ODA’MIZIN GENEL KURULU BAŞLADI - 11.03.2006
ODA’MIZIN 40. DÖNEM OLAĞAN GENEL KURULU, 11 MART 2006 CUMARTESİ GÜNÜ DSİ KONFERANS SALONU’NDA BAŞLADI. GENEL KURULA, CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ VE ODA’MIZ ÖNCEKİ DÖNEM BAŞKANI PROF. DR. GÜROL ERGİN, CHP OSMANİYE MİLLETVEKİLİ NECATİ UZDİL, ANAP HATAY MİLLETVEKİLİ ZÜHEYİR AMBER, ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER ERYILMAZ, TMMOB BAŞKANI MEHMET SOĞANCI VE GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI PETEK ATAMAN KATILDI. ODA’MIZ BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİMİZ İLE DENETLEME VE ONUR KURULLARI ÜYELERİ VE ÖNCEKİ DÖNEM YÖNETİCİLERİMİZ DE GENEL KURUL’DA HAZIR BULUNDU. YOĞUN İLGİ NEDENİYLE PEK ÇOK KATILIMCI GENEL KURUL’U AYAKTA İZLEDİ.
GENEL KURUL’DA DİVAN BAŞKANLIĞI’NA ORHAN AKBULUT SEÇİLDİ. ODA BAŞKANIMIZ GÖKHAN GÜNAYDIN, AÇILIŞ KONUŞMASINDA, 1954 YILINDA KURULAN VE 52 İNCİ ONUR YILINI YAŞAYAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN, YARIM ASRI AŞKIN SÜREDİR, ÜLKEDE YAŞANAN TÜM DEĞİŞİMLERE KARŞIN, ONURLU – SAĞLAM DURUŞUNU HİÇ BOZMADIĞINI SÖYLEDİ. ÜLKEDEN VE HALKTAN YANA OLAN ZMO’NUN “ÇEKİNMEDİĞİNİ, GERİLEMEDİĞİNİ, KİMSEYE YALAN SÖYLEMEDİĞİNİ” ANLATAN GÜNAYDIN, “SÖYLEMİNİN TEKNİK – EKONOMİK – SOSYAL GEREKÇELERİ HEP VARDI, DEMOGOJİYE DÜŞMEDİ, “BELAGAT SANATINA” SIĞINMADI, İDARE – İ MASLAHATÇI OLMADI” DEDİ.
GÜNAYDIN, ULUSAL GELİRE % 11, İSTİHDAMA % 30 KATKI KOYAN, KIRSAL ALANIN HEMEN TEK EKONOMİK GETİRİ KAYNAĞI OLAN TARIM SEKTÖRÜNÜN SON YILLARDA SÜREKLİ KAN KAYBETTİĞİNİ, İÇ TİCARET HADLERİNİN KORKUNÇ BİR ŞEKİLDE TARIM ALEYHİNE GELİŞTİĞİNİ, SEKTÖRÜN GENELİNDE ÜRETİM ARTIŞLARININ NÜFUS ARTIŞ HIZININ GERİSİNDE KALDIĞINİ, BAZI ALT SEKTÖRLERDE ÜRETİMDE DE GERİYE GİDİŞLERİN YAŞANDIĞINI, KIRSAL YOKSULLUĞUN DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTIĞINI KAYDETTİ.
TÜRKİYE’NİN BU YAPIYI HAK ETMEDİĞİNİ VURGULAYAN GÜNAYDIN, ŞU GÖRÜŞLERİ DİLE GETİRDİ:
“TÜRKİYE’DE TARIM SEKTÖRÜ, SOSYAL VE EKONOMİK YÖNLERİYLE, NEOLİBERAL POLİTİKALARIN UYGULANDIĞI SON ÇEYREK YÜZYILLIK DÖNEMDE SÜREKLİ OLARAK GÜÇ KAYBETMEKTEDİR. BUNUNLA BİRLİKTE, 2000’Lİ YILLARLA BİRLİKTE UYGULANAN DÜNYA BANKASI VE IMF TAŞERONU TESLİMİYETÇİ POLİTİKALARIN SONUCUNDA SEKTÖR, ÇÖKÜŞ NOKTASINA GELMİŞTİR. 1999 YILINDAN BU YANA DEĞİŞEN HÜKÜMETLERE KARŞIN SÖZÜ EDİLEN “TESLİMİYETÇİ ANLAYIŞ” AYNEN SÜRDÜRÜLMÜŞ; BÖYLELİKLE GİDEREK ARTAN BİR DIŞA BAĞIMLILIK, KENDİNE YETERLİLİĞİ KAYBETME, ÜRETİCİNİN YOKSULLAŞMASI VE KURALSIZ PİYASA KOŞULLARINDA ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN EGEMENLİĞİNİN PEKİŞTİĞİ “KESİNTİSİZ BİR SÜREÇ” YAŞANMIŞTIR.”
1999 – 2002 YILLARI ARASINDA TARIMSAL SÜBVANSİYONLARIN 6 MİLYAR DOLAR AZALARAK 1.1 MİLYAR DOLARA İNDİĞİNİ, ÇİFTÇİLER ÜZERİNDE YAKLAŞIK 4 MİLYAR DOLAR TUTARINDA YILLIK ZARAR OLUŞTUĞUNU BELİRTEN GÜNAYDIN, “1999 – 2001 ARASINDA, TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN BAŞLICA TARIM ÜRÜNLERİNİN BRÜT DEĞERİ, REEL OLARAK % 16 AZALMIŞTIR. NİHAYETİNDE ÜRETİCİ, 450 BİN HEKTARI EKMEKTEN VAZGEÇMİŞTİR” DİYE KONUŞTU.
1998 YILINDAN BU YANA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER, YASAL VE TEKNİK ALTYAPI YETERSİZLİKLERİ NEDENİYLE, HERHANGİ BİR GÜMRÜK KONTROLÜNE TABİ TUTULMADAN İÇ PİYASAYA GİREREK, İŞLEME VEYA BESİN ZİNCİRİ SÜREÇLERİYLE TÜKETİCİ SOFRASINA ULAŞTIĞINA DİKKAT ÇEKEN GÜNAYDIN, “TÜRKİYE’DE TARIMIN İÇİNDE BULUNDUĞU BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ BÖYLECE PEKİŞTİRİLİRKEN VE HALK SAĞLIĞI İLE OYNANIRKEN, KİMSE TÜKETİCİNİN TERCİHİNİ SORMUYOR. BU YAPI İÇİNDE, ZİRAAT MÜHENDİSİNDEN ÜRETİCİ KÖYLÜYE KADAR, SEKTÖRDE BULUNAN HERKESİN YAŞAM ALANI GİDEREK DARALIYOR. KAMU ORGANİZASYONUNUN YAŞAMA MÜDAHİL OLMA GÜCÜ KESİLİYOR, MÜHENDİS İLE KÖYLÜNÜN BAĞI ADETA KOPARILIYOR, TARLANIN BİLGİ VE TEKNOLOJİ İLE BULUŞTURULMASINA YÖNELİK BİR POLİTİKA SEÇİMİ, UFUKTA GÖZÜKMÜYOR” DEDİ.
GÜNAYDIN, DTÖ’NÜN BASKILARI DOĞRULTUSUNDA, GÜMRÜK VERGİLERİNDE YAŞANABİLECEK RADİKAL BİR İNDİRİM SÜRECİNİN, TÜRKİYE İÇ PİYASASINI TÜMÜYLE KORUMASIZ DURUMDA BIRAKABİLECEĞİ UYARISINDA BULUNDU. GÜNAYDIN, AB’NİN MÜZAKERE DÖNEMİNDE DAYATMAYA ÇALIŞACAĞI “ÇİFT TARAFLI SIFIRLAMA” (DOUBLE ZERO) KOŞULLARININ DA, TÜRKİYE’NİN YALNIZCA YAŞ MEYVE SEBZE, KOYUN ETİ, BAKLİYAT VE FINDIKTA REKABETÇİ OLABİLECEĞİ BİR ORTAMDA, TARIM SEKTÖRÜ İÇİN YIKICI ETKİLER DOĞURACAĞINI BELİRTTİ.
TÜRKİYE’NİN OTP’YE UYUMU İÇİN, YILLIK 11 MİLYAR EURO İLA 20 MİLYAR EURO ARASINDA DEĞİŞEN BİR KAYNAĞA GEREKSİNİMİ OLDUĞUNA İŞARET EDEN GÜNAYDIN, AB’NİN TÜRKİYE’YE YILDA ORTALAMA 170 MİLYON EURO OLMAK ÜZERE 10 YILDA TOPLAM 1.7 MİLYAR EURO KAYNAK AYIRDIĞINI KAYDETTİ. GÜNAYDIN, “TÜRKİYE’NİN VERİLİ KOŞULLARDA TARIMINA BÜTÇESİNDEN 2 MİLYAR EURO DOLAYINDA KAYNAK AKTARABİLDİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE, OLASI AB KATKISI İLE BİRLİKTE, UYUM İÇİN YILDA 9 İLA 17 MİLYAR EURO’LUK BİR AÇIĞIN BULUNDUĞU HESAPLANABİLİR. TÜRKİYE, HALEN İÇ PAZARINI KORUYABİLDİĞİ VE DAHA AZ ÜRETMEYE ODAKLI TOPLULUK TARIM MÜKTESEBATINI ÜSTLENMEK İÇİN HAZIRLIK YAPTIĞI 10 YILLIK DÖNEMİ ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMELİ, ORTALAMA MALİYETLERİ AZALTICI, VERİMLİLİĞİ YÜKSELTİCİ, REKABETÇİ BİR TARIM YAPISINI KURMALIDIR.”
TÜRKİYE’NİN İÇERİDE VE DIŞARIDA, SEKTÖREL GERÇEK VE GEREKSİNİMLERE UYGUN BİR TARIM POLİTİKASI SEÇMESİ VE UYGULAMASI GEREKTİĞİNİ ANLATAN GÜNAYDIN, ŞU GÖRÜŞLERİ DİLE GETİRDİ:
“DIŞA YÖNELİK POLİTİKANIN TEMEL İLKELERİ BAĞLAMINDA, DTÖ GÖRÜŞMELERİNDE G 32 ÜLKELERİ İLE BİRLİKTE POZİSYON ALMAK VE AB- ABD’Yİ İÇ DESTEK VE DIŞSATIM SÜBVANSİYONLARINI İNDİRGEMEYE ZORLAMAK, ANCAK RADİKAL BİR İNDİRİM SÜRECİ SONRASINDA GÜMRÜK VERGİLERİ İNDİRİMİNİ GÖRÜŞMEYE AÇMAYI DÜŞÜNMEK DOĞRU OLACAKTIR. TAVİZLERLE YÜRÜYECEK AB MÜZAKERE DÖNEMİ SONUNUN ‘ÖZEL STATÜLÜ İLİŞKİ’ İLE SONUÇLANMASI DURUMUNDA, SEKTÖR ÜZERİNDE ONARILAMAYACAK YIKIMLAR DOĞACAKTIR. TARIMIN ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ; SULAMA – ARAZİ TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİNİN ÖNÜMÜZDEKİ ON YILLIK SÜREÇTE TAMAMLANACAĞI BİR PLANLAMA – UYGULAMA SÜRECİNE GİRİLMELİDİR. TARLANIN BİLGİ VE TEKNOLOJİ İLE BULUŞMASI ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI, PAZARLAMA VE ÖRGÜTLENME SORUNLARI KALICI – KÖKTENCİ YAKLAŞIMLARLA ÇÖZÜLMELİ, ÜRETİCİ VE TÜKETİCİNİN BİR AVUÇ ARACININ ÇIKARINA TESLİM EDİLDİĞİ YAPILAR TARİHE GÖMÜLMELİDİR.”
TARIM SEKTÖRÜNE YILDA EN AZ 10 MİLYAR EURO DÜZEYİNDE KAYNAK AKTARILMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTEN GÜNAYDIN, BUNA KARŞIN TARIM YASASI TASARISI’NDA, TARIMA AKTARILAN KAYNAKLARIN ALT SINIRININ, GSMH’NİN % 1’İ OLARAK BELİRLENMESİNİN, SEKTÖRDEKİ KAYNAK EKSİKLİĞİ SORUNUNUN, ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE SÜRECEĞİNE İŞARET ETTİĞİNİ SÖYLEDİ.
KAMUDA ÇALIŞAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARININ YOK EDİLDİĞİNİ VE/VEYA KISITLANDIĞINI VURGULAYAN GÜNAYDIN, 1989 YILINDAN BU YANA TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NA “OLAĞAN YOLLARDAN” ZİRAAT MÜHENDİSİ ALINMADIĞINI KAYDETTİ. TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİ’NİN KAPATILDIĞINI, ÜRETME İSTASYONLARININ DA KAPATILDIĞINI YA DA KİRAYA VERİLDİĞİNİ ANLATAN GÜNAYDIN, TİGEM’İN BAZI İŞLETMELERİNİN DE KİRALANDIĞINA İŞARET ETTİ. GÜNAYDIN, “DALAMAN VE YALOVA İŞLETMELERİ ÜZERİNDEKİ RANT BASKISI SONUÇ VERMİŞ, BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİ AMACI DIŞINDA KULLANIMA AÇILMIŞTIR. ÜLKENİN SEBZE TOHUMUNDA HEMEN TÜMÜYLE DIŞA BAĞIMLI OLDUĞU, SERTİFİKALI TOHUM GEREKSİNİMİNİN ANCAK % 25’İNİN KARŞILANABİLDİĞİ, YILLIK 25 BİN DAMIZLIK GEREKSİNİMİNE KARŞIN 2005 YILINDA HİÇ DAMIZLIK DAĞITILAMADIĞI BİR SÜREÇTE, BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM MATERYALİ TEMİN ETME İLE ÖDEVLENDİRİLMİŞ BİR KURULUŞUN İŞLETMELERİNİN BU ÖDEV İLE BAĞDAŞMAYAN BİR ŞEKİLDE 30 YILLIĞINA KİRAYA VERİLMESİNİN DE, BİZİM ANLAYIŞIMIZA GÖRE, BİR YAPILANDIRMA ÇALIŞMASI İLE İLGİSİ OLAMAZ” DİYE KONUŞTU.
GÜNAYDIN, KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAPATILDIKTAN SONRA TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ YÖNETİLMESİNDE BÜYÜK BİR BOŞLUK ORTAYA ÇIKTIĞINI; BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE DEVREDİLEN BÖLGE VE İLLERDE TOPRAK UZMANLARININ ASFALT ŞANTİYELERİNE, İL ÖZEL İDARELERİNE DEVREDİLEN BÖLGE VE İLLERDE İSE YİNE TOPRAK UZMANLARINI, UZMANLIK ALANLARI İLE İLGİSİ OLMAYAN ALANLARA GÖREVLENDİRİLDİĞİNİ SÖYLEDİ.
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI ÇALIŞANLARININ MAAŞLARININ, ASGARİ GEÇİM STANDARTLARININ ALTINA DÜŞMESİ VE NEREDEYSE TÜM BAKANLIKLAR ARASINDA EN AZ MAAŞ DÜZEYİNİN TARIM BAKANLIĞI’NDA YAŞANDIĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, BAKANLIK VE BAĞLI/İLGİLİ KURULUŞLARDA ÇALIŞAN MÜHENDİSLERİN MAAŞLARINDA GEREKLİ DÜZENLEMELERİN İVEDİLİKLE YAPILMASINI İSTEDİ. GÜNAYDIN, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI İLE BAĞLI – İLGİLİ KAMU İKTİSADİ İŞLETMELERİNDE, BU BOYUTTA HİÇ YAŞANMAYAN BİR HAKSIZ ATAMA – TERFİ SİSTEMİNİN İNATLA SÜRDÜRÜLDÜĞÜNÜ KAYDETTİ. TARIM BAKANLIĞI’NIN YENİDEN ÖRGÜTLENMESİNE İLİŞKİN HAZIRLANAN 4 YASA TASLAĞININ, BAKANLIKLA YAPILACAK GÖRÜŞMEDEN YALNIZCA 1 GÜN ÖNCE ZMO’YA İLETİLMESİNİ DE ELEŞTİREN GÜNAYDIN, BAKANLIK PERSONELİNİN SAYISININ AZALTILMASINI KABUL ETMEYECEKLERİNİ KAYDETTİ.
TARIM DANIŞMANLARI KONUSUNDA DA ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİNE İLİŞKİN BİR BAŞKA SANCILI SÜREÇ YAŞANDIĞINI VURGULAYAN GÜNAYDIN, ŞÖYLE KONUŞTU:
“2004 YILI BAŞINDA UYGULAMAYA KONULAN VE 800 DOLAYINDA ZİRAAT MÜHENDİSİNİN ÇALIŞTIRILDIĞI PROJE; “GEÇİCİ ŞARTA BAĞLI SÖZLEŞMELİLİK” STATÜSÜ İÇİNDE BAĞKUR PRİMİNİ, GELİR VERGİLERİNİ KENDİLERİ ÖDEYEN, BUNUN İÇİN MUHASEBECİ TUTAN, KÖY KATKI PAYLARINI KENDİLERİ YATIRAN, YILLIK İZİN HAKKINA DAHİ SAHİP OLMAYAN, ULAŞIM – İLETİŞİM – BARINMA MASRAFLARI ÇIKTIĞINDA MAAŞLARINDAN ELLERİNE 350 – 400 MİLYON TL KALAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, BU YILIN SONUNDA PROJE TAMAMLANDIĞINDA AKIBETLERİNİN NE OLACAĞINI SORMAKTADIRLAR. BAKAN SAMİ GÜÇLÜ DÖNEMİNDE BAŞLATILAN, SAYIN BAŞBAKAN’IN 18 OCAK 2005 TARİHİNDE YAPTIĞI BASIN TOPLANTISI’NDA 1000 YA DA 2000 İLAVE DANIŞMAN ALACAĞINI SÖYLEDİĞİ PROJE, BAKAN DEĞİŞİMİ İLE KADER DEĞİŞİKLİĞİNE Mİ UĞRAMIŞTIR, SAYIN BAŞBAKAN’IN AÇIKLAMASINA UYGUN BİR YENİ İŞLENDİRME YAPILACAK MIDIR, MEVCUTLARIN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK KALICI ADIMLAR ATILACAK MIDIR, KAMUOYU BU SORULARIN YANITLARINI BEKLEMEKTEDİR.”
GÜNAYDIN, KONUŞMASINI, “KIR YOLLARINDA TÜRKÜLER SÖYLEYEREK DOLAŞACAĞIMIZ, IRMAKLARINDA YIKANIP PARLAYAN GÜNEŞİNDE KURUYACAĞIMIZ, ÖZGÜR BAĞIMSIZ VE BİZİM OLAN BİR ÜLKEDE, ALTINDA KARDEŞÇE YAŞAYACAĞIMIZ BİR GÖKYÜZÜNE SEVDALIYIZ. DOĞAMIZA, KAYNAKLARIMIZA, SEKTÖRÜMÜZE, EKONOMİMİZE, SİYASETİMİZE VE AZİZ ODA’MIZA SAHİP ÇIKMAK GÖREVİMİZ” SÖZLERİYLE TAMAMLADI.
TEMA BAŞKANI HAYRETTİN KARACA, TOPRAĞIN ÖNEMİNE İŞARET EDEREK, “BİZ ARTIK GÜCÜMÜZÜ GÖSTERELİM. GELİN ARTIK ULUS OLARAK BİZ İDARE EDELİM ÜLKEMİZİ. ULUSUN GÜCÜNÜ GÖSTERELİM” DEDİ.
TMMOB BAŞKANI MEHMET SOĞANCI, BİRLİK VE BAĞLI ODALARININ DEMOKRAT VE YURTSEVER KARAKTERDE, ANTİ EMPERYALİST, BARIŞTAN YANA KATILIMCI OLDUKLARINI, ÜLKENİN DEMOKRATİKLEŞMESİ İÇİN ÇABA HARCADIKLARINI KAYDETTİ. IMF VE DÜNYA BANKASI’NA KARŞI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE MÜCADELE VERMEYİ SÜRDÜRECEKLERİNİ, ÖZELLEŞTİRME TALANINA KARŞI DİK DURACAKLARINI BELİRTEN SOĞANCI, “HER PLATFORMDA DOĞRULARI SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ. ÜZERİMİZE DÜŞEN HER TÜRLÜ DEMOKRATİK GİRİŞİMDE YERİMİZİ ALACAĞIZ” DEDİ.
ANAP HATAY MİLLETVEKİLİ ZÜHEYİR AMBER, TARIMDA DÖNÜŞÜM VE VERİMLİLİĞİN ÖNEMİNE İŞARET EDEREK, TÜRKİYE’NİN KENDİ KAYNAKLARINA VE YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNE GÜVENMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.
CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ PROF. DR. GÜROL ERGİN, 2005 YILININ TÜRK ÇİFTÇİSİ İÇİN HER BAKIMDAN BİR KABUS YILI OLDUĞUNU BELİRTTİ. TARIMA “ÜVEY EVLAT” MUAMELESİ YAPILDIĞINI ANLATAN ERGİN, “TARIM, 2004’TE 48.4 KATRİLYON KATMA DEĞER SAĞLADI. ANCAK 2005’TE 3.5 KATRİLYON DESTEK VERİLDİ. AB’DE TARIM GSMH’YE YÜZDE 2 KATKI SAĞLIYOR, YÜZDE 1.5 DESTEK VERİLİYOR. BİZDEYSE BU ORAN 14’TE 1. BU GERÇEK ARTIK SU YÜZÜNE ÇIKMIŞTIR” DEDİ. TARIMDAN İNSANLARIN KAÇTIĞINI YA DA KAÇIRILDIĞINI BELİRTEN ERGİN, HİÇBİR ÜLKEDE TARIMIN PİYASA EKONOMİSİNİN KEYFİNE BIRAKILAMAYACAĞINI SÖYLEDİ.
GENEL KURUL’DA SEÇİLEN İZMİR ŞUBE BAŞKANIMIZ KAMİL OKYAY SINDIR BAŞKANLIĞINDAKİ HEYET, ANITKABİR’İ ZİYARET EDEREK, BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK’ÜN HUZURUNDA SAYGI DURUŞUNDA BULUNDU.
GENEL KURUL'da, Kahramanmaraş İl Temsilciliğimizin Şube Başkanlığı'NA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN VERİLEN ÖNERGE KABUL EDİLDİ.
TÜM GÜN SÜREN GENEL KURULDA YURT ÇAPINDAN GELEN DELEGELERİMİZ, GÖRÜŞLERİNİ VE ÖNERİLERİNİ DİLE GETİRDİLER. GENEL KURULUN ARDINDAN BİR SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI. DAHA SONRA DA DELEGELERLE AKŞAM YEMEĞİNDE BİRARAYA GELİNDİ.