NORM HABER: BİR BİLENE SORDUK; YAPICI ELEŞTİRİMİZİ DE SUNDUK!- 17 MAYIS 2024

NORM HABER: BİR BİLENE SORDUK; YAPICI ELEŞTİRİMİZİ DE SUNDUK!-  17 MAYIS 2024
BURSA
20.05.2024
 

Bir bilene sorduk; yapıcı eleştirimizi de sunduk! 17.05.2024

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip ErdoğanHaliç Kongre Merkezi’nde ‘Sürdürülebilir Tarım ve Tarımda Markalaşma’ temasıyla Ziraat Bankası’nın düzenlediği ‘Tarım Ekosistemi Buluşması’nda bir konuşma yaptı bugün.

Konu tarım olunca bir yandan üretimi düşündüğümden, diğer yandan tarım arazilerinin katledilmesine gönlüm el vermediğinden günün dikkatimi çeken konusu bu oldu benim için.

Öncelikle tüm gazetelerin manşetine taşıdığı bölüm ile başlayalım;

“Ülkemizde muhalefetin ‘tarım bitti’ tezlerinin ne kadar içi boş tezler olduğunu rakamlarla ortaya koyduk. Türkiye, gerçekler yerine çarpıtmalar, özellikle bunun üzerinden muhalefeti artık geride bırakmalıdır. Eski muhalefet tarzının raf ömrünü tamamladığı görülüyor. Bunun yerine eleştirel, ama daha yapıcı bir anlayışın ikame edilmesi, ülkemiz için şüphesiz daha faydalı olacaktır” dedi Cumhurbaşkanı.

En azından Bursa’da tarımın bitip bitmediğini en iyi Ziraat Mühendisler Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak bilir bana göre.

“Bursa özelinde konuşursak şu anda ekilebilir tarım arazilerinin yani 370 bin hektarın dörtte birinin boş bırakılma nedeni toprağı incitmemek için değildir elbette!” diyerek başladı konuşmasına Başkan Çakmak.

“Bu durumun temel nedenlerinden biri tarımdan yeterli gelir elde edememektir. İkinci neden olarak köyde tarım yapacak genç nüfusun kalmamasını gösterebiliriz. Bir yandan tarım iyi gelir elde ediyor deyip diğer yandan tarlada çalışacak kimse bulamayacaksınız, sonra da tarım bitti diyenler yanlış söylüyor diyeceksiniz! Keşke bu cümlelerin kuruluş nedenlerinin alt başlıkları açıklansa da biz de düşüncemiz yanlışsa bunu düzeltsek!” diyerek devam etti…

Cumhurbaşkanı “Elini vicdanına koyan herkesin kabul ettiği hakikat şudur; ülkemizin son 21 yılda başarı hikayesi yazdığı alanların en başında tarım, hayvancılık ve su ürünleri vardır!” demiş.

Bu sözü ülkede çiftçilik ve hayvancılık yapmakla uğraşanlar bir kez daha dinlesin bence. Sonra da ellerini vicdanlarına koysunlar.

Koskoca av sezonunu doğru dürüst balık yiyemeden geçiren, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemde hamsinin kilosunun 150 liranın altına düşmediğini bizzat gözlemleyen biri olarak bu cümlenin doğru olmadığını ben kendi adıma belirtmek isterim.

Herkesin malumu şu anda dünyada gıda fiyatlarında bir düşüş yaşanıyor. Yani gıda enflasyonu ekside! Oysa bizim ülkemizde, yani tarımın şahlandığı iddia edilen ülkede gıda fiyatları enflasyonu ayrı düşünülmesi gereken ve giderek yükselen bir kalem!

“Et Balık Kurumu sürekli yurt dışından et ithal ediyor. İnsanımızın alım gücü düşmüş durumda. Et ihtiyacı sofralarda giderek kısıntıya gidilen bir kalem. Buna karşılık et fiyatları giderek artıyor. Bu durumda bile mevcut et üretimimiz ihtiyacı karşılamıyor demektir. Bunun neresinde bir başarı hikayesi vardır?” diye soruyor Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak.

Cumhurbaşkanına yürekten katıldığım tek bir söylemi mevcut bu konudaki konuşmasında;

“Şunu görmemiz lazım; tarımın önemi azalmayacak, bilakis artacak. Gıda üretimi ve tedarikinin ne kadar stratejik bir alan olduğunu, her yeni gelişme teyit edecek. Rekabet kızışacak, hatta belki de daha kanlı hale gelecek. Bizim ülke olarak tüm hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekiyor. Diğer türlü, ciddi sıkıntılarla karşılaşmaktan kendimizi kurtaramayız!”

Çok doğru!

Pandemi sürecinde önce kendi halkını doyurmakla mükellef ülkelerin birden içlerine kapanarak ihracatı durdurup, ülkelerini ihracat yoluyla doyurmaya çalışan, yani ülke içindeki tarımı desteklemeyen ülkelerin vatandaşlarını aç bırakma pahasına, gıdaya hakim olma gücü sergilediklerini akıldan hiç çıkarmamak lazım.

Bu konuda Başkan Çakmak da tüm aklı selim gibi aynı görüşte.

Keşke Cumhurbaşkanının konuşmasında söylenenler doğru olsa, bunu canı gönülden isterim. Çünkü ülkemizin geleceği için bu çok önemli. Kendi ihtiyacını karşılayan bir ülke olsak da yurt dışından gelecek gıda yüklü gemilerin yolunu gözlemesek. En büyük temennimiz bu” diyor açıklamasında.

Şimdi gelelim Cumhurbaşkanının da talep ettiği yapıcı eleştiri kısmına…

İşin birkaç önemli noktası var. Bunlardan biri ülkenin ve elbette Bursa’nın tarımsal envanterinin çıkarılması. Yani hangi topraklar hangi tarıma uygun hangi topraklar sanayileşme ya da konut projelerinin uygulanabileceği alanlar, öncelikle bunun hem şehir özelinde hem de ülke genelinde belirlenmesi gerekiyor.

Zaten çalışılması için kolların yeniden sıvandığına dair Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in açıklamalar yaptığı 2040 Çevre Düzeni Planı da bu envanter doğrultusunda hazırlanmalı.

Mümkünse artık sanayiye doymuş olan Marmara Bölgesi şehirlerinde bundan sonrasında yeşil alan oluşturma ve tarım üzerine yoğunlaşılmalı. Bölgenin en önemli meselesi olan kentsel dönüşüm öncelenmeli.

Buraya kadar tamamsak bundan sonrasında nasıl bir yol izleneceğine hassasiyetle bakacağımız Soğuksu’daki sanayi bölgesi planlarının son durumunu da aktarıp bitirelim. Eleştirilerin yanında çözüm olarak sunacağım kalemlerden biri burasındaki tasarruf olacak çünkü.

Planlar 23 Mayıs tarihine kadar askıda kalacak. Bu tarihe kadar itirazlar toplanacak, sonrasında planın yapıldığı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı itirazlara yanıt verecek, gerekçelerini sunacak, düzeltmeye gerek gördüğü noktalar olursa planda değişikliğe gidecek, itirazları haklı bulursa da planı iptal edecek.

O halde madem tarım ile ilgili çabalamak konusunda bu kadar samimiyiz, madem tarım bitmedi diyoruz. Buyurun size samimiyetinizi göstermek için bir fırsat. Tarım bitmediyse tarım arazilerinin üzerine sanayi bölgesi kurmak için yaptığınız planı iptal edin ve bölgenin tarım arazisi olarak kullanılmasına ön ayak olun.

Biz de Bursalılar olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Cumhurbaşkanının açıklamaları doğrultusunda bir adım attı ve nihayet Bursa için hayırlı bir girişimde bulundu diye sizi ayakta alkışlayalım…

Haber: Yasemin GÜLER / Norm Haber

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen : TIKLAYINIZ

https://www.normhaber.com/yazar/yasemin-guler/bir-bilene-sorduk-yapici-elestirimizi-de-sunduk-749049?fbclid

Okunma Sayısı: 49