NİMET DEĞİL, TEHLİKE - RADİKAL - 26.09.2004
NİMET DEĞİL, TEHLİKE
'Uluslararası GDO'YA HAYIR' kampanyasının simgesi olan canavar balon, 1 Ekim'DE TÜRKİYE TURUNA ÇIKACAK.
'Ben tavuk genli patates, balık genli domates yemem' DEMEYİN. TÜRKİYE GENLERİ KARIŞTIRAN ÜLKELERDEN TONLARCA TARIM ÜRÜNÜ ALIYORİ>
İSTANBUL - İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ YILLARDIR TARTIŞILAN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN (GDO) TİCARETİ 1996 YILINDA BAŞLADIĞINDA, DÜNYADA 1.7 MİLYON HEKTARDA BU TİP ÜRÜN YETİŞTİRİLİYORDU. BUGÜN İSE 67.7 MİLYON HEKTARDA 7 MİLYON ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPIYOR. ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YIL İÇİNDE 100 MİLYON HEKTARDA, 10 MİLYON ÇİFTÇİNİN GENLERİ DEĞİŞTİRİLMİŞ.ÜRÜNLER EKİP DİKECEĞİ HESAPLANIYOR.
GDO ÜRÜNLERİN BAŞINDA SOYA, MISIR VE PAMUK GELİYOR. TÜRKİYE 2003 YILINDA İTHAL ETTİĞİ 800 BİN TON SOYAYI, 1.8 MİLYON TON MISIRI GDO'yla en fazla soya ve mısır üreten Arjantin ve ABD'DEN ALDI.
'GDO'YA HAYIR PLATFORMU' tarafından düzenlenen 'GENETİK TEHLİKEYE DİKKAT' başlıklı panelde, Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şeminur Topal GDO'LARIN ALZHEİMER, KORONER KALP HASTALIKLARINI TETİKLEDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ. TOPAL, "TRANSGENİK MISIR ÜRETİLDİĞİ ZAMAN, MISIRDAN ÜRETİLEN NİŞASTADA, KEKTE, PASTADA DA AYNI TEHLİKE SÜRÜYOR. DOMATES, BALIK, ÇİLEKTE GEN TRANSFERİ YAPILIYOR. GDO'lar arttıkça, alerjik etkiler de artıyor. A vitamini kısıtlanıyor ve vücutta antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşuyor" dedi.
GDO, bir canlı organizmaya başka türlerden genlerin aktarımı olarak tanımlanıyor. Yabani ot ve zararlılara karşı dayanıklılık yaratmak, ürün miktarını artırmak ve açlığa çare bulmak amacıyla başlatılan gen transferinin ürünleri, tavuk genli patates, akrep geni taşıyan pamuk, balık genli domates vs...
Etiketlendirme şart
'GDO'YA HAYIR PLATFORMU'NDAN DR. ŞİİRSEL TAŞ DİZDAR İSE GDO'lu ürünlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin uzun yıllar sonra da çıkabileceğine dikkat çekti. Dizdar, "1996'DA NEBRASKA ÜNİVERSİTESİ'nin yaptığı araştırmaya göre, soyanın proteinini artırmak için Brezilya fındığı geni eklendi. Ama fındığa alerjisi olanlar soya yediklerinde reaksiyon verdi. Marketten aldığımız soyanın içinde fındık geni olabilir. Burada etiketlendirmenin önemi devreye giriyor. Ama üzerinde GDO yazması yeterli olmaz. Çünkü GDO, antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşturuyor ve mikroorganizmalarla birleşme ihtilali var" diye konuştu.
Laboratuvar yok!
İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası'NDAN AHMET ATALIK DA, DEVLETİN HİÇBİR YETKİLİ KURUMUNUN BUGÜNE KADAR BU KONUYLA İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAPMAMIŞ OLMASINI ELEŞTİRDİ. TÜRKİYE'de 11 bin bitki türünün olduğunu anlatan Atalık, "Koskoca Britanya Adası'NDA 2 BİN 500 BİTKİ TÜRÜ VAR. TÜRKİYE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE SAHİP AMA GDO İLE ÇEŞİTLİLİK AZALMA TEHLİKESİ ALTINDA. AYRICA TARIM BAKANLIĞI'nın gümrüklerinde GDO'LU ÜRÜNÜ AYIRT EDEBİLECEK LABORATUVAR ALTYAPISI YOK" DEDİ.
NELER YAPILMALI?
'GDO'YA HAYIR PLATFORMU'na göre yapılması gerekenler şöyle: Bu ürünler Türkiye'YE SOKULMAMALI. ÜLKEYE GİRMESİ HALİNDE ÜRÜNLERİN ÜZERİNDE 'ne olduklarını' BELİRTEN ETİKETLER OLMALI. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIM VE YEM ÜRÜNLERİ, TÜRKİYE'deki fiyatların çok altında. Türk çiftçisi ekonomik açıdan cazip görüdüğü bu ürünler hakkında il ve ilçe tarım örgütlerince bilgilendirilmeli. Geni değiştirilmiş tarım ve yem ürünleri için mevcut yasa ve yönetmelikler, gümrükler, analiz için laboratuvarlar hazır hale getirilmeli.