NARENCİYE ÜRETİCİSİ 4 YILDIR ZARARDA - EVRENSEL
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi tarafından "narenciye sektörünün sorunları" ile ilgili hazırlanan raporda, yurtiçi tüketim azlığı, ihracatta yaşanan sorunların yanında girdi maliyetleri, sağlıklı ve ucuz fidan yetersizliği ve işleme gibi sorunları aşamayan üreticinin, 4 yıldır üst üste zarar ettiği ve "dayanacak gücününün kalmadığı" belirtildi.
Oda Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, dünya yaş sebze ve meyve üretiminde olduğu gibi Türkiye‘nin tarım sektörü içinde de önemli bir yere sahip olan narenciye sektöründe, son yıllarda sorunların "çığ" gibi büyüdüğünü belirtti.
Barut, ülke ve bölge ekonomisi için önemli yere sahip narenciye üretiminde son yıllarda, diğer tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi önemli sıkıntılar yaşandığını kaydederek şöyle konuştu: "Narenciye üretiminde, bölge ve ülke ekonomisini etkileyecek şekilde sorunlar zinciri var. Son 4 yıldan beri, ürünler maliyetinin altında satılırken bir bölümü de dalında kalarak çürümeye terk edildi. Bir turunçgil bahçesinde dekara, yıllık ortalama masrafların kabaca 350-450 YTL, ortalama verimin de 3 bin 3 bin 800 kilo olduğu düşünüldüğünde, satılma şansı bulan ürünlerin bile bu fiyatlarla üretim masraflarını karşılayamadıkları ortaya çıkıyor."
Hatalar zinciri
Barut, narenciye sektörünün "üretimden başlayarak tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen sürede oluşan sorunlar" konusunda hazırlanan raporda, ilk maddeyi girdi maliyetlerinin aldığını söyledi. Bunu gübre, ilaç, sulama, mazot gibi temel girdilere yeterli desteklemeler yapılmamasının izlediğini belirten Barut, pazar değeri yüksek, tüketici isteklerine yönelik sağlıklı ve ucuz fidanların yeterli ölçüde bulunmamasının sorunlar zincirindeki diğer halkaları oluşturduğunu ifade etti. Barut, zararlı ve hastalıklarla mücadelede kullanılan kimyasalları içeren teknik talimatların yetersiz olduğuna dikkati çekti. Barut, sorunların çözümüne ilişkin ise temel girdilerin, kooperatifler, üretici birlikleri ve işleme sanayi yatırımlarının desteklenmesi, Hal Yasası‘nın üreticilerin lehine düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. (Adana/AA)