ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ - MAYINLI ARAZİDE TARIM 15 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK

GAZİANTEP
21.04.2008

Şube Başkanımız Ahmet Faruk DEMİR, yapmış olduğu basın açıklamasında dile getirdi.

 

Şube Başkanımız Ahmet Faruk DEMİR, yapmış olduğu basın açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

            Türkiye - Suriye sınırlarındaki 306 bin dekarlık mayınlı arazide organik tarım yapılarak en az 15 bin kişiye iş sağlanması , özellikle Avrupa ülkelerinde milyonlarca dolarlık ihracat yapılması hedefleniyor.

            Mayınlı arazilerin temizlenerek bölgedeki topraksız çiftçilere ve işletmelerin bir kooperatif çatısı altında toplanması önerilirken , söz konusu birinci sınıf tarım arazilerinde yetiştirilecek organik ürünlerin yüksek fiyatlarla yurt dışına satılmasıyla bölgenin kalkınacağı ve halkın gelir sevyesinin yükseleceği bekleniyor.

            Ziraat Mühendileri odası Şube Başkanı Ahmet Faruk DEMİR , Türkiye - Suriye sınırında 306 bin dekarlık mayınlı alanın düz ve birinci sınıf  tarım arazilerinden oluştuğunu, bu arazilerin , kimyasal ilaç ve gübre kalıntısı içermediği için için organik tarıma çok uygun olduğunu söyledi.

                        PİLOT  UYGULAMA

            Gaziantep ili sınırlarındaki , mayınlardan temizlenecek 15 bin dekarlık alanda pilot uygulama başlatılarak organik meyve , sebze , zeytin ve antepfıstığı yetiştiriciliği yapılarak günümüze kadar atıl durumda olan mayınlı saha, bölge  insanı için yeni umut kaynağı , Bölgede organik tarım yapılarak büyük katkı sağlanabilir " dedi.

                        KOOPERATİF ÇATISI ALTINDA TOPLANMALI

          Bu arazilerin AB ortalama işletme ölçeğine uygun olarak topraksız ailelere verilmesini, kurulacak işletmelerin de tek bir kooperatif çatısı altında toplanmasını önerdi. Demir, mayınlı alanının temizlenerek organik tarıma açılmasının bölgede bulunan köylülere büyük gelir sağlayacağını vurgulayarak , " Hatay- Kilis, Şanlıurfa , Şırnak , Mardin ve Gaziantep‘te mayınlı araziler mevcut organik üretim  gibi kontrol - sertifikasyon aşamalarının zorunlu olduğu bir üretim biçimi olduğu için bu işletmeler kooperatif çatısı altında veya bir organik organize sanayi bölgesi kapsamında değerlendirilmeli , Organik tarım yapılmasıyla birlikte 2500 civarında ziraat mühendisinin yanı sıra 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacaktır. Oradaki insanların gelir sevyesi de yükselecektir diye konuştu.

Okunma Sayısı: 3519