ORHANELİ TEHLİKELİ ATIK BERTARAF TESİSİ RAPORU
BAOB "Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi" ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Orhaneli Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi için hazırlanan rapor basın açıklaması ile açıklandı.
23 Haziran 2010 Çarşamba günü Saat 12:30‘da Bursa Akademik Odalar Birliği bileşenleri, Şubemizin de incelemelerde bulunarak hazırlanmasında katkı koyduğu; Orhaneli Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi için hazırlanan rapor BAOB toplantı salonunda basın açıklaması ile açıklandı.
BAOB toplantı salonunda gerçekleştirilen basın açıklamasına Şubemizi temsilen Şube Saymanımız Lütfü AKBAŞ katıldı.
ORHANELİ TEHLİKELİ ATIK BERTARAF TESİSİ RAPORU
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasının öncülüğünde 2008 yılında Bursa ili Yenişehir ilçesinde yapılması düşünülen ve gerçekleşmeyen Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi, 2010 yılında Orhaneli ilçesi sınırlarında bulunan iki farklı alandan birinde yapılması düşünülmüş konunun değerlendirilmesine karar verilmiş ve Orhaneli Belediye Başkanı Sayın İrfan TATLIOĞLU tarafından Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) gündemlerine taşınmıştır.
Her iki kurulun gündeminde Nisan ayından bu yana yapınla inceleme, değerlendirme ve çalışmalar neticesinde ekte paylaştığımız Rapor oluşturularak Akademik Odaların görüşleri bu raporla kamuoyuna sunulmaktadır.
Raporun hazırlanmasında ilgili firmanın sunumları, tesislerin kurulması planlanan alanların yerinde görülerek incelenmesi, Tesislerin planlandığı bölgesinin; Jeolojik konumu, Tarımsal durumu, Turizmi, Hava koşulları, Rüzgar durumu, Yer altı değerleri, Yakınındaki su kaynakları, Ulaşım imkanları vb. yönlerden akademik odaların meslek alanları acısından yaptıkları değerlendirmeler ışığında gerçekleşmiştir.
Ülkemizde mevcut yasa ve yönetmelikler, sanayi atıklarının doğal kaynaklar üzerinde oluşturduğu tehditleri en aza indirme görevini üreticilere vermiştir. Üreticiler, cezai yaptırımların uygulamaya konulması, izleme ve denetimlerin arttırılması, Çevre İş Sağlığı ve kalite koşullarının sıkılaştırılması, sanayicileri ve bağlı oldukları kuruluşları harekete geçirmiş ve atık bertaraf yöntemlerini araştırmaya ve uygulamaya yöneltmiştir. Bu noktada üreticiler atıklarını en az maliyetle en yakın bir noktada bertaraf etme yolunu gitmeye çalışmaktadır. Ancak üretim yapılan her bölgede Atık Bertaraf Tesisi kurulamayacağı veya bu bölgelere yakın alanlarında uygun olmayabileceği ne yazık ki göz ardı edilmektedir.
Kurulacak tesislerin atık kapasitelerinin belirlenmesine esas teşkil eden çalışma, io Çevre Çözümleri Ar-Ge Ltd Şirketi tarafından Kasım 2008 tarihinde tamamlanan ‘‘Mevcut MESS Envanterinin Güncellenmesi ve Değerlendirilmesi‘‘ çalışmasıdır. 11 ilde MESS üyelerinin atık kapasitesini ortaya çıkaran çalışma, öncelikli olarak MESS üyelerinin atık bertarafına yönelik endüstriyel atık yakma ve depolama tesisi ihtiyaçlarını gündeme getirmiştir. Kurulacak entegre tesisi maksimum kapasite ve verimde çalıştırmak ve çevre illerde bulunan metal sanayi ve diğer imalat sanayi kuruluşlarının atık bertaraf ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla, atık envarter çalışması fizibilite kapsamında 16 ili içine alacak şekilde genişletilmiş ve kurulması düşünülen tesisin kabul edeceği atık miktarını ve tesis kapasitelerini belirlemek için atık projeksiyonları yapılmıştır.
Planlanan entegre tesiste Endüstriyel Atık Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi‘ nin yanı sıra bu tesisten çıkacak atıkların ve depolanabilir tehlikeli atıkların bertaraf edileceği bir Düzenli Depolama Alanı da bulunması öngörülmektedir.
Bu tür tesisler son günlerde ülkemizde yoğun olarak konuşulmaya başlamış ve uygulama anlamında önümüzdeki günlerde de konuşulacaktır. Hazırladığımız Raporda planlanan tesisin kurulmasının uygun olmadığı belirtilmiştir. Raporun Orhaneli yerelinde bir değerlendirme olmakla beraber bundan sonra ülkemizde kurulması düşünülen tesislerin kurulum bölgeleri ile ilgili doğru yer seçimi acısından yönlendirici olmasını ümit ediyoruz.
BAOB
23.06.2010