ÖLDÜRÜLÜŞÜNÜN 33. YILINDA AKIN ÖZDEMİR ARAMIZDA...

ÖLDÜRÜLÜŞÜNÜN 33. YILINDA AKIN ÖZDEMİR ARAMIZDA...
ADANA
20.12.2011

Adana Şube Kurucu Başkanımız Akın ÖZDEMİR`i anma etkinliği kapsamında, "Faili Belli Siyasi Cinayetler" konulu bir konferans gerçekleştirildi.

 

 

Adana‘da 18 Aralık 1978 tarihinde öldürülen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Kurucu Başkanı Akın Özdemir`in 33. ölüm yıldönümünde Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu`ndaki anma etkinliğine CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr.  Gökhan GÜNAYDIN, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan TUNCER, Akın ÖZDEMİR‘in eşi Mine ÖZDEMİR ve kızı Deniz ÖZDEMİR ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Etkinlik kapsamında düzenlenen "Faili Belli Siyasi Cinayetler" konulu konferansta konuşan Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar; Akın Özdemir`in 33 yaşında öldürüldüğünü, cinayeti işleyenlerin belli olduğunu, aradan geçen 33 yıla rağmen arkasındaki güçlerin halen sır olduğunu söyledi. Akın Özdemir`in öldürülmesi olayını soruşturan Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul`un da öldürüldüğüne dikkat çeken Sağlar, "Akın Özdemir üç ayrı silahla öldürüldü. Bu silahları sıkanlar ortaya çıkarıldı. Ancak arkasındaki güç halen ortaya çıkarılmış değil. Akın Özdemir sömürüye karşıydı. Emeğe saygılıydı. Bu cinayetin arkadaşındaki güç halen belli değil. Dosya Emniyet müdürünün öldürülmesinden sonra kapatıldı. Soruşturmada görev alan polis ekibi de dağıtıldı. Bu cinayetleri, sistemi yürüten kim? Bu sorunun yanıtı devletin arşivlerinde var" dedi.

TBMM`de Susurluk komisyonunda görev aldığına dikkat çeken Sağlar, faili meçhul diye adlandırılan cinayeti işleyenleri ise, "Olağanüstü profesyonelce yapıyorlar. İyi eğitilmiş güçlü adamlar. Bu cinayetler gözdağı vermek ve intikam almak adına ve sistemi güçsüz kılmak adına yapılıyor" şeklinde tanımladı.

1992-1998 yılları arasındaki faili meçhul cinayetlerle ilgili de bilgi veren Sağlar, 1992 yılında 5 bin 40 olan faili meçhul cinayetin 1998 yılına gelindiğinde 18 bin 390`a ulaştığına dikkat çekti. Sağlar, "Bu cinayetlerin arkasında bir yapı var. Devletin oluşturduğu bir yapı" dedi.

Hrant Dink cinayetinin üzerinde durulması gerektiğinin altını çizen Fikri Sağlar, Türkiye‘de faili meçhul cinayet olmadığını söyledi. Sağlar, "Türkiye‘de faili meçhul cinayet yok, faili belli cinayetler var. Türkiye‘de açık sır var. Türkiye‘de her yapılanın aslında devletin arşivlerinde yeri de var. Ama bütün mesele, o arşivlerden, onları indirebilmek, görebilmek ve gördükten sonra gereğini yerine getirebilmektir" şeklinde konuştu.

Akın ÖZDEMİR 18 Aralık 2011 günü de ülkenin her köşesinden gelen dostları, ailesi ve yoldaşlarınca mezarı başında anıldı. Mezarı başında yapılan anmanın ardından Mersin`de adı verilen parkın açılışı gerçekleştirildi.

Okunma Sayısı: 1455
Fotoğraf Galerisi