MÜZAKERE DEĞİL TAVİZ SÜRECİ - CUMHURİYET - 05.10.2005

MERKEZ
05.10.2005
 

<İ>ZMO BAŞKANI GÜNAYDIN'a göre kalıcı önlemler Türk tarımını AB'NİN DIŞINDA BIRAKACAK

'Müzakere değil, taviz süreci'

* ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÜNAYDIN, KISITLAMALAR NEDENİYLE HİÇBİR ALT SEKTÖRDE TARIMIN AB ÜYELİĞİNİN SÖZ KONUSU OLAMAYACAĞINI, OLASI BİR TAM ÜYELİKTE BİLE TARIMIN SEKTÖR OLARAK DIŞARIDA KALACAĞINI BELİRTTİ.

ANKARA (CUMHURİYET BÜROSU) - ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN , AB'nin tarım, serbest dolaşım ve yapısal konularda Türkiye'YE KOYACAĞI KALICI KISITLAMALARI ''AB 'Para aktarmayacağım, işsizinizin Avrupa'DA DOLAŞMASINA İZİN VERMEYECEĞİM, TARIMDA DA NE HALİNİZ VARSA GÖRÜN' diyor'' şeklinde değerlendirdi.

ZMO Başkanı Günaydın, AB'NİN TÜRKİYE'nin tarımda uyum sağlaması için ihtiyacı olan rakamı 11.3 milyar Euro olarak açıkladığını anımsatarak ''Türkiye tarıma bunun altıda biri kadar para ayırıyor. AB de, bu kaynağı Türkiye'YE AKTARMAYACAĞINI 2013'e kadar bütçesini sabitleyerek 3 yıl önce göstermişti'' diye konuştu.

AB'DE YAKLAŞIK 19 MİLYON KİŞİNİN TARIMDAN GEÇİNDİĞİNİ, 2004 YILINDA BÜTÇEDEN TARIMA AKTARILAN PARANIN 43 MİLYAR EURO OLDUĞUNU SÖYLEYEN GÜNAYDIN, ''TARIMDA YAPILACAK AB MÜZAKERELERİNİN TÜMÜ TÜRKİYE'nin taviz verme sürecidir. Türkiye'NİN BUNU BİLMESİNDE FAYDA VAR'' DEDİ.

GÜNAYDIN, TÜRKİYE'de tarım nüfusunun AB düzeyine indirilmesinin, şu anda tarım kesiminde çalışan 7.2 milyon kişiden, 6 milyonunun ailesiyle beraber sektörden kopması anlamına geldiğini söyledi. Günaydın, ''AB kalıcı kısıtlamalar koyarak bu sorunu Anadolu coğrafyasına hapsetmeye çalışıyor. Yani izole bir Avrupa oluşturmaya çalışıyor'' diye konuştu.

'TARIM AB'nin dışında'

KONULAN KISITLAMALARIN ''HİÇBİR ALT SEKTÖRDE TARIMIN AB ÜYELİĞİNİN SÖZKONUSU OLAMAYACAĞI, OLASI BİR TAM ÜYELİKTE DAHİ TARIMIN SEKTÖR OLARAK DIŞARIDA BIRAKILACAĞI'' ANLAMINA GELDİĞİNİ BELİRTEN GÜNAYDIN ŞUNLARI SÖYLEDİ: ''AB'nin ortak tarım politikası, Türkiye'NİN UYGULADIĞI TARIM POLİTİKASINA GÖRE ÇOK DAHA ÜRETİMDEN VE ÜRETİCİDEN YANA BİR YAPI GÖSTERİYOR. DOLAYISIYLA ÇOK DAHA BÜYÜK BİR KAYNAK GEREKTİRİYOR. KONACAK KALICI KISITLAMALARLA TÜRKİYE AB'ye üye olacak ama örneğin, hububat ortak piyasa düzeni, şeker ortak piyasa düzeni gibi düzenler Türkiye'DE KENDİNE ÖZGÜ YAPI İÇİNDE SÜRMEYE DEVAM EDECEK. FİYATLAR DÜŞTÜĞÜNDE, AB'deki gibi alım yapacak bir müdahaleci kurul olmayacak.''

AB'NİN VE HÜKÜMETİN SÖYLEDİKLERİNİN AKSİNE TÜRKİYE'nin tarımda tarama sürecini büyük ölçüde tamamladığını ifade eden Günaydın, ''Türkiye'NİN HANGİ ALANLARDA OLUMSUZ OLDUĞU BİLİNİYOR. ÖRNEĞİN BİR ORTAK PİYASA DÜZENİNDE UYUMU SAĞLAMAK DEMEK, OLUŞTURULACAK MÜDAHALECİ KURUL ARACILIĞIYLA FİYAT DÜŞTÜĞÜNDE MAL ALMAK DEMEK. BUNUN MÜKTESEBAT UYUMU İLE İLGİSİ YOK, PARA İLE İLGİSİ VAR. PARA YOKSA BUNU YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL'' DİYE KONUŞTU.

Okunma Sayısı: 538