NARENCİYEDE DON TEHDİDİNE KARŞI RÜZGAR PERVANESİ
10.01.2008 tarihli Dünya gazetesi haberidir.
10.01.2008 tarihli Dünya gazetesi haberidir.
Çukurova Bölgesi‘nde hava sıcaklığının sıfır dereceye kadar düşmesi don olayını gündeme getirirken, narenciye ürünlerinin geleneksel yöntemlerin dışında "don kırıcı rüzgar pervaneleri" ile korunması gerektiği ifade edildi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan BARUT, kış dönemlerinde hava sıcaklığının sıfır ve sıfırın altına düşmesiyle birlikte don olayının yaşandığını, bunun özellikle narenciye üreticisini sıkıntıya soktuğunu söyledi. Barut, "Narenciyeciler, ürünlerini dondan korumak için bahçelerinde soba, lastik, saman ve sap yakma gibi çeşitli geleneksel yöntemlere gidiyor. Ancak, bunlar klasik uygulamalar ve soruna çözümde yetersiz kalıyor" dedi. Son yıllarda ilginin arttığı rüzgar pervanelerinin, narenciyede yaşanan don olaylarının önüne geçmek amacıyla yaygın olarak kullanılan klasik yöntemlerin yerini almaya başladığını ifade eden BARUT, bir pervanenin etkili olduğu alanın ise 45 dekara kadar çıkabildiğini bildirdi. Atadan kalma yöntemlerin ürün kaybını yeteri kadar önleyemediğini dile getiren BARUT, şunları söyledi:
"Artık biz de diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi rüzgar pervanesi gibi teknolojik yöntemlere bahçelerimizde daha fazla yer vermeliyiz. Rüzgar pervanesi, hava sıcaklığı belirlenen seviyeden aşağıya düştüğünde otomatik olarak devreye giriyor ve soğuk havanın kalmasını engelleyerek, hava sirkülasyonu yaratıyor. Bu da ürünlerin donmamasını sağlıyor.
Don kırıcı rüzgar pervaneleri sisteminin ithal yolla girmesi nedeniyle maliyetli olduğunu ifade eden BARUT, "Dolayısıyla üreticilerin önemli bir bölümü bu sistemden yararlanmaktan çekiniyorlar. Yerli sanayici düşük fiyatlı rüzgar pervanesi üretimi yaparsa, üreticilerimiz bu sistemi kurma konusunda gerekli girişimlerde bulunacak ve bu uygulama yaygınlaşacak" diye konuştu.