NÖBETÇİ GAZETE : ÇİĞ SÜT ÜRETİCİSİ HER GEÇEN YIL FAKİRLEŞİYOR! – 19 ARALIK 2024

Çiğ süt üreticisi her geçen yıl fakirleşiyor!
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, Türkiye’de süt üreticisinin her geçen yıl daha çok fakirleşerek, üretimden vazgeçme noktasına geldiğini söyledi. Süt üreticisi üretimden vazgeçerse, et üretiminin de azalacağına dikkat çeken Başkan Çakmak, çiğ süt üreticinin üretimde kalmasını sağlayacak doğru tarım politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ulusal süt Konseyi’nin belirli periyotlarla çiğ süt tavsiye fiyatlarını açıkladığını ve en son 1 Mayıs 2024 tarihinde bu fiyatın 14 lira 65 kuruş olarak belirlendiğini ifade eden Başkan Fevzi Çakmak, girdi maliyetlerinin sürekli arttığı bir ortamda, sekiz ay boyunca çiğ süt tavsiye fiyatlarında üreticiyi koruyacak bir güncelleme yapılmadığını söyledi.
Bu durumun süt üreticisini her geçen gün daha çok fakirleştirdiğini ve üretimden vazgeçme noktasına getirdiğini vurgulayan Çakmak, süt üretici üretimden vazgeçerse, et üretiminin de azalacağını dile getirdi. Çiğ süt üreticisinin doğum yapan ineklerinden elde edilen buzağılardan erkek olanlarının besi hayvancılığına giderek et üretimine katkıda bulunduğunun bilgisini veren Çakmak, bu nedenle çiğ süt üreticisinin üretimde kalarak, onun varlığını sürdürebilecek bir şekilde fiyat politikası belirlenmesi gerektiğini söyledi.
“SÜT VE ET KRİZİ YAŞANABİLİR!”
Başkan Fevzi Çakmak, Türkiye’de et ve süt krizi yaşanmaması için yapılması gerekenleri şöyle aktardı:
“Sürdürülebilir bir süt üretimi yapabilmek için, 1 litre çiğ süt fiyatının yem maliyetinin, 1,5 katı olması gerekir. Ulusal Süt Konseyi'nin verilerine göre 2024 yılı Ekim ayında 1 kilo karma yem fiyatı 11 lira 74 kuruştur. Bu durumda Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı karma yem fiyatına göre katsayı 1,25’de kalmaktadır. Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) açıkladığı karma yem fiyatını baz alsak dahi uluslararası kabul edilen normlara göre Ekim ayı için olması gereken çiğ süt alım fiyatı 17 lira 61 kuruştur. USK’ nın çiğ süt tavsiye fiyatını güncellemesi bir zorunluluktur. Aksi takdirde geçmiş yıllarda olduğu gibi sağmal ineklerimiz kesime gidecek, bu durum da hem süt, hem de et krizine yol açacaktır.”
Temel sorunlar çözülmediği ve girdi fiyatlarının sürekli artmaya devam ettiği müddetçe fiyat artışlarının da kaçınılmaz olacağına dikkat çeken Çakmak, “Girdi maliyetleri yükselmesin ki üretici de, tüketicilerin yeterli ve dengeli beslenmesine katkı koyabilsin. En temel ürünlerden biri olan süt ve süt ürünleri tüm sofralarda var olmaya devam etsin.” şeklinde konuştu.
“ÜRETİCİYİ GİRDİ MALİYETLERİNDEN KORUYUN”
Doğru tarım politikaları ile çiğ süte yönelik desteklemelerinin artırılması ve üreticinin girdi maliyetlerindeki artıştan etkilenmesinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Çakmak, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak çiğ süt fiyatlarının da bilgisini paylaştı.
Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen fiyatlar şu şekilde:
Çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 17 lira 15 kuruş olurken soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecek.
Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 25 kuruş fark uygulanarak, çiğ süt tavsiye fiyatı 3 aylık periyotlar halinde yeniden değerlendirilecektir.
Haber:Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen : TIKLAYINIZ
Okunma Sayısı: 56
Fotoğraf Galerisi