ORDU OLAY / ÜRETİCİ KAYBEDİYOR KAZANAN KİM? / 03 MAYIS 2018

ORDU OLAY / ÜRETİCİ KAYBEDİYOR KAZANAN KİM? / 03 MAYIS 2018
MERKEZ
03.05.2018

Tüm Köy-Sen tarafından düzenlenen fındık panelinde son 5 yılın fındık fiyatı ortalaması alındığında bugünün fındık fiyatının yüzde 30 aşağıya geldiğinin görüldüğü belirtilerek bu fiyatlarla fındık üreticisinin emeğinin karşılığını alamadığı ancak aracıların büyüm miktarlarda kazanç elde ettiği belirtildi.

 

 

Tüm Köy-Sen tarafından ‘Yeşil Altın Fındık ve Tarımın Geleceği’ başlıklı panel düzenlendi. TESK Otel’de düzenlenen panele Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Zafer Şenyurt, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkan Hayati Tosun ve Tüm Köy-Sen Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak konuşmacı olarak katıldı. Tüm Köy-Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekai Sağra’nın selamlama konuşması sonrası başlayan panele; Vatan partisi İl Başkanı Kemal Sünbül, CHP Altınordu İlçe Başkanı Bülent Akpınar, Ordu Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Onursal Başkanı Ertuğrul Yüksel’in üreticiler de dinleyici olarak katıldı.

Artık çiftçiye kız verilmiyor

Panelde ilk konuşmayı yapan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Türkiye tarımının iyiye gitmediğini belirterek, “Bunlar daha iyi günlerimiz. Ben öyle görüyorum. Gelecek tarım açısından bu ülkede daha karanlık görünüyor. Bu günleri arayacakmışız gibi görünüyor. Çünkü tarım gözden çıkarılmış gibi. Bu ülkede çiftçi kazanamıyor. İnsanlar üretimden koparılıyor. Artık çiftçiye kız bile verilmiyor. Ben bile Adana’da bana ait portakal bahçesini satılığa çıkardım. Ben mühendisim, işi biliyorum, işimin başında duruyorum ama kazanamıyorum. Bu girdi fiyatlarının altından çıkamıyorum. Fındıkta ta durum böyle. Üreten değil aracı kazanıyor. Bu yetmezmiş gibi birde ülke olarak 12 bin ton fındık ihraç etmişiz.” dedi.

Yüzde 30 geri giden başka ürün var mı?

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkan Hayati Tosun ise, Ordu-Giresun için fındığın vazgeçilmez bir ürün olduğunu belirterek, “Ben son 5 yılın yanı 2013 ila 12017 yıllara arasındaki fındık fiyatlarını karşılaştırdım. İnsan baktıkça gerçekten daha çok sinirleniyor. Çıkan sonuç şu. Son 5 yılın ortalama fındık fiyatı sezon başına göre 10 Lira 30 Kuruş. Bu fiyat 3,89 Dolar 3,21 Avro yapıyor. Bugünün fındık fiyatı ise 8 Lira 50 Kuruş. Bu ise  2,43 Dolar, 2,14 Avro yapıyor. Yani bugünün fiyatı ortalama fiyattan ortalama yüzde 30 geri gelmiş. Ben şimdi soruyorum Allah aşkına siz Avrupa’da fındık kullandığı halde fiyatı yüzde 30 geri gelen herhangi bir ürün biliyor musunuz? O zaman bu parayı kim kazanıyor diye sormak lazım.” diye konuştu.

Fındık ilk kez 3 doların altında

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Zafer Şenyurt da kendisinin de Ordulu olduğunu belirterek, “Fındık besin değeri olarak süper ürün olarak adlandırılıyor. Çünkü bir insanın ihtiyacını karşılayabiliyor. Biz bu ürünü kıymetini bilemiyoruz. Biz ürünü kabuğuyla birlikte Avrupa’ya satıyoruz onlar paketleyip bize geri satıyor. Daha pahalıya satıyor, daha çok kazanıyor. Ben isim vermek istemiyorum ancak Ordu’da bizim bir markamız vardı. Halan de var. Hatta bir zamanlar insanlar o markanın bayiliğini alabilmek için araya bakan düzeyinde siyasilerden torpil koyuyorlardı. Bizim bu tür markaları güçlendirmemiz, büyütmemiz gerekiyor. Fındığı çuvala değil poşete koyarak satmamız gerekiyor. Uzun yıllar sonra ilk kez fındık fiyatı 3 doların altını indi.” şeklinde konuştu.

Fiyatı belirleyen parayı kazanıyor

Tüm Köy-Sen Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak ise ana sorunlardan birinin üreticinin bir araya gelememesi olduğunu dile getirerek, “Örgütlenmek gerekiyor. O olmadan olmuyor. Dünyada ürettiği ürünün fiyatını belirleyemeyen sadece çiftçi var. Bakın üzerimizdeki gömlek, cebimizdeki cep telefonu, oturduğumuz koltuğun hepsinin fiyatını üretici belirliyor. Biz onları almak için gittiğimizde ‘bu kaç para, bunu kaça verirsin’ diye soruyoruz. Aynı soruyu fındığımızı alıp pazara çıkardığımızda da soruyoruz.  Diyoruz ki ‘bunu ben ürettim kaç para verirsin’. Biz ‘bunun değeri budur’ diyemiyoruz.  Bizim ürünümüzün fiyatını biz bunu alıp-satan, ticaretini yapan belirliyor. Üründen de onlar kazanıyor.” dedi.

ORDU OLAY

 

Haber kaynağı için lütfen tıklayınız.

 

Okunma Sayısı: 266