NİŞASTA BAZLI ŞEKER KANSER SAÇIYOR - AYDINLIK
Şeker Kurulu, nişasta kökenli şekerler için tanımlanan kotayı yüzde 25 artırdı. Uzmanlar çikolatadan, şekerli içeceklere kadar geniş bir alanda kullanılan bu şekerlerin hastalıkları beraberinde getirdiğini söylüyor
Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası, Bakanlar Kurulu`nun aldığı karar ile yüzde 25 artırıldı.
Şeker pancarı yerine mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerler, şekerli içeceklerden, çikolataya, hamur tatlılarından pek çok şekerli üründe kullanılıyor. Uzmanlar NŞB`nin sağlık açısından son derece zararlı olduğunu ifade ediyor.
Resmi Gazete`nin önceki günkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, "2013-2014 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 244.400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 25 oranında artırılması kararlaştırılmıştır" denildi.
OBEZİTEDEN, HİPERTANSİYONA
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, nişasta bazlı şekerlerin alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinde kullanıldığını söyledi. Aydınlık`a konuşan Güngör, "NBŞ günümüzde yalnızca tat verici olarak değil fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacıyla da kullanımı yaygındır. Ancak pratikte NBŞ kullanılan ürünlerin anlaşılması mümkün değildir" dedi.
NBŞ`nin tehlike saçtığını belirten Güngör, "Nişasta bazlı şekerin obezite, diyabet hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon ve pankreas kanserine yol açtığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
NBŞ`NİN DİĞER ÜLKELERDE KULLANIM ORANLARI:
Nişasta bazlı şekerlerin 2013 yılı itibariyle Avrupa Birliği şeker kotası içindeki payı % 5,3`dür. Avrupa`da şeker pancarı üretimi gerçekleştirilen buna karşılık mısır üretimi yapılmayan ülkelerde NBŞ üretimi yapılmamaktadır. Bunların başında gelen Fransa, Hollanda veİngiltere`de NBŞ üretimi yoktur. Ancak NBŞ kotasının toplam şeker kotasındaki payı Belçika`da % 17, Slovakya`da % 37 Macaristan`da % 67`ye ulaşmaktadır.
En büyük üretici konumundaki ABD`nin Gıda ve İlaç İdaresi`nin (FDA), Nisan 2008`de "içeriğinde yüksek fruktoz olan NBŞ suni tatlandırıcıdır" açıklaması yapması ve ABD`li bilim adamlarının obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların artışını NBŞ`ye bağlamalarının ardından % 10 olan ABD üretim kotası, % 2`lere düşürülmüştür.
Yeşim Çataltaş