'OFİS ALIŞ-SATIŞ FİYATI AÇIKLARSA BUĞDAYDA SPEKÜLASYONU ÖNLER' - REFERANS

MERKEZ
09.04.2008
 

Tarımsal üretimde 2007‘de yaşanan rekolte düşüşleri ve spekülasyonlar ürün fiyatlarını tırmandırırken, 2008 beklentileri daha olumlu. Üretim açığını gören ve stok yapan spekülatörler, buğday gibi hububat ürünlerinde yüzde 150‘lere yakın fiyat artışına sebep oldu. Spekülasyonlarla yaratılan kıtlık havasına karşılık, bu yıl kar ve bahar yağmurları sektörde umutları yeşertti.

Spekülasyonlarda başı çeken ve 2007‘de 17 milyon tonda kalan buğday üretiminin bu yıl yükseleceğini öngören Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık, üretimin 19 milyon tona ulaşabileceğini ifade etti. Atalık, böylelikle fiyatların gerileyeceğini söyledi. Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise, "Türkiye fiyatların manipüle edilmesi gibi bir süreci şu anda yaşıyor. Buğday var ama, bir kısmı TMO‘da bir kısmı da ambarlarda bekliyor. Yani kuraklıkla fırsatçılığın getirdiği süreci yaşıyoruz" dedi. Spekülatörlerin kıtlık havası yaratarak fiyatları artırdığına ve hububat ürünlerinde herhangi bir kıtlık olmadığını söyleyen Reis Bakliyat‘ın sahibi Mehmet Reis, pirinçte sadece 50 bin tonluk bir açık olduğunu ifade etti. Bu 50 bin tonluk açık yüzünden spekülatörlerin sadece bir ay içinde bin dolar kazandıklarını aktaran Reis, "Halkın cebinden göz göre göre 150 milyon doları alıyorlar. 2006 ve 2007‘yi kıyaslarsak pirinçte yüzde 6,9 üretim azalması var. Bu fiyat artışına neden olmaz. Oyun kurucularla oyuncular aynı sahanın içinde paslaşıyorlar. Yönetenler seyirci kalıyor" dedi.

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, tüm dünyada hububat fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu ancak ciddi bir kıtlık yaşanmadığını ifade etti. "Fiyatlar dünyaya entegre olarak artıyor. Fiyat artışlarını spekülatörlere bağlamak çok doğru değildir. Buna manipülasyon demek daha doğru olur" dedi.

Türkiye‘de 2.5 milyon tonluk bir buğday açığı olduğunu söyleyen ZMO Başkanı Gökhan Günaydın ise fiyatlardaki yükselişi TMO‘nun piyasaya müdahale etmemesine bağladı. En yüksek fon yöneticisinden taşra kasabasındaki benzinciye kadar herkesin buğday üzerinden spekülasyon yapmak istediğini aktaran Günaydın, TMO‘nun alış ve satış fiyatını aynı anda açıklayarak spekülasyonların önüne geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Okunma Sayısı: 574