NÖBETÇİ GAZETE: BURSA`NIN SU KAYNAĞI TAMAMEN KURUDU! - 17 KASIM 2022

NÖBETÇİ GAZETE: BURSA`NIN SU KAYNAĞI TAMAMEN KURUDU! - 17 KASIM 2022
BURSA
17.11.2022
 

Bursa`nın su kaynağı tamamen kurudu!

Her yıl aynı dönemlerde bu sıkıntı gündeme geliyor. Özellikle ekim, kasım ayları geldiğinde mevsim gereği yağışlar bekleniyor.

Son yıllarda özellikle 4 mevsimi olması gerektiği gibi yaşayamıyoruz. Yazı fazlasıyla sıcak, kışı da oldukça soğuk şekilde; geçişleri (bahar aylarını) ise ne idüğü belli olmayan dengesiz havalarla atlatıyoruz.

Mevsim geçişlerinde yaşanan anormallikler bize rutin hayatımızda unuttuğumuz bir gerçeği anımsatıyor;

İklim değişikliği!

1800`lü yıllarda başlayan, sanayileşmeyle beraber yaygınlaşan fosil yakıt kullanımı, kentleşme gibi etmenlerle artan karbon salınımı sonucunda küresel ısınma oluşmaya başladı.

Mevsim normalleri dışında hava sıcaklıkları, kutuptaki buzulların erimesi, kuraklık, toprak kayıpları, canlı türlerinin yok olması ve toprak/su kaynaklı hastalıkların ortaya çıkması iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından…

Canlı örneği de bugün yaşadığımız yetersiz yağışlar!
 
Ve bu duruma bağlı olarak barajların doluluk oranının ciddi oranda düşüyor.

Bursa`nın içme suyunun en önemli kısmını karşılayan yıllık 60 milyon metreküp su kapasiteli Nilüfer Barajı kritik seviyeyi çoktan geçmiş görünüyor.

BUSKİ’nin verilerine baktığımızda;

Doğancı Barajındaki doluluk yüzde 50`ye düşerken; Bursa`nın en önemli su kaynaklarından biri olan Nilüfer Barajıyüzde 1 olarak gözüküyor.

Diğer yandan Bursa Büyükşehir Belediyesinin ovadaki 130 su kuyusundan sisteme su takviyesi yaptığı söyleniyor.

BUSKİ’nin verilerine baktığımızda;

Doğancı Barajındaki doluluk yüzde 50`ye düşerken; Bursa`nın en önemli su kaynaklarından biri olan Nilüfer Barajıyüzde 1 olarak gözüküyor.

Diğer yandan Bursa Büyükşehir Belediyesinin ovadaki 130 su kuyusundan sisteme su takviyesi yaptığı söyleniyor.

1350 litre olan kişi başına düşen su miktarının 2030 yılında 1100 litrelere düşeceği öngörülüyor. Aslında su fakiri bir ülkeyken su zengini gibi su kullandığımıza dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak mevcut durumla alakalı şu yorumlarda bulundu;

“Küresel ısınmanın önü alınmadığı sürece bu tür olaylarla sıkça karşılaşacağız. Bu yıl da ülkemizde ve sudan ibaret olan Bursa’mızda bile su sorunu baş göstermeye başlamıştır. Şu anda da Bursa’da yoğun olarak yeraltı su kaynakları ile barajlar takviye edilerek içme suyu ihtiyacı karşılanmaya çalışılmaktadır. Acilen gerekli yatırımlar yapılarak su tasarrufuna gidilecek önlemler alınmalıdır. Kayıp kaçak oranları başta olmak üzere gerek evsel kullanımda gerek sanayide özellikle de suyun yüzde 77’sini kullanan tarımda vahşi sulama sistemleri yerine damla ve yağmurlama sulama gibi tasarruflu sulama yöntemleri yaygınlaştırılmalı. 2053 yılında Paris İklim anlaşmasıyla sıfır karbon salınımı taahhüdünde bulunan Türkiye’nin de bu taahhüdüne uygun somut adımları atması gereklidir.”

***

UMUTLAR YAĞIŞLARA MI KALDI?

Nilüfer Barajında yaşanan kuraklıkla alakalı civar köyü muhtarının, “45 senedir bu köyde yaşıyorum. Daha önce bu kadar kurak geçmemişti. Ben yaşadığım süre zarfında barajlardaki su oranı bu kadar kurak geçmemişti" sözlerinin bizi kendimize getirmesi gerekiyor.

Çevrecilerin su tasarrufu konusunda yaptıkları çağrıların çoğu zaman sonuçsuz olduğunu düşünüyorum.

Çünkü ‘duyarsızlık’ meselesi ne yazık ki başa gelinceye kadar sürer.
Ne zaman ki çeşmelerimizden su akmaz, ciddi manada su kıtlığı yaşanır, işte o vakit insanlar ‘duyarlı vatandaş’ moduna geçerek bir şeyler yapmaya başlar.

Her zamanki gibi iş işten geçmiş olur…

***

Son olarak;

Barajlarda 70 günlük su rezervi bulunduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da “15 Kasım’dan itibaren, Nilüfer Barajındaki suyun tamamını Doğancı Barajı’na sevk ettik. Doğancı Barajındaki su seviyesini yüzde 50’lere çektik. Kış mevsiminin başlamasıyla yağışlı döneme giriyoruz. Ancak vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyorum. Evlerde, camilerde veya işyerlerinde kullandıkları suları ziyan etmeden değerlendirsinler. Suyu tasarruflu kullanalım” dedi.

Tabii bizim çabalarımızın yanında ‘yağış’ faktörü de önemli.

Mevsim koşullarına göre yağışlar başlamazsa kısa bir zaman diliminde sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağız.

Ümidimiz, meteorolojiye göre Bursa`da hafta sonundan itibaren beklenen yağışlarda…

HABER: NÖBETÇİ GAZETE / GÖZDE ŞAHİN

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 96