NARENCİYE ÜRETİMİ VE ZİRAİ MÜCADELESİNDE KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER

NARENCİYE ÜRETİMİ VE ZİRAİ MÜCADELESİNDE KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER
ADANA
12.09.2006
 

Çukurova’da narenciye üretiminde insektisit kullanımı, zirai mücadele ilacı ruhsatlandırma ve buna bağlı olarak ihracat sorunlarının yaşanması üreticilerimize ve bu alanda hizmet veren sektörlere doğrudan yansımaktadır. Bu nedenle 2005 Temmuz ayı itibarıyla Adana’da tüm kamunun da içerisinde bulunduğu narenciye sektör temsilcileri bir araya gelerek “narenciye çalışma grubu” oluşturulmuştur. Çalışma grubu, sorun ve çözüm önerilerini 5 toplantı ve 4 raporla gerek, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüne, gerekse, TAGEM’e bildirmiştir. Son toplantı Adana’da 12-13 Mayıs 2006’da  KKGM ve TAGEM ilgili daire başkanlarının tamamının katılımıyla yapılmış ve 6 maddelik entegre mücadele prensibi mutabakat metni imza ile karar altına alınmıştır.

Bu mutabakatta ülkemizde geniş alanlarda üretilen narenciye ziraatında entegre mücadelenin yani “kültürel önlemler, biyolojik mücadele ve kimyasal mücadelenin birlikte kullanımının” şart olduğu, üreticinin mevcut ülkesel teknik talimatta önerilen kimyasallar ve metotlarla sorunlarını çözemedikleri ve büyük sorun yaşadıkları kabul edilmiş ve 4 zararlı “unlubit, empoasca, Akdeniz meyve sineği ve thrips” ve ilgili 3 zirai kimyasal “chloropyrifos, tau-fluvalinate, spinosade” ile ilgili istek ve sorunlarının çözülmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.

Mevzuata göre, tavsiye dışı ilaç kullanmak yasaktır. Herhangi bir zirai kimyasal üreticilerce kullanılabilmesi için,  KKGM İlaç üst kurulundan kullanım tavsiyesi yani müsaade almak zorundadır. Uluslar arası mevzuata göre (ABD, FDA ve AB, Europ-Gap vs) Europ-Gap tavsiyeli pestisitler,  bahse konu ihracatçı ülkedeki mevzuatla ve üreticilere tavsiyeli olması kaydıyla kullanımına ve ithalatına izin verilmektedir.

Ancak, ülkemizde ruhsatlı olan ve narenciye üreticileri tarafından da ağırlıkla kullanıla gelen bu ilaçların, aynı ortamdaki narenciye hariç, tüm sebze meyve, bağ, bahçe, tarla ürünlerinde tavsiyeli olup kullanım müsaadesi verilmiş olması oldukça vahimdir. Sadece narenciyede kullanımına karşı durulan  ve ısrar ile muhafaza edilen zirai mücadeledeki mevcut statüko, narenciye üretim ihracatını tehlikeye sokmuştur.  

Narenciye üretiminde yukarda sözü edilen 4 zararlının üretimde verdiği kayıplar, mevcut tavsiyeli bitki koruma ürünleri ve mücadele yöntemleri ile başarıya ulaşılıp ulaşılamayacağı, tavsiyesiz bitki koruma ürünleri kullanımı ve alternatif bitki koruma ürünlerinin tavsiye almasına yönelik çalışmaların bir an önce yapılmasını, ilgili tüm kurumlara gerekli girişimlerin yapılarak, gündeme alınmasının sağlanmasına yönelik Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemiz 12.09.2006 tarihinde Zirai Bayilik yapan meslektaşlarımızla toplantı gerçekleştirmiş ve toplantı sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi Eker’e, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’ne ve Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitüsü’ne konu ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması için toplu dilekçe verilmesine karar verilmiştir.

Okunma Sayısı: 2462
Fotoğraf Galerisi