OKRATOKSİN-A`NIN ENGELLENMESİNE YÖNELİK TOPLANTIYA KATILDIK 27.06.2018
Manisa İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünce, kuru üzümde insan sağlığına zarar veren Okratoksin-A`nın önlenmesi ve Avrupa Birliğine yapılan kuru üzüm ihracatında yaşanan Okratoksin-A kaynaklı sorunların giderilmesi amacıyla "Kuru Üzümde Okratoksin-A Tehdidi ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi.
Bilindiği gibi, Avrupa Birliği Komisyonunca ülkemizden ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzüm partilerindeki Okratoksin-A denetiminde %5 kontrol sıklığı uygulaması getirilmiş olup, uygulama 1 Temmuz 2017`den itibaren başlamıştır. Söz konusu denetimlerde 6 aylık deneme süresi uygulanacağı, sonuçların olumsuz devam etmesi halinde kontrol sıklığının arttırılabileceği, olumlu sonuçlar alınması durumunda ise kontrol sıklığı uygulamasının kaldırılabileceği bildirilmektedir.
Okratoksin-A; üzüm tanesinde ve salkımda küflerin meydana getirdiği, insan sağlığı açısından çok tehlikeli, ilaçlı mücadelesi olmayan zehirli bir maddedir. Kuru üzüm üretim ve ticaretinde Okratoksin-A giderek artan, dikkatli olmamızı gerektiren bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple 27.06.2018 tarihine, Manisa İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonunda Okratoksin-A`yı önlemeye yönelik yapılması gerekenlerin görüşüldüğü bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya; Manisa İl Gıda Ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya, İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı, Bakanlık Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü`nde görevli konu sorumlusu uzmanlar Dr. Betül Vazgeçer, Hatice Uslu, Selim Kaplan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, İlçe Müdürleri, Akademisyenler, Ziraat Odası Yetkilileri, Üzüm İşletmelerinin temsilcileri, üreticiler ile Şube Yönetim Kurulu katıldılar.