleri alındı.

Okunma Sayısı: 363
Fotoğraf Galerisi