ODAMIZDA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIKLA İLGİLİ TOPLANTI DÜZENLENDİ...
Tarımsal yayın ve danışmanlıkların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kaldırılacak söylentilerinin ardından Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odasında çalıştay düzenlendi.
Başkan Şaka, "Bilindiği gibi Türkiye tarımında ya da tarım politikamızda çok çeşitli destekleme var. Bunların bir kısmı ürüne bir kısmı hayvana yaklaşık 15 kaleme yakın bir destekleme var. Bunların içerisinde tarımsal yayın ve danışmanlık desteği ve bu Türkiye tarihinde bir ilk teknik elemana yönelik daha önce Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı eski ismiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şuan ki ismiyle denetimde yapılan değişik proje ve kullanma dâhilinde yürütülmüş çalışmalardır ve bunlar kısa süreli sürmüş şimdi Avrupa ülkelerinde ya da tarımda çağ atlamış ülkelere baktığınız zaman bu tür projelerin uzun soluklu ve devamlılığın olması lazım. Bu şekilde başarıya gelinmiş dolayısıyla bizde de 10 yıllık süre zarfında belirlenen projeler tarımsal yayın ve danışmanlıkta henüz resmi açıklama olmamakla beraber 3-4 yıl sonra bunun sonlandırma bir devamlılık arz etmeden söylentileri ortaya çıkmıştır. Şimdi Ziraat Mühendisleri Odası olarak bizim için önemli bir konu ilk defa Türkiye tarihinde bir teknik elemana dayalı destekleme modeli uygulandı. Bu da çiftçimiz ya da üreticimiz için büyük fayda sağladı ve bunun devamlılığından yanayız. Şimdi Avrupa ülkelerinde de aynı model sürdürülmekte ve bundan olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Buradan bir Hollanda, Fransa ve İspanya örneklerini verebiliriz." Diye belirtti.
Başkan Şaka, "Şimdi ülkemizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü sorumluluğunda Ziraat Odaları birliklerimiz, şirketler ve serbest şekilde yapılan danışmanlıklar tarafından yürütülmekte şimdi Urfa için özellikle bizim üzerinde durduğumuz nokta herhangi bir destek örneğinde ya da destek kaleminde Urfa dile getirildiği zaman direk destek miktarına bakılır. Ama sonuca yansıyıp yansımadığı ya da ne şekilde uygulandığı çiftçiye ya da üretime ne fayda olur onlar hiçbir surette irdelenmez. Bizim aldığımız bilgilere göre, resmi olmamakla beraber birkaç ilin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl biriminde çalışan birkaç kişinin raporuna istianeden bir karar alınmış bizim önerimiz şu tarımsal yayın ve danışmanlık eksik ve aksaklıkları olmakla beraber iyileştirilmelere gidilmeli, çiftçiye zorunlu hale getirilmeli tıpta uygulanan aile hekimi modeli uygulanarak bunu devam ettirilmelidir. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin ve İlçe Müdürlüklerinin görevi sadece denetim olması gerekir bakanlıkta olduğu gibi şuanda burada çalışan arkadaşlarımız veri girişiyle meşguliyet sarf ediyorlar. Bunun verişi girişinin danışmanlara verilmesi ve Avrupa`da olduğu gibi çiftçinin kendi verisini danışmanı vasıtasıyla sisteme yüklemesi bundan Tarım İl Müdürlüğünde çalışan personellerimizin, ziraat mühendislerimizin sadece denetim görevi görebilmesi için araziye çıkıp denetim yapması lazım. Danışmanlık hizmeti ya da tarımsal yayın ve danışmanlık ülkemiz için ilk defa ülke tarihinde iyi bir destek kalemi ve devamı konusunda bakanımızdan ya da bakanlığımızdan beklenti içerisindeyiz." Diye konuştu.