NEFES GAZETESİ: DONUN FATURASI ZAM OLACAK - 14 NİSAN 2025

Don felaketi, maliyet artışlarıyla beli bükülen üreticiyi perişan etti, çarşı-pazarda zaten cep yakan gıda fiyatlarında yeni zamlar kaçınılmaz oldu.
Türkiye, 10-11-12 Nisan tarihlerinde tarihinin en büyük zirai don felaketlerinden birini yaşadı.
Kayısı, fındık, üzüm, elma, fıstık, kiraz, erik gibi meyveler ile şeker pancarı ve patates gibi tarla ürünlerinde ciddi zararlar oluştu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, ‘gerçek hasar tespiti hızlı yapılsın, genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilsin’ çağrısı yaptı. Suiçmez, “Kayısıda yüzde 100 hasar görünüyor. Sakarya, Samsun, Ordu, Giresun’da fındık, Karaman ve Niğde’de elma bahçeleri, Trakya ve Manisa’da üzüm bağları, Konya’da şeker pancarı gibi tarla ürünleri, Çorum ve Kırıkkale’de ceviz, Elazığ’da meyve ve sebze, Tunceli’de dut ağaçları zarar gördü” diye konuştu.
ÜRETİCİ KORUNSUN
Felaketinin fiyat artışlarını da gündeme getirdiğini ve meyve-sebze üretimini zora soktuğunu ifade eden Suiçmez, “Kredi faizlerinin silinmesi ya da ertelemesi gerekir. Tarım sigortası yapamayan çiftçinin de zararları karşılanmalı. Mayısta sel, haziranda dolu zararları gündeme gelebilir. Tarıma yönelik ek ekonomik önlemlerin alınmasını ve üreticinin korunması gerekiyor” dedi. Çiftçinin banka borçlarının şubatta 936 milyar TL’ye yükseldiğini, haciz aşamasındaki borç miktarının 4.9 milyar TL’ye çıktığını aktaran Suiçmez, şöyle konuştu:
“Tarıma verilen destek lütuf değil görevdir. Yüksek gıda enflasyonunun ve tarımda dış ticaret açığın günah keçisi iklim değil, uygulanan tarım politikaları ve üreticiye gerekli desteklerin verilmemesidir.”
Ürünler yanmasın diye tarlalarda lastik yakıldı.
Karaman tarımı çıkmazda
Don, Türkiye’nin elma ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayan Karaman’ı da vurdu. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, 16 milyon elma ağacının yüzde 100’e yakınında hasar oluştuğunu kaydetti. Hububatta da hasar öngördüklerini söyleyen Bayram, elmada fiyat artışları yaşanacağını söyledi. Bayram, “50 yılın en yüksek kuraklığının ardından yaşanan donla, Karaman tarımı çıkmaza girdi” dedi.
Meyve 200 TL’ye çıkabilir
Tarım yazarı Gazi Kutlu, zirai donun, meyvecilik başta olmak üzere tarımda büyük yıkıma yol açtığını belirterek, hali hazırda yüksek olan gıda enflasyonunu daha da tetiklemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kutlu, “Öngörüm, bu yaz meyve fiyatları 200 TL’ye çıkabilir” dedi.
Don çiftçinin umudunu da yaktı
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Vefa Bulut, don olayıyla birlikte çiftçinin umudunun bittiğini vurgulayarak, “Elbistan’da 1 milyon 400 bin kayısı ağacı vardı. Tamamı yandı. Fıstık, ceviz bahçeleri yandı. Büyük olasılıkla hububat da dondan etkilendi, en büyük korkumuz da bu, güneş çıkınca oradaki kaybı göreceğiz. Burası acilen afet bölgesi ilan edilmeli” dedi. Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da, il genelinde yetişen elma, erik, badem ve şeftali ağaçlarının etkilendiğini kaydetti. Zirai don Malatya’da da meyve ağaçlarını vurdu. Kayısı ağaçlarının fizyolojik yapısı da zarar gördü. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısı, ceviz, kiraz, elma, armut ve üzüm bağlarında büyük verim kaybı yaşandığını aktardı.
Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.